«

»

Ιούλ 12

Ομοσπονδία Αδελφότητων και Ενώσεων Πωγωνίου: Παραποίηση της Πωγωνήσιας φορεσιάς και παράδοσης, το Σάββατο βράδυ της 25ης Ιουνίου στην τηλεόραση την εκπομπή «στην υγεία μας» που παρουσιάζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνεχίζεται η παραποίηση της Πωγωνήσιας φορεσιάς και παράδοσης Σάββατο βράδυ της 25ης Ιουνίου παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση την εκπομπή «στην υγεία μας» που παρουσιάζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος.
Αξιέπαινη προσπάθεια για την προβολή των δημοτικών χορών και τραγουδιών αλλά επειδή ξέρουμε ότι είναι πολύ σχολαστικός θα πρέπει να προσέχει –αφού πρώτα μελετήσει- τι του παρουσιάζουν διάφοροι σύλλογοι.
Πρέπει να παρουσιάζει το αυθεντικό με μεγάλη σχολαστικότητα για να μπορέσει να διατηρηθεί η παράδοση και όχι ό,τι θέλει ο κάθε άσχετος.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη εκπομπή εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτισή μας σαν Ομοσμονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου Ιωαννίνων για την παραποίηση της πωγωνίσιας γυναικείας φορεσιάς.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Πολλοί σύλλογοι Ηπειρωτών και μη, κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στα Γιάννενα στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν χορούς από
το Πωγώνι απευθύνονται σε αδαείς ή ημιμαθείς χοροδιδασκάλους που δυστυχώς δεν γνωρίζουν τη λαογραφία και την παράδοση του τόπου μας. Η ομπόλια, αυτός ο μοναδικός κεφαλόδεσμος στον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε όλη τη Βαλκανική, είναι το στολίδι της Πωγωνίσιας, εκεί φαίνεται όλη η αρχοντιά, η δεξιοτεχνεία και η ομορφιά της φορεσιάς της. Εκτός από την παραποιημένη ομπόλια με σκρατς που δένουν σαν κράνη ή άλλες που είναι προδεμένες κατά ένα μέρος και υπάρχει δεύτερο κομμάτι που καλύπτει την προκατασκευή με χρυσά πόσια, βλέπουμε και άλλα στοιχεία παραποίησης.
Κόκκινες φούντες στα ζωνάρια ή στο σιγκούνι, τεράστιους γιακάδες στα πουκάμισα κοντούς «αλλά τούρκα» ντουλαμάδες και άλλα. Βέβαια σε αυτό συμβάλουν και οι λαογραφικοί σύλλογοι που ράβουν, ενοικιάζουν και εμπορεύονται παραδοσιακές φορεσιές προωθώντας τες σαν αυθεντικές.
Επίσης παρουσιάζονται και χοροί που χορεύονται στο Πωγώνι, αλλά δυστυχώς με τρόπο που χορεύονται σε άλλα μέρη
της Ηπείρου. Υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία που μιλούν για την πωγωνίσια φορεσιά ή τους χορούς και τα τραγούδια μας.
Το Λύκειο Ελληνίδων έχει εκδόσει ημερολόγιο που αναφέρεται ειδικά στην πωγωνίσια ομπόλια.
Ας συμβουλευτούν λοιπόν τη βιβλιογραφία.
Η Ομοσπονδία και οι Αδελφότητες των χωριών του Πωγωνίου θα είναι δίπλα σε όποιον σύλλογο θελήσει να παρουσιάσει Πωγώνι συμβουλεύοντας για τους χορούς και τις φορεσιές αλλά θα καταγγέλει στο εξής άμεσα όποια παραποίηση γίνεται σε βάρος της πωγωνίσιας παράδοσης.

Γραφείο Τύπου Ομοσπονδίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>