«

»

Ιούλ 16

Το Βραδέτο γιόρτασε γενέθλια με… διαγωνισμό Κρυπτόλεξου!

Πολλές και πρωτότυπες εκδηλώσεις μπορούν να φιλοξενήσουν τα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων μέσα στο καλοκαίρι, προκαλώντας το ενδιαφέρον και ψυχαγωγώντας τους ντόπιους, αλλά και τους αποδήμους που τέτοια εποχή τα επισκέπτονται.

Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, να υπάρχουν σ’ αυτά άνθρωποι οι οποίοι έχουν έμπνευση και παίρνουν πρωτοβουλίες!
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Στέφανος Χρηστογούλας, γνωστός από τις επιστολές και τα άρθρα του που δημοσιεύονται στον «Π.Λ.», ο οποίος διοργάνωσε, γιορτάζοντας τα 400 χρόνια από την ίδρυση του χωριού (!) παρέα με ομάδα χωριανών, διαγωνισμό Κρυπτόλεξου κι έκανε κυριολεκτικά τη διαφορά!
Για πρώτη φορά…
Πρωτότυπος ο πρόσφατος διαγωνισμός στο ορεινό Βραδέτο, τον οποίο διοργάνωσε η δραστήρια ομάδα του ιστολογίου «vradeto1340» και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και ο «Π.Λ.» προσκεκλημένος του Στέφανου Χρηστογούλα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός αυτός γίνεται για πρώτη φορά στην Ήπειρο, για πρώτη φορά στο Ζαγόρι και ίσως αποτελέσει την αρχή και για άλλες παρόμοιες δράσεις. Το θέμα του ήταν «επίλυση Κρυπτόλεξου».
Και με πεζοπορία!
Η εκδήλωση, ξεκίνησε με την ομιλία του υπεύθυνου της ομάδας κ. Χρηστογούλα, ο οποίος εξήγησε στους παρευρισκομένους τους λόγους και τα γραπτά μνημεία που συνηγορούν αποδεικτικά για το 1616 ως έτος συγκρότησης του Βραδέτου ως οικισμού και χαρακτηρίστηκε επιτυχής με αθρόα προσέλευση επισκεπτών αλλά και διαγωνιζόμενων.
Αρκετοί δε από αυτούς συνδύασαν την πεζοπορία στην Σκάλα Βραδέτου, αλλά και στην Μπελόη με τη συμμετοχή στον πρωτότυπο αυτό αγώνα.
Παιχνίδι – βραβείο!
Διαγωνιζόμενοι από όλες τις ηλικιακές και εργασιακές ομάδες, αλλά και όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, συγκεντρωμένοι σαν φίλοι, ανταλλάσοντας που και που κάποια λύση σε διάστημα 90 λεπτών, έλυναν τα κρυπτόλεξα! Από τις 23 συμμετοχές στο πρώτο κρυπτόλεξο, μόνον οκτώ έφτασαν στην επίλυση και των πέντε του διαγωνισμού.
Το έπαθλο για τους τρεις πρώτους νικητές ήταν κάτι κατάλληλο για την περίσταση. Ένα χρηστικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας του καθηγητή Χρ. Χαραλαμπάκη από τις εκδόσεις της Ακαδημίας Αθηνών, συνοδεία και καλλιτεχνικού δώρου.
Έκοψαν και τούρτα
Μετά την ανακοίνωση των νικητών (πρώτος από την Καλουτά, δεύτερος από το Βραδέτο, τρίτος από την Λεπτοκαρυά, όλοι από το Ζαγόρι) και την επίδοση των επάθλων, έγινε η κοπή της τούρτας των γενεθλίων από τον Δήμαρχο Ζαγορίου κ. Βασίλη Σπύρου, αφού προηγουμένως τα παιδιά του χωριού φύσηξαν τα κεριά (400 σε αριθμό) υπό το συνεχές χειροκρότημα γονέων και φίλων!
Κερδισμένοι όμως ήταν όλοι, καθώς όπως είχε εξαγγείλει ο υπεύθυνος του ιστολογίου, όσοι εκείνη την στιγμή βρίσκονταν στο Βραδέτο (αρκετοί έρχονταν πρώτη φορά) πήραν δώρο ένα φάκελο με σταυρόλεξα, κατασκευασμένα από τον κ. Μιχάλη Στούκα, Πωγωνήσιο από την Καστάνιανη, μαθηματικό και κορυφαίο Έλληνα δημιουργό σταυρολέξων. Το 95% από τους ορισμούς των σταυρολέξων είναι Ζαγορίσιοι!
Ο Στ. Χρηστογούλας, κλείνοντας συγκινημένος βροντοφώνησε το «ευχαριστώ» σε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, εισέπραξε το παρατεταμένο χειροκρότημα για την πραγματικά αξιόλογη και σίγουρα πρωτότυπη αυτή κίνηση και όλοι του ευχήθηκαν να αποτελέσει αρχή και για παρόμοιους διαγωνισμούς στο Ζαγόρι.

proinoslogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>