«

»

Ιούλ 19

Ερώτηση που συνυπέγραψε ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την κατάργηση του παράβολου για την εξέταση σε ΚΕ.Π.Α. σε ανασφάλιστους, άπορους, αιτούντες προνοιακό επίδομα αναπηρίας

 

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο και Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με την κατάργηση του παράβολου για την εξέταση σε ΚΕ.Π.Α. σε ανασφάλιστους, άπορους, αιτούντες προνοιακό επίδομα αναπηρίας.
Με το άρθρο 3 του Νόμου 4331/2015 «Μέτρα για τα ΑΜΕΑ και απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)» καταργήθηκε το παράβολο εξέτασης σε ΚΕ.Π.Α. για ανασφάλιστους, άπορους και όσους αιτούνται προνοιακό επίδομα αναπηρίας.
Με το άρθρο 2 του ίδιου νόμου (4331/2015) ορίζεται η διαδικασία ένταξης στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι από τα ΚΕ.Π.Α. αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τα παραπεμπτικά όσων αιτούνται προνοιακή παροχή λόγω αναπηρίας, με αποτέλεσμα να είναι θολό το τοπίο ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης άπορων και ανασφάλιστων, σχετικά με την καταβολή ή μη του παράβολου. Για την απαλλαγή -μέχρι τώρα- ήταν απαραίτητη η προσκόμιση βιβλιαρίου ανασφάλιστου/απόρου, το οποίο όμως ήδη έχει καταργηθεί.

Ο επιδιωκόμενος σκοπός για τα άτομα με αναπηρία είναι η ανακούφισή τους και η απλοποίηση των διαδικασιών στα ΚΕ.Π.Α. Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε από τους αρμόδιους Υπουργούς να γίνει γνωστή η ημερομηνία έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα τυποποιείται το απαραίτητο παραπεμπτικό σημείωμα βάσει του οποίου δεν θα καταβάλλουν παράβολο στα ΚΕ.Π.Α. οι ανασφάλιστοι, οι άποροι και όσοι αιτούνται προνοιακή παροχή λόγω αναπηρίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>