«

»

Δεκ 16

Η Γερμανία μπορεί να μπλοκάρει μόνη της στον ESM τα μέτρα για το χρέος.

 

 

Δυνατότητα να μπλοκάρουν την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχουν, θεσμικά, η Γερμανία και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τηνιδρυτική συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τον επίσημο ιστότοπό του, οι περισσότερες αποφάσεις στο Συμβούλιο των Διευθυντών, όπου εκπροσωπούνται τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία 80 έως 85%.

Η Γερμανία όμως, ως κυριότερος μέτοχος και χρηματοδότης του θεσμού, έχει το 26,9% των δικαιωμάτων ψήφου. Συνεπώς, εάν το Βερολίνο κρίνει ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα παραβιάζουν το πρόγραμμα στήριξης που χρηματοδοτείται από τον ESM έχει τη θεσμικά τη δυνατότητα να το πράξει ακόμα και μειοψηφικά.

Αντίθετα, στην Ελλάδα αναλογεί μόλις το 2,8% των δικαιωμάτων.

Ο ίδιος μηχανισμός ισχύει και στο Συμβούλιο των Διοικητών, το ανώτατο όργανο του ESM, το οποίο συνεδριάζει όμως πολύ σπανιότερα.

Μεγάλη επιρροή μπορεί να ασκήσει και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, ως προεδρεύων στο Συμβούλιο των Διοικητών, έχει την αρμοδιότητα να επέμβει εάν κρίνει ότι καταστρατηγούνται αποφάσεις της ευρω-ομάδας.

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>