«

»

Δεκ 18

Η IΚΕΑ στο στόχαστρο της Κομισιόν για φοροδιαφυγή

Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές θα ερευνήσουν εάν η φορολογική συμφωνίας της σουηδικής εταιρίας
λιανικής πώλησης επίπλων Ikea με την Ολλανδία την βοήθησε να μειώσει ..τη φορολογική της επιβάρυνση – σε μια ακόμα εξέλιξη στην εκστρατεία κατά των αθέμιτων φορολογικών συμφωνιών μεταξύ πολυεθνικών και ευρωπαϊκών χωρών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ερευνά δύο φορολογικές αποφάσεις για την Inter Ikea, που διαχειρίζεται τις δραστηριότητες franchise της Ikea και λαμβάνει τέλος 3% επί του τζίρου από όλα τα καταστήματα Ikea μέσω της θυγατρικής της Inter Ikea Systems στην Ολλανδία.
«Όλες οι εταιρίες, μεγάλες ή μικρές, πολυεθνικές ή μη, θα πρέπει να πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί. Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να αφήσουν επιλεγμένες εταιρίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο επιτρέποντάς τους να μεταφέρουν με τεχνητό τρόπο τα κέρδη τους αλλού», δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Tα αφορολόγητα κέρδη
Η Κομισιόν διευκρίνισε ότι η πρώτη φορολογική απόφαση, που καλύπτει την περίοδο από το 2006 έως το 2011, είχε ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών από το franchise της Ikea Systems να μεταφέρονται στη μονάδα του Λουξεμβούργου, όπου δεν φορολογούνταν.
Η απόφαση του 2011, που ελήφθη αφού η Κομισιόν χαρακτήρισε παράνομη την πρώτη συμφωνία, επέτρεψε σε ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών από το franchise της εταιρίας μετά το 2011 να μεταφέρονται στη μητρική της στο Λιχτενστάιν.
Η Inter Ikea δήλωσε ότι η ίδια και η Inter Ikea Systems τηρούν τη δέσμευσή τους να καταβάλουν φόρο σύμφωνα με τους νόμους των χωρών όπου δραστηριοποιούνται και πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο φορολογήθηκαν είναι σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Η Ολλανδία θα συνεργαστεί με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φορολογικές συμφωνίες της με τη σουηδική εταιρία λιανικής πώλησης επίπλων Ikea, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.
Αν και η έρευνα διεξάγεται χωρίς προκατάληψη ως προς το αποτέλεσμα, «δείχνει πως η Επιτροπή έχει ανησυχίες», γράφει στην επιστολή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Μένο Σνελ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>