«

»

Ιούλ 11

Κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα το 80% των φορολογούμενων.

Καθαρό ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 1.000 ευρώ τον μήνα θα εμφανίζει στις δηλώσεις του το 90% των Ελλήνων φορολογουμένων το 2018, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», ήδη πάνω από το 80% των φορολογουμένων- δηλαδή περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια πολίτες- δηλώνει ότι έχει καθαρές τριψήφιες μηνιαίες αποδοχές, ενώ μετά τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο σε ασφαλιστικό και φορολογικό, η φτωχοποίηση θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Μέχρι το 2018, υπολογίζεται ότι επιπλέον 500.000 πολίτες θασπάσουν το φράγμα των 1.000, κάτι που σημαίνει ότι 7 εκατομμύρια πολίτες, σε σύνολο 8 εκατομμυρίων, εργαζομένων και συνταξιούχων, θα διαβιούν με καθαρές αποδοχές κάτω των 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Την τάση φτωχοποίησης των Ελλήνων αποτυπώνουν όλες οι επίσημες στατιστικές: Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, το σύστημα «Ήλιος», στο οποίο καταγράφονται οι καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά και η επεξεργασία των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων που υποβάλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ. Όσο και αν ο παράγων της φοροδιαφυγής θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπ΄όψιν, τα ευρήματα για την εικόνα της ταχύτατης μείωσης του μέσου εισοδήματος είναι αποκαλυπτικά.

Παράλληλα, οι χαμηλοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν, αντίστοιχα σε χαμηλές συντάξεις. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Καθημερινής», φαίνεται ότι από το σύνολο των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, πιθανότητες να πάρουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ, ύστερα από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, έχουν μόνο 70.000 εργαζόμενοι σε σύνολο περίπου 2 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Σημειώνεται ότι όσοι συνταξιοδοτούνται- περίπου 60.000-80.000 ανά έτος- θα υφίστανται μείωση μηνιαίου εισοδήματος ακόμη και άνω του 40-50%, καθώς ο μισθός των 1.500 ή των 2.000 θα αντικαθίσταται από μια σύνταξη των 800 ευρώ.

enikonomia.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>