«

»

Δεκ 15

Καμμένος από Αυστρία: “Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να απειλεί με το προσφυγικό”


Π. Καρβουνόπουλος

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των υπουργών Άμυνας Αυστρίας και Ελλάδας, στη συνάντηση που είχαν στη Βιέννη οι κ.Ντοσκόζιλ και Καμμένος.

Στη δήλωσή του ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος είπε μεταξύ άλλων ότι:

“Ζήτησα τη στήριξη του Υπουργού Άμυνας της Αυστρίας, που ηγείται της πρωτοβουλίας της Κεντρικής Ευρώπης, για την εφαρμογή της συμφωνίας και την ενεργοποίηση της Frontex.

Όσον αφορά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είναι μία συμφωνία η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή από την Τουρκία. Από τη μία πλευρά, η Ευρώπη πρέπει να είναι συνεπής προς τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Τουρκία και από την άλλη πλευρά, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να απειλεί την Ευρώπη με μαζική αποστολή παράνομων μεταναστών ως μοχλό πίεσης.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας δεν υπάρχει από κανέναν αμφισβήτηση ότι πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα των πραγματικών προσφύγων. Αυτό γίνεται – και θα γίνεται – από την πλευρά της Ελλάδας.

Θεωρούμε ότι η πρόταση να δημιουργηθούν κέντρα στην Τουρκία, με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μία πολύ σημαντική λύση για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία των μεταναστών, αλλά βεβαίως και για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμφωνήσαμε ότι λύση στο προσφυγικό θέμα θα είναι η επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, σε ασφαλείς περιοχές, ιδιαίτερα στο νότο της Συρίας, με την εγγύηση διεθνών οργανισμών. Τα διπλωματικά γραφεία των δύο Υπουργείων θα ξεκινήσουν μία στενή συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός κοινού κειμένου, που μπορεί να αποτελέσει και τον οδηγό για την κοινή πολιτική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαι πολύ ευτυχής που αυτή η πρωτοβουλία βλέπει τα σύνορα της Ελλάδος ως σύνορα της Ευρώπης. Αυτό αφορά την ασφάλεια της ηπείρου και από φαινόμενα που προσπαθούν να κάνουν χρήση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπως η προσπάθεια να περάσουν στη Δύση ακραία ισλαμιστικά στοιχεία.

Το ίδιο συμβαίνει και με την περιοχή των Βαλκανίων. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε μια διμερή συμφωνία στενής αμυντικής συνεργασίας και στον τομέα της γρήγορης ανταλλαγής πληροφοριών”.

 

 

militaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>