«

»

Σεπ 30

Κενά πυρασφάλειας στις φοιτητικές εστίες των Ιωαννίνων

Τεράστια κενά στην πυρασφάλεια καταγράφονται στις φοιτητικές εστίες Αθήνας και Ιωαννίνων 

χωρίς επαρκείς διεξόδους διαφυγής, πιστοποιητικά από το Πυροσβεστικό Σώμα για το σύνολο των κτιρίων και μέτρα ασφαλείας για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Τουλάχιστον για να καλυφθούν έστω τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς, το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και είναι υπεύθυνο για τις εν λόγω εστίες, ανανέωσε πριν από περίπου εννέα …
μήνες στις φοιτητικές εστίες της Αθήνας τους πυροσβεστήρες! Οι εν λόγω ελλείψεις σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγραφεί και σε μελέτη που το ίδιο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είχε παραγγείλει από την άνοιξη του 2017, η τύχη της οποίας όμως αγνοείται εδώ και δέκα μήνες. Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στις φοιτητικές εστίες της Κρήτης (σ.σ.: οι οποίες βέβαια δεν ανήκουν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ), έχει ανοίξει το θέμα της πυρασφάλειας και της συντήρησης των φοιτητικών εστιών όπου διαμένουν χιλιάδες φοιτητές απ’ όλη τη χώρα. Αν και η διοίκηση του Ιδρύματος είχε «διαφημίσει» σε συνέντευξη Τύπου τον Δεκέμβρη του 2017 την πρωτοβουλία της για επιθεώρηση δύο φοιτητικών εστιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μάλιστα τον Ιανουάριο του 2018 σύστησε και επιτροπή παραλαβής της έκθεσης, δέκα μήνες μετά η «τύχη» της αγνοείται, γεννώντας ερωτήματα τόσο για τη στάση της διοίκησης όσο και για το περιεχόμενο της έκθεσης. Στην περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί η έκθεση, έχει παραληφθεί από το Ιδρυμα; Κι αν ναι, γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί; Οι εν λόγω μελέτες έχουν στόχο την καταγραφή των προβλημάτων ώστε οι διοικήσεις να προχωρήσουν στην επίλυση με συγκεκριμένες ενέργειες και έργα. Είναι απορίας άξιον λοιπόν τι έχει απογίνει η εν λόγω μελέτη αξίας 100.000 ευρώ και αν το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει λάβει γνώση της κατάστασης των εστιών.

Αλλαξαν τους πυροσβεστήρες
Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση ότι σύμφωνα με τα όσα λέει ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (ΦΕΑ) στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο οποίος επιβεβαιώνει εργασίες επιθεώρησης και στατικότητας του κτιρίου κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, αρχές του χρόνου (σ.σ.: λίγο μετά την έκδοση της απόφασης για παραλαβή της επιθεώρησης) άλλαξαν όλοι οι πυροσβεστήρες στην εστία της Αθήνας. Οι οικότροφοι γι’ ακόμη μια φορά καταγγέλλουν ότι οι εστίες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, με μηδαμινές εργασίες συντήρησης και οι πυροσβεστήρες ήταν το λιγότερο που μπορούσε να γίνει. Τα ζητήματα ασφαλείας που τίθενται και η κρισιμότητά τους σίγουρα δεν καλύπτονται από την πρόσφατη ανανέωση των πυροσβεστήρων, που είναι μέτρο αντιμετώπισης πυρκαγιάς και όχι πρόληψης.

Τα ερωτήματα είναι σαφή προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ:
-Υπάρχουν πιστοποιητικά από το Πυροσβεστικό Σώμα για το σύνολο των κτιρίων;
-Διαθέτουν οι εν λόγω εστίες σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης;
-Διαθέτει το κτίριο διεξόδους διαφυγής;
-Εχουν εγκατασταθεί μέτρα ασφαλείας στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, όπως γειώσεις και ρελέ;
Το κυριότερο είναι αν το Ιδρυμα έχει αναζητήσει την εν λόγω έκθεση και έχει μελετήσει τα συμπεράσματά της. Την άνοιξη του 2017 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων δύο εστιών σε Αθήνα και Ιωάννινα. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης που φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, τον Οκτώβρη του 2017 εγκρίθηκαν σε μία εταιρία δύο έργα για την επιθεώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών και της Φοιτητικής Εστίας Ιωαννίνων, ύψους 56.859,80 ευρώ και 59.972,56 ευρώ, αντίστοιχα. Στις 15 Νοεμβρίου 2017, ένα μήνα μετά, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Η νέα διοίκηση του Ιδρύματος, με νέα απόφαση που δημοσιοποιεί η εφημερίδα, προχώρησε τις διαδικασίες. Ειδικότερα, στις 16 Ιανουαρίου 2018 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ορίστηκε επιτροπή παραλαβής «της επιθεώρησης κτιριακών εγκαταστάσεων Φ.Ε. Αθήνας και Φ.Ε. Ιωαννίνων». Η απόφαση όριζε ότι «η επιτροπή θα προβεί στην παραλαβή των ανωτέρω σύμφωνα με τα ισχύοντα και θα υποβάλει το σχετικό πρακτικό στη ΔΕΜ&ΤΥ/ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τα περαιτέρω». Μάλιστα, εξουσιοδοτούσε τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για το χειρισμό των θεμάτων που προκύπτουν κατά την υλοποίηση της απόφασης. Εκτοτε, αγνοείται η τύχη τόσο της έκθεσης όσο το αν έχει παραληφθεί από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>