«

»

Αυγ 13

UBS: Η επόμενη οικονομική κρίση θα είναι η χειρότερη που έχουμε ζήσει.

Λίγες εβδομάδες αφότου η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. (Federal Reserve, Fed) δήλωνε με σιγουριά πως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είναι η τελευταία της ιστορίας, ο αναλυτής της ελβετικής τράπεζας UBS κ. Matthew Mish προειδοποιεί για μία επικείμενη κρίση η οποία θα είναι η χειρότερη όλων.

Ο λόγος;

Αυτή τη φορά το χρέος –ειδικά στις Η.Π.Α.– δεν έχει τροφοδοτηθεί μόνο από τις τράπεζες, αλλά από μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως, για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν χορηγήσει υπέρογκα ποσά σε στεγαστικά, φοιτητικά και δάνεια αγοράς αυτοκινήτου.

Ο μη τραπεζικός δανεισμός (ως μέρος της καθαρής αύξησης των δανείων) αντιστοιχεί περίπου στα δύο τρίτα της συνολικής πιστωτικής επέκτασης.

Επιπλέον, ο ρόλος της ομοσπονδιακής πιστωτικής στήριξης είναι πολύ σημαντικός, με σημαντικό ποσοστό 45% επί της καθαρής αύξησης των δανείων που προέρχεται από κρατικά (ή με κρατική εγγύηση) δάνεια.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο αναλυτής, τα κρατικά δάνεια (ως ποσοστό του χρέους) αντιπροσωπεύουν πλέον το 63% των στεγαστικών δανείων και το 29% των καταναλωτικών δανείων αντίστοιχα, ποσοστά αυξημένα κατά 9% και 18% από το 2010.

Επίσης, ενώ το μερίδιο του μη τραπεζικού δανεισμού παρέμεινε σταθερό, το μερίδιό του σε χρέος υψηλότερου κινδύνου έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολλές κατηγορίες δανείων.

Οι μη τραπεζικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 58% των εκκρεμών δανείων, περίπου το 75% των ενυπόθηκων δανείων που προέκυψαν πρόσφατα και το 85% των δανείων των φοιτητών και αυτοαπασχολούμενων.

«Συνοψίζοντας, η επόμενη κατάρρευση της πίστωσης μπορεί να είναι λίγο πιο αργή, καθώς οι κυβερνήσεις είναι πολύ καλύτερες από τους παραδοσιακούς δανειστές για να ‘’θάψουν τα κεφάλια τους στην άμμο’’, αλλά δεν πρέπει να πιστέψετε τις αυταπάτες της κας Yellen»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>