«

»

Ιούλ 13

Τέλος στις άδειες οικοδόμησης


Του
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Με οικονομική καταστροφή απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων που «βλέπουν» σε δημόσιους δρόμους (ακόμα και επαρχιακούς) σε όλη τη χώρα! Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει την ανέγερση οποιουδήποτε ακινήτου στις περιοχές αυτές και εάν περάσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, τότε τα οικόπεδα αυτά, εν μια νυκτί, θα μετατραπούν σε αγροτεμάχια ελάχιστης έως μηδαμινής αξίας!

Τυχεροί είναι όσοι έχουν ήδη χτίσει στα συγκεκριμένα οικόπεδα με νόμιμη άδεια ή πρόλαβαν να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Αντίθετα, χαμένοι είναι όσοι είχαν εκδώσει άδεια, αλλά δεν προχώρησαν στην ανέγερση κτίσματος, καθώς δεν επιτρέπεται η ανανέωση της οικοδομικής άδειας, αλλά και όσοι έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο για να βγάλουν άδεια, αλλά η αίτησή τους δεν έχει εγκριθεί ακόμα. Με 12 λέξεις «κρυμμένες» σε άρθρο του σχεδίου νόμου για τους υδρογονάνθρακες, το υπουργείο Περιβάλλοντος καταργεί αιφνιδιαστικά όλες τις παρεκκλίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης σε περιοχές γεωργικής γης, φέρνοντας τα πάνω κάτω για πάρα πολύ κόσμο, που πλέον δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει οικιστικά οικόπεδα με πρόσοψη σε εθνικές και επαρχιακές οδούς.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση βάζει «πάγο» σε κάθε οικοδομική, οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε αγροτικές περιοχές εκτός οικισμών, με τους ιδιοκτήτες να μην μπορούν ούτε να χτίσουν ούτε να πουλήσουν ως οικόπεδα τα ακίνητά τους!
«Οι παράγραφοι 11 (α) και (β) του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013 καταργούνται», όπως αναφέρεται στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου. Τι έλεγαν οι παράγραφοι που καταργούνται; Οτι «επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας, εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως 200 μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και 150 μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών».

Απαγόρευση

Με τις ισχύουσες διατάξεις, δηλαδή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, χαρακτηρισμένες γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, μπορούσαν κάλλιστα να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις, ακόμα κι αν τα οικόπεδά τους ήταν κάτω των 4 στρεμμάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα οικόπεδα να «βλέπουν» σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή να βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό – επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο.

Με τη διάταξη του ΥΠΕΚΑ, όμως, έρχεται η πλήρης ανατροπή, καθώς, όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, σε όλα αυτά τα ακίνητα απαγορεύεται πλέον ρητά η οικοδόμηση κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου. «Χιλιάδες δομήσιμα αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα, που βρίσκονται κατά μήκος εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών οδών, με πρόσωπο σε αυτούς τους άξονες, μετατρέπονται σε απλά χωράφια» σχολίασε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>