«

»

Ιούλ 19

Νεκρή ζώνη η χρηματοδότηση στην οικονομία – Δεν δίνονται δάνεια [πίνακες]


Γ.Παππους.
Ούτε φύλλο δεν κινείται στην αγορά σε σχέση με τη χορήγηση νέων δανείων, καθώς η έλλειψη ζήτησης από τη μία και η αδυναμία των τραπεζών από την άλλη συνθέτουν μια απογοητευτική εικόνα.

Τα στοιχεία της ΤτΕ μιλάνε από μόνα τους και το πιο απογοητευτικό είναι ότι δεν αναμένεται αλλαγή τάσης τους επόμενους πολλούς μήνες. Οι πιο ρεαλιστές σημειώνουν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, δεν επιστρέψουν οι καταθέσεις και δεν παγιωθεί κλίμα εμπιστοσύνης, η αγορά δεν πρόκειται να δει το χρώμα του χρήματος.
Ειδικότερα, το β΄ τρίμηνο του 2016, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2016, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες πιστεύουν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2016.
Αμετάβλητοι παρέμειναν και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις το β΄ τρίμηνο του 2016.
Πιστοδοτικά Κριτήρια (μέσος όρος)

Η ζήτηση για δάνεια αυξήθηκε ελαφρά το β΄ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη, ενώ μια από τα ίδια θα ισχύσουν στο γ΄ τρίμηνο του 2016.
Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα όσον αφορά στα νοικοκυριά, αφού ζήτηση και χορήγηση νέων δανείων μοιάζουν με flat line.
Ζήτηση (μέσος όρος)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>