«

»

Δεκ 21

«Οι ισπανικές τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν 4,5 δισ. στους πελάτες τους»…

Απόφαση-σταθμός του Ευρωπαϊκου Δικαστήριου…
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με σημερινή αμετάκλητη απόφαση υποχρεώνει τις Ισπανικές τράπεζες να επιστρέψουν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στους πελάτες της βάσει της…

ρήτρας ελάχιστης απόδοσης σε ενυπόθηκα δάνεια. Η απόφαση οδήγησε σε μεγάλες απώλειες για της τράπεζες στο ισπανικό χρηματιστήριο.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας έως τον Μάιο του 2013 είχαν «κλειδώσει» τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια και δεν προχωρούσαν στη μείωσή τους, όπως προέκυπτε από την τρέχουσα επιτοκιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η απόφαση έφερε άμεσο χτύπημα στις μετοχές των μεγαλύτερων ισπανικών τραπεζών, όπως η Banco Popular, Caixabank και Liberbank, που υποχώρησαν μέχρι και 10%. Σύμφωνα με πηγή της Τράπεζας της Ισπανίας που επικαλείται το Reuters αυτό μπορεί να σημάνει συνολική ζημία «λίγο παραπάνω» από 4 δισ. Ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι τελεσίδικη και δεν μπορεί να προσβληθεί.

Εκπρόσωποι τραπεζών όπως η Banco Popular και η Banco Santanter υποστηρίζουν στο Bloomberg ότι τα ιδρύματα τους δεν επηρεάζονται από αυτήν την απόφαση, καθώς έχουν θεσπίσει επιπλέον όρους και θεωρούν τις διατάξεις τους νόμιμες και διαφανείς για τους πελάτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>