«

»

Ιούλ 12

 Οκτάμηνη απασχόληση για 3.737 ανέργους

Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος

Aπό την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουν την ευκαιρία οι άνεργοι να διεκδικήσουν μία από τις 3.737 οκτάμηνες θέσεις απασχόλησης σε 17 δήμους-θύλακες υψηλής ανεργίας.

Πρόκειται για τη νέα μορφή των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, τα οποία, πέραν της διάρκειάς τους που μεγαλώνει κατά τρεις μήνες (ήταν πεντάμηνα και έγιναν οκτάμηνα), προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τις αυθαιρεσίες (κυρίως παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας) των δημάρχων και των επιτελών τους.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συνέχιση των προγραμμάτων είναι μια επιτυχία της κυβέρνησης αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφανθεί ότι η χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων πρέπει να κατευθύνεται στην επανένταξη των ανέργων και όχι στην κάλυψη θέσεων του Δημοσίου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου

«Μετά από συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες, καταφέραμε να συμφωνήσουμε με την Επιτροπή όχι μόνο για την αναγκαιότητα της συνέχισης των προγραμμάτων αλλά και για τη χρονική επέκτασή τους από πέντε στους οκτώ μήνες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δήμοι θα ανταποκριθούν στον νέο σχεδιασμό του προγράμματος, ώστε να συνεχιστούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και τα επόμενα χρόνια», ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις της η αρμόδια υπουργός, Ρ. Αντωνοπούλου.

Κατάθεση αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα μπορούν από τις 12 το μεσημέρι της 11ης Ιουλίου και μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Ιουλίου να υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε έναν και μόνο δήμο και για μία και μόνο ειδικότητα.

Για πρώτη φορά, οι 3.737 ωφελούμενοι θα εργαστούν σε κοινωφελή προγράμματα για οκτώ μήνες με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα οι οποίοι είναι έως 25 ετών θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).

Στα κριτήρια μοριοδότησης περιλαμβάνεται για πρώτη φορά το κριτήριο της εντοπιότητας, προκειμένου να πριμοδοτούνται οι δημότες των περιοχών με υψηλή μακροχρόνια ανεργία.

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Για πρώτη φορά, τα νέα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στον ωφελούμενο να βελτιώσει το βιογραφικό του, ώστε να διευκολυνθεί στην επανένταξή του στην αγορά εργασίας.

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>