«

»

Αυγ 13

Σε αναζήτηση της βέλτιστης λύσης για την είσοδο της πόλης

 

Νέα κυκλοφοριακά δεδομένα έχουν δημιουργήσει στην πόλη και στον νομό Ιωαννίνων οι δύο μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, Ιόνια και Εγνατία οδός, που τέμνονται στην περιοχή, διαμορφώνοντας μια μοναδική ιδιαιτερότητα για τα δεδομένα της χώρας.

Η έξοδος των Γιαννιωτών αυτές τις ημέρες, αλλά κυρίως η είσοδος εκδρομέων τόσο από τη βόρεια όσο και από τη νότια Ελλάδα, όπως και από την πλευρά της παραλιακής ζώνης, αποτελούν ένα καλό «τεστ» για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και, κυρίως, μια ευκαιρία να επισημανθούν προβλήματα και να βρεθούν λύσεις.
Η παράδοση της Ιόνιας Οδού στην κυκλοφορία ενισχύει τις μετακινήσεις, πόσο μάλλον όταν συνδέεται με τον μεγάλο οδικό άξονα της Εγνατίας. Ωστόσο, παράλληλα δημιουργούνται και νέες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια, αλλά και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας ειδικά στην είσοδο της πόλης.
Μάλιστα, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα επανέλθει το θέμα της εισόδου της πόλης, όπου καταλήγουν πλέον όλα τα οχήματα που διέρχονται από τους δύο οδικούς άξονες, με την πρόταση των τοπικών αρχών, όπως είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη πριν ακόμη παραδοθεί στην κυκλοφορία το έργο, να είναι η έξοδος των οχημάτων που κατευθύνονται προς τα Γιάννενα και την Κακαβιά στον κόμβο Αβγού.

Κάτι τέτοιο δεν υποδεικνύεται σήμερα με σηματοδότηση στον άξονα της Ιόνιας, με αποτέλεσμα το σύνολο των οχημάτων να καταλήγουν στον κόμβο της Εγνατίας στην Πεδινή.
Από τις λίγες ημέρες που χρησιμοποιείται η Ιόνια Οδός, έχουν διαπιστωθεί προβλήματα και από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, δηλαδή την Τροχαία Ιωαννίνων. Εξάλλου, η επιστροφή των εκδρομέων τα απογεύματα της Κυριακής από τα παράλια της Ηπείρου, ήδη ήταν αρκετή για να δημιουργηθούν ουρές στην είσοδο της πόλης και πριν την παράδοση του έργου. Αυτό που σε καμία περίπτωση δε θέλει κανείς να συμβεί, είναι οι ουρές των οχημάτων να φτάσουν ποτέ μέχρι τον κύριο άξονα της Εγνατίας Οδού, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τροχαίας Ιωαννίνων Γρηγόρη Καρρά, μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στο σημείο και έχουν επισημανθεί, ωστόσο, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως την Τροχαία, την περιφέρεια Ηπείρου, τον δήμο Ιωαννιτών και τους υπευθύνους της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού.
Το θέμα της εισόδου δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που τους απασχολεί, καθώς παρουσιάζονται και άλλα μικρά ή μεγάλα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τη σήμανση, αλλά και τις διαφορετικές ρυθμίσεις και απαγορεύσεις που ισχύουν στην Ιόνια και την Εγνατία Οδό. Σε οποιαδήποτε άλλο σημείο των δύο αυτοκινητοδρόμων, αυτό δε δημιουργεί πρόβλημα, όμως εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού οι δύο αυτοκινητόδρομοι τέμνονται. Η σύσκεψη έχει ως στόχο να ρυθμίσει αυτά τα ζητήματα, με όλους τους φορείς να καταθέτουν τις επισημάνσεις και τις προτάσεις τους για την ασφάλεια και καλύτερη εξυπηρέτηση των οδηγών.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ
Σαφώς η Ιόνια Οδός αποτελεί ένα εξαιρετικά πιο ασφαλή δρόμο σε σχέση με την παλαιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Άρτας. Μόνο τα τροχαία δυστυχήματα και τις ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί σε στον τελευταίο να μετρήσει κανείς, μπορεί να αντιληφθεί την επικινδυνότητα του. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί και ο νέος αυτοκινητόδρομος καθώς διευκολύνει την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων, με αποτέλεσμα σφοδρότερες συγκρούσεις.
Η Τροχαία Ιωαννίνων και για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και για τη χρήση του αυτοκινητόδρομου συνολικά, εφιστά την προσοχή των οδηγών και τους καλεί να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας απαρέγκλιτα.Ειδικότερα αυτές τις ημέρες, οι άνδρες της Τροχαίας βρίσκονται επί ποδός, τόσο στο εθνικό και επαρχιακό οδικός δίκτυο, όσο και εντός της πόλης των Ιωαννίνων.

Μόνο για τις παραβάσεις στάθμευσης
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, επιστρέφονται από την Πέμπτη οι πινακίδες, καθώς και οι άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, ενόψει της εορταστικής περιόδου του Δεκαπενταύγουστου και προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους.
Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας, που αφαιρούνται ή κατατίθενται στις αστυνομικές αρχές μέχρι και τις 14 Αυγούστου 2017, αλλά μόνο για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αφορούν σταθμεύσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>