«

»

Δεκ 15

Θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των θεσμών

Σε συνέντευξη τύπου το απόγευμα στο Βερολίνο ο υπ. Οικονομικών ΕυκλείδηςΤσακαλώτος μίλησε για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και υποστήριξε τις εξαγγελίες Τσίπρα.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη φάση» των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην αρχή της συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο που διοργάνωσε το πολιτικό ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το οποίο πρόσκειται στο κόμμα «Η Αριστερά». Όπως είπε, «θα ήταν κρίμα εάν δεν επιτευχθεί σύντομα μια προσέγγιση. Θα ήταν και κρίμα ενόψει των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει κάνει η Ελλάδα όλα τα τελευταία χρόνια.» Όπως διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί. Κατά «99,9 %» εκφράστηκε σίγουρος ότι στο τέλος του χρόνου θα καταγραφούν τρία τρίμηνα συνεχούς ανάπτυξης.

Δεν έχει παγώσει η αξιολόγηση

Τσακαλώτος: βρίσκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι το Eurogroup δεν έχει αναστείλει τη συζήτηση για το χρέος, δηλαδή δεν έχει παγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του λόγω της εξαγγελίας του Αλέξη Τσίπρα για παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλότερο ΦΠΑ στα νησιά. Αυτό που πράγματι έγινε, είναι ότι το Eurogroup έδωσε εντολή στο EuroWorkingGroup να ασχοληθεί με ένα «βραχυπρόθεσμο μέτρο», το οποίο προτίθεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτό το όργανο η κυβέρνηση θα δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις. Πάντως το όλο ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Θα ήταν κάτι το “φρικτό», υποστήριξε ο υπουργός, αν σχηματιζόταν στους Ευρωπαίους πολίτες η εντύπωση ότι μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε πρόγραμμα «δεν έχει κανένα περιθώριο ελιγμών.»

«Μποναμάς» για χαμηλοσυνταξιούχους

Εν όψει τον δυσκολιών να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ο κ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε αν σε περίπτωση που αυτό αποτύχει η Ελλάδα θα πάει σε εκλογές. Όχι, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να προκηρύξει εκλογές. Εργαστήκαμε με μεγάλη αποφασιστικότητα για αυτό το πρόγραμμα. Επιδιώξαμε να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ αυτών που απαιτούσε το μνημόνιο και αυτών πού έπρεπε να κάνουμε χωρίς να έρθουμε σε αντίθεση με αυτό.»

«Έχουμε μεγαλύτερα ψάρια να τηγανίσουμε»

Σε αυτό το σημείο ο υπουργός υποστήριξε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τον ΦΠΑ δεν θέτουν σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Άλλωστε, όπως είπε με τη γνωστή του διάθεση για χιούμορ στο πρακτορείο Reuters, «δεν νομίζω ότι είναι μεγάλη υπόθεση. Έχουμε μεγαλύτερα ψάρια να τηγανίσουμε.» Για παράδειγμα το θέμα του χρέους, το μέγεθος του πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό, το πως θα επιστρέψει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά και ότι θα πρέπει ο ελληνικός λαός να νιώσει ότι συμμετέχει σε αυτή την ανάπτυξη. «Είμαι σίγουρος ότι οι λογικοί άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να είσαι διπλά φερέγγυος, τόσο απέναντι στους

Η Έφη Αχτσιόγλου υποστηρίζει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

θεσμούς και στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης όσο και απέναντι στον λαό σου. Θα πρέπει και αυτός να δει ότι οι θυσίες έξι, επτά χρόνων έχουν αρχίσει να αποδίδουν.»

Σε ό,τι αφορά τις διαφορές που επικρατούν ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «θα ήταν κρίμα να μην υπάρξει σύγκλιση απόψεων» μεταξύ τους για την ελάφρυνση του χρέους. Θα υπάρξει πάντως πρόβλημα αν το ΔΝΤ επιμείνει σε περικοπές, οι οποίες δεν προβλέπονται στο Μνημόνιο. Σε αυτό το σημείο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, που επίσης συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου, είπε ότι εκτός αυτού το Ταμείο αρνείται να συζητήσει το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

dw.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>