«

»

Ιούλ 11

Όλγα Γεροβασίλη: Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη, φέρνουμε τη σταθερότητα, δημιουργούμε προοπτική

Η πρόταση της κυβέρνησης έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς, χωρίς να χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα

«Όταν υπάρχουν προτάσεις, σχεδιασμός και διαπραγμάτευση με σταθερά βήματα, υπάρχει αποτέλεσμα», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup.
Μιλώντας σήμερα στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 fm, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η πρόταση της κυβέρνησης έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς, χωρίς να χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα.
Υπογράμμισε επίσης, πως, για πρώτη φορά μπήκε ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο.
Όσον αφορά τη συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, διευκρίνισε ότι ο εν λόγω μηχανισμός δεν ενεργοποιεί συγκεκριμένα μέτρα, ενώ συνέχισε λέγοντας πως όσο η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα αποκαθίσταται, τόσο οι περιορισμοί θα αίρονται. Επιπλέον, η Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι θα υπάρξει ταχύτατη αποκατάσταση της ρευστότητας, καθώς η εκταμίευση της δεύτερης δόσης συμπεριλαμβάνει την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Επίσης, σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός πλήρωσε ακριβά τις αποτυχίες κυβερνήσεων 40, ενώ πρόσθεσε πως έχει αποτυπωθεί, σε μια δύσκολη χρονιά, ότι όχι μόνο φτάνουμε τους στόχους, αλλά και τους υπερβαίνουμε.
Τέλος, αναφερόμενη στη στάση της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε πως «όποιος επενδύει στην αστάθεια της κυβέρνησης, επενδύει στην αστάθεια της χώρας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟ Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΕΛΛΑΤΟ

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την κυβερνητική εκπρόσωπο. Καλημέρα σας κυρία Γεροβασίλη.

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σας. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εμείς ευχαριστούμε που είστε εδώ. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα δεδομένα που προέκυψαν χθες. Έχουν ήδη, νομίζω, παρουσιαστεί και αναλυθεί σε ένα βαθμό. Ρωτάω το εξής: Ο κόφτης αυτός ο περιβόητος, ο μηχανισμός ο αυτόματος προφανώς θα περάσει από την Βουλή. Σωστά;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σωστά.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μέχρι τις 24 Μαΐου;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η δέσμευσή μας είναι να νομοθετηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Αν αυτό επιλυθεί στα τεχνικά κλιμάκια, ενδεχομένως και νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως, έχει μπει ο οδικός χάρτης μέχρι την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Εκεί είναι και ο τελικός στόχος, βεβαίως.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πότε την υπολογίζετε αυτή;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκτιμώ εντός του Ιουνίου.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εντός του Ιουνίου. Άρα, μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε τελειώσει με όλα τα μέτρα.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα έχουμε τελειώσει. Θα γίνει το Eurogroup, όπου θα εμφανιστεί το αποτέλεσμα των τεχνικών λεπτομερειών που θα συζητηθούν στις επόμενες 15 μέρες. Στις δύο εβδομάδες, θα παρθεί η τελική απόφαση και μετά ξεκινάει ο δρόμος της εκταμίευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Χθες πέρασε η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για αυτόν τον κόφτη.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αποδέχθηκαν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμη κι αν κάποιοι στενοχωρήθηκαν, δεν υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα, δεν υπήρξε απαίτηση ποτέ για επιπρόσθετα μέτρα.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τα επιπρόσθετα μέτρα…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έγινε τέτοια συζήτηση χθες. Έγινε αποδεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, διότι απεδείχθη, κύριε Ευαγγελάτε, ότι όταν υπάρχουν προτάσεις συγκεκριμένες, όταν υπάρχει σχεδιασμός, η διαπραγμάτευση γίνεται πάνω σε σταθερά βήματα, υπάρχει και αποτέλεσμα.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τα μέτρα, βεβαίως, θα παρθούν εάν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης του χρόνου τέτοιον καιρό.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό, ναι, όπως είπατε και εσείς, με βάση τα στοιχεία τηςEurostat. Όμως, να πούμε ότι έχουμε τα φετινά στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποτυπώνουν ότι υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι από την ελληνική κυβέρνηση περίπου κατά 1% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποτυπωθεί, σε πολύ δύσκολη χρονιά, η δυνατότητα, όχι μόνο να φθάνουμε τους στόχους, αλλά και να τους υπερβαίνουμε. Επομένως, έχουμε όλους τους λόγους σε μια επόμενη χρονιά, η οποία θα είναι σε ένα κλίμα οικονομικής σταθερότητας, ασφάλειας, εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, να έχουμε τη δυνατότητα και να μην χρειασθεί ποτέ να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αν, όμως, χρειασθεί να ενεργοποιηθεί – είπατε και νωρίτερα ότι προφανώς τις επόμενες δύο εβδομάδες τα τεχνικά κλιμάκια έχουν δουλειά και ένα μέρος της δουλειάς θα είναι να αποσαφηνίσουν όλα αυτά που συζητούμε – ρωτάω για τον προσανατολισμό της κυβέρνησης. Έχουμε, λοιπόν, έναν μηχανισμό. Αυτός ο μηχανισμός θα αποφασίζει κάποια μέτρα, εάν παρεκκλίνουμε από τους στόχους. Αυτά τα μέτρα θα είναι έτοιμα; Θα υπάρχει μια λίστα και θα επιλέγει η κυβέρνηση; Να καταλάβετε τι ρωτάω. Ρωτάω το μίγμα. Επειδή ακούμε ότι στα μέτρα θα υπάρχουν από περικοπές μισθών και συντάξεων μέχρι νέοι φόροι. Ποιος θα αποφασίζει ποια θα είναι τα μέτρα;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό το οποίο αποτυπώθηκε χθες, αλλά μένει να συζητηθεί. Για αυτό λέμε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες μένουν να συζητηθούν. Δεν έχει ολοκληρωθεί. Φαντάζομαι ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα από τις απαντήσεις που θα δώσουν ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Χουλιαράκης, ο κ. Σταθάκης που έκαναν και την διαπραγμάτευση. Εδώ, όμως, το σημαντικό είναι ότι αυτός ο μηχανισμός δεν ενεργοποιεί συγκεκριμένα μέτρα. Μιλάει για τον προϋπολογισμό και αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Τεχνικά, δεν είμαι σε θέση να σας πω λεπτομέρειες, και με δεδομένο ότι ακόμα δεν υπάρχουν. Ωστόσο, δέχθηκαν ότι δεν μπορεί το ελληνικό Κοινοβούλιο να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Είναι ένα καίριο ερώτημα, για αυτό επιμένω στο ποια θα είναι τα μέτρα αν χρειασθεί να ενεργοποιηθούν και ποιος θα τα αποφασίζει, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι με εξαίρεση, όπως μάθαμε από το χθεσινό Eurogroup, τις δαπάνες για την άμυνα…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …και το κοινωνικό κράτος.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: …και τα επιδόματα ανεργίας κυρίως, όλα τα άλλα, ό,τι δηλαδή ξοδεύει το ελληνικό κράτος, θα τίθεται ενώπιον του κόφτη. Άρα, δηλαδή, αν για όποιο…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στους τίτλους που αποτυπώθηκαν χθες, άρα είμαι σε θέση να μιλήσω μόνο για τους τίτλους, είναι ότι αυτό θα αφορά δυνατότητα και για φορολογικά, αλλά και για μείωση των δαπανών. Αυτό αποτυπώνεται…

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης, ποια είναι; Δηλαδή θα παίρνει η κυβέρνηση, ζητά να παίρνει εκείνη την απόφαση;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Είναι κόκκινη γραμμή αυτό;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα ότι μιλάει για αλλαγή του προϋπολογισμού που προφανώς θα γίνεται με εισήγηση της κυβέρνησης. Η επιλογή δηλαδή.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Είναι κόκκινη γραμμή αυτό; Γιατί μπορεί να μας πουν να υπάρχει ένα μίγμα.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Στη συνέχεια οι τεχνικές λεπτομέρειες. Σας εξήγησα και το λόγο προηγουμένως. Νομίζω ότι μέχρι τη διάρκεια της ημέρας θα έχουμε περισσότερες απαντήσεις με δεδομένο ότι οι υπουργοί μας που διαπραγματεύτηκαν (ταξίδεψαν χθες, σήμερα έρχονται) θα μιλήσουν και οι ίδιοι και θα αναλύσουν και σε εμάς λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πάω στο χρέος τώρα, το άλλο σημαντικό θέμα που προέκυψε από χθες. Υπάρχει μια εκτίμηση στην κυβέρνηση για το πόσο θα ελαφρύνει το χρέος τελικά σαν ποσοστό ή σε απόλυτους αριθμούς;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επίσης, αυτό το οποίο αποτυπώθηκε χθες και είναι καθαρό, δεν είναι απόλυτοι αριθμοί, μένει και αυτό να συζητηθεί μέχρι τις 24 του μηνός που θα υπάρξει ανάλυση επ’ αυτού για το άμεσο, μέσο και μακροπρόθεσμο διάστημα. Επαναλαμβάνω, μένει να συζητηθεί. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι πρώτη φορά μπαίνει, αποτυπώνεται και σε κείμενο ότι ολοκληρώνεται πρόταση για τη διαχείριση του χρέους, ούτως ώστε αυτό να είναι και άμεσα και μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Αυτό το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αυτό που καθορίζει ότι μπορούμε σταθερά πια να βαδίσουμε στο δρόμο ανάπτυξης και να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της εξαετίας. Οι ΄Ελληνες θα σταθούμε στα δικά μας πόδια με την επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ρωτάω λεπτομέρειες που ίσως ακόμα είναι νωρίς, αλλά επιμένω γιατί όλοι έχουμε την αγωνία μας, κυρία Γεροβασίλη. Λέω, λοιπόν …

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το αντιλαμβάνομαι, έχουμε όλοι την ίδια αγωνία και ο ελληνικός λαός φυσικά.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Στο χρέος έχουμε τρία στάδια: μέχρι το 2018, μέχρι το 2022 και μετά το πιο βαθύ του.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, ναι.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μέχρι το 2018, τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει; Και βάζω το ορόσημο του 2018, γιατί είναι αυτά τα δύσκολα χρόνια, η φετινή και η επόμενη χρονιά. Ποιος είναι ο στόχος μας, λοιπόν, για το χρέος μέχρι το 2018;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό το οποίο συμφωνήθηκε χθες -επαναλαμβάνω ως τίτλο, εννοώ δεν έχουν αναλυθεί οι λεπτομέρειές του- είναι ότι θα υπάρχουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους άμεσες. Για παράδειγμα, πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς τα κράτη-μέλη ή και του ΔΝΤ.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όταν λέτε πρόωρη, να εξοφλήσουμε το ΔΝΤ, αλλά πού θα βρούμε τα λεφτά γι΄αυτό;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι μέσα στη συμφωνία. Με σταθερές χρηματοδοτήσεις, με σταθερές πρόωρες αποπληρωμές. Αυτό, ας πούμε, είναι ένας τρόπος. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα θα εξεταστούν μέθοδοι, όπως είναι η επιμήκυνση, οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος σε αποπληρωμές δανείων, χρήση μεταφοράς κερδών από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι τράπεζες των χωρών-μελών. Και για το μακροπρόθεσμο διάστημα. Δήλωσε το Eurogroupέτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα επίτευξης στόχου βιωσιμότητας του χρέους, προκειμένου και μακροπρόθεσμα αυτό να είναι βιώσιμο. Αυτό είναι η καρδιά της συμφωνίας που αποτυπώνεται μέχρι χθες. Αυτό, βεβαίως, θα πάρει σάρκα και οστά τις επόμενες ημέρες. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και καθορίζει και περιγράφει αρκετά το στόχο που είναι σαφής και τα βήματα τα οποία αποτυπώνονται σε αυτόν.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Η υπόθεση του χρέους, θα μου επιτρέψετε να σας πω είναι σημαντική γι’ αυτό που λέμε «κλίμα». Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι θα δούμε άμεση επίπτωση στις ζωές των Ελλήνων πολιτών, άμεση λέω, από το θέμα του χρέους. Το επενδυτικό κλίμα, όμως, προφανώς θα έχει μια επίπτωση και θεωρώ ότι από το άλλο που είπατε, τα λεφτά του Ντράγκι, για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε μια πιο άμεση επίπτωση στη δική μας καθημερινότητα. Δηλαδή…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό που θα δούμε άμεσα, το οποίο επίσης αποτυπώνεται συγκεκριμένα χθες, είναι ότι η εκταμίευση της δεύτερης δόσης συμπεριλαμβάνει εκτός από την κάλυψη των δανειακών αναγκών και ταχύτατη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό συμβάλει άμεσα στη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό μας υποχρεώνουν οι δανειστές να το κάνουμε.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τέτοιες υποχρεώσεις κ. Ευαγγελάτε, μακάρι να είχα εγώ… και ας μην μπορούσα…

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Απλώς, ως κυβέρνηση δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα κυρία Γεροβασίλη.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι ένα αγκάθι της πραγματικής οικονομίας και το βάζουμε στα αιτήματά μας και έρχεται σήμερα και γίνεται.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τώρα, υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι που είπα πριν, με τα χρήματα του Ντράγκι, δηλαδή τα ομόλογα και την παραπάνω ρευστότητα που μπορούν να πάρουν οι ελληνικές τράπεζες από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πότε θα μπορέσει να ενταχθεί και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η ελληνική οικονομία σε αυτή τη ρύθμιση;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στη συνέχεια της κουβέντας μας και του δικού σας σκεπτικού, με το οποίο συμφωνώ, βλέπουμε ότι όσο η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται, τόσο οι περιορισμοί αίρονται, σε ορίζοντα τον οποίο εκτιμώ ότι θα είναι σύντομος. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτό, όπως λέτε και εσείς, θα είναι αύριο το πρωί…

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αλλά το κλείσιμο της αξιολόγησης…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …αυτή τη χρονιά, με τις προβλέψεις που έχει πει για την ανάπτυξη του δεύτερη εξαμήνου, εμπεριέχει και μέτρα όπως αυτά τα οποία περιγράφετε.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Λέω, γιατί αυτή η κίνηση, επειδή στην Ευρώπη το έλεγαν από πέρυσι κάποιοι ότι «βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα» είναι μια κίνηση που θα μπορούσε να δώσει ρευστότητα στις τράπεζες, μπας και χρηματοδοτήσουν τίποτα, γιατί οι τράπεζες αυτή τη στιγμή, μην κοροϊδευόμαστε, κλειστές είναι, δεν είναι ανοιχτές.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως και από το προηγούμενο διάστημα -το προηγούμενο 10ημερο, αν δεν απατώμαι- οι αποφάσεις της ΕΚΤ κινούνται στην κατεύθυνση αυτή για τα ελληνικά ομόλογα.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα δούμε και άρση τωνcapital controls;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ξέρω αν είναι αμέσως αυτό, αλλά σίγουρα θα είναι σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα η χαλάρωση, όσον αφορά τους περιορισμούς.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Χαλάρωση όχι άρση, όχι πλήρης άρση;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαι ειδική. Με αυτή την έννοια το λέω ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που, όμως, είμαι σε θέση μετά βεβαιότητας να απαντήσω, είναι ότι από χθες, μετά από έξι χρόνια (σας θυμίζω τα τραγικά Eurogroup και τις τραγικές αποφάσεις που επιβάλλονταν την επόμενη ημέρα στον ελληνικό λαό) βλέπουμε ένα φως. Βλέπουμε τη διέξοδο από όπου θα περάσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Χωρίς αυτό…

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ότι δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς ότι το χθεσινό έχει μια θετική γεύση, αλλά είναι πολύ ακριβή η θετική του γεύση κυρία Γεροβασίλη, πάρα πολύ ακριβή.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει πληρώσει πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός τις αποτυχίες πολιτικών 40 ετών κ. Ευαγγελάτε. Και αυτά, βεβαίως, δεν γίνονται σε μια ημέρα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η συμφωνία του καλοκαιριού εμπεριέχει μέτρα στο 3% του ΑΕΠ, τα οποία ήμασταν υποχρεωμένοι να τα πάρουμε και τα πήραμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κανείς χαρούμενος με αυτά. Ωστόσο, όταν πάμε να δούμε τι χάνουμε, τι κερδίζουμε, θα πρέπει να ξέρουμε ότι μέσα από αυτό το δρόμο, ήταν ο μοναδικός δρόμος για να κερδίσουμε.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θεωρείτε ότι η χθεσινή απόφαση και γενικά αυτό που συμβεί στις 24 Μαΐου, γιατί τότε θα σφραγιστούν τα πράγματα, κλείνει και τον κύκλο της πολιτικής αβεβαιότητας; Δηλαδή, αν κάποιοι μιλούσαν για εκλογές, για δημοψηφίσματα, γίνονταν τέτοιες κουβέντες.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, ο κύκλος αυτός νομίζω ότι -και για τους πιο κακόπιστους- κλείνει οριστικά. Για μας, αλήθεια είναι ότι δεν άνοιξε ποτέ. Εμείς είχαμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Είχαμε εμπιστοσύνη και στη δύναμη την οποία έχουμε από τον ελληνικό λαό για να προχωρήσουμε, για να φθάσουμε εδώ σήμερα και απεδείχθη. Σήμερα, λοιπόν, δεν έχουμε κανένα λόγο και νομίζω ότι όποιος επενδύει ακόμη στην αστάθεια του πολιτικού συστήματος, επενδύει στη αστάθεια της χώρας. Και θα πρέπει να το ξανασκεφθούν αυτοί που αντιπολιτεύονται μικροπολιτικά, διότι η εθνική γραμμή νομίζω ότι χαράζεται σαφώς και όσοι δεν θα συνταχθούν με την εθνική γραμμή, όχι εμείς, η κοινωνία και η ιστορία θα τους αφήσει απέξω.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σε αυτό το πλαίσιο, επειδή είδα χθες ότι ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς μετά τη λήξη του Eurogroup, υπάρχει σχεδιασμός για κάποια πρωτοβουλία, κάποια συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς; Δηλαδή, έκανε μια κίνηση χθες ο Πρωθυπουργός, για ποιο λόγο;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο Πρωθυπουργός, ως όφειλε, σε μια σημαντική στιγμή για τη χώρα, που ήταν η χθεσινή, όφειλε να ενημερώσει για τα αποτελέσματα και για τις συζητήσεις που έγιναν τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα γίνει κάτι ακόμα; Δηλαδή, θα γίνει συζήτηση στη Βουλή, κάποιες συναντήσεις ή ήταν αυτό χθες;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο ίδιος είναι ανοιχτός σε όποιον πολιτικό αρχηγό και το δήλωσε, νομίζω και το δηλώνει με κάθε ευκαιρία, το δήλωσε και στη Βουλή ο ίδιος στην πρόσφατη συνεδρίαση, ότι όποιος ζητήσει περαιτέρω συζήτηση, βεβαίως και είναι ανοιχτός για κουβέντα με κάθε πολιτικό αρχηγό.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μάλιστα, κυρία Γεροβασίλη. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα σας.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>