«

»

Ιούλ 11

Εγγραφές στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Αρταίων με… voucher

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Αρταίων.

Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή.
Τι δηλώνει ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας, Κωνσταντίνος Χαρακλιάς- Θα «σπάσει» σε 4 Τμήματα ο Οργανισμός.
Από βδομάδα αναμένεται η έναρξη κατάθεσης αιτήσεων σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αρταίων για το πρόγραμμα Εναρμόνισης Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής, της νέας περιόδου 2016-2017, μέσω ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για το μεγάλο πρόγραμμα που συνδέεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας με την λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών -και που όπως είναι γνωστό- βάσει οικονομικών και άλλων κριτηρίων καλύπτει το κόστος σε τροφεία της ελληνικής οικογένειας με βρέφος ή νήπιο για την παροχή υπηρεσιών στις αντίστοιχες δομές.
Το ενδιαφέρον των γονέων στην Άρτα μέσω των ερωτημάτων και της αναζήτησης πληροφορίας για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία, τι απαιτείται κλπ, έχει κατακόρυφα αυξηθεί. Ο λόγος, είναι προφανής, καθώς οι οικονομικές συνθήκες δυσκολεύουν για ολοένα περισσότερες οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τροφεία ή και το κόστος σε ιδιωτικούς σταθμούς.

Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δήμου Αρταίων που έχει την αρμοδιότητα και των Βρεφονηπιακών Σταθμών, Κωνσταντίνος Χαρακλιάς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα επεσήμανε: «Αν γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω δεν υπήρχε πράγματι η ίδια εικόνα, διότι ίσως οι γονείς είχαν και περισσότερη δουλειά και είχαν στην διάθεσή τους ένα ποσό ακόμη και να στείλουν το παιδί τους και σε ιδιωτικό σταθμό.
Τώρα πια αυτό δεν συμβαίνει και έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των αιτήσεων όχι μόνο για υπαγωγή στο ΕΣΠΑ αλλά γενικά.
Διότι το πρόγραμμα κάλυψης του κόστους μέσω ΕΣΠΑ εξαιρεί δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους νομικών προσώπων.
Έτσι συνολικά έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις προς τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς».
Ο κ. Χαρακλιάς απηύθυνε πρόσκληση σ’ όλους τους γονείς που πληρούν τα βασικά κριτήρια ώστε με την έναρξη της διαδικασίας να σπεύσουν για την κατάθεση των αιτήσεων.
Μάλιστα καθόσον -όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και σε κοινή συνέντευξη Τύπου των συναρμόδιων υπουργών- το πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2015-2020) συνοδεύουν και αλλαγές επί της διαδικασίας συστήνει οι γονείς να απευθύνονται στις προϊστάμενες των βρεφονηπιακών σταθμών για τη συμπλήρωση της αίτησης, προκειμένου να μην υπάρξουν λάθη στην συμπλήρωση που θα οδηγήσουν σε απόρριψη αίτησης, σε περιπτώσεις που δικαιούνται υπαγωγής.
Επιπρόσθετα εξήγησε ότι δεν άνοιξε τελικά από την τρέχουσα εβδομάδα το σύστημα της ΕΕΤΑΑ (Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης), όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, όμως αναμένεται να δοθεί έναρξη στην διαδικασία από την τρέχουσα εβδομάδα.
Ο κ. Χαρακλιάς ανέφερε ότι προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν αδίκως οι γονείς μπορούν να παίρνουν τηλέφωνο στον βρεφονηπιακό σταθμό της περιοχής τους και να ενημερώνονται ακόμη και στο Δήμο ή στην ιστοσελίδα του Δήμου όπου μπορούν να βρουν όλα τα τηλέφωνα των δομών του και για όλες της Δημοτικές Ενότητες.
Σημαντικότατο κρίνεται το στοιχείο εκείνο σύμφωνα με το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί αναλογικά με τη δυναμικότητα και ο αριθμός «πλαφόν» για υπαγωγή στο εν λόγω πρόγραμμα κάτι που και ο κ. Χαρακλιάς αξιολόγησε ως θετική εξέλιξη, αναφέροντας: «Μέχρι τώρα δίνονταν το 70% της δυναμικότητας των παιδιών που μπορούν να φιλοξενηθούν και ενδέχεται τώρα αυτό να αλλάξει, δηλαδή να αυξηθεί. Κι αυτό είναι θετικό», επισήμανε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα επί σειρά ετών και ειδικότερα από το 2011 που έχει υπαχθεί και ο Δήμος Αρταίων σ’ αυτό (επί θητείας Ιωάννη Παπαλέξη), έχει στηρίξει πολύ την Αρτινή οικογένεια και επιπρόσθετα την Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού ως προς την παροχή υπηρεσιών στις εν λόγω δομές.
Άλλωστε η επιδότηση δίνεται στους Δήμους αναλογικά με τα παιδιά που υπάγονται σε αυτό, έτσι ο κ. Χαρακλιάς όταν ζητήθηκαν στοιχεία για το ύψος της, επισήμανε: «Βάση της σχετικής ΚΥΑ που ισχύει μέχρι τώρα το ποσό που αντιστοιχεί κατά κεφαλήν δηλαδή για κάθε παιδί ηλικίας από οχτώ μηνών μέχρι και την εγγραφή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευσης, ήτοι βρέφη και νήπια, είναι κάτι λιγότερο από 3.000 ευρώ ετησίως ανά παιδί.
Αυτή είναι η επιδότηση το οποίο ο γονέας προσκομίζοντας το voucher (βάουτσερ), κάνει μια σύμβαση με την κάθε δομή και όλα παίρνουν το δρόμο τους από κει και πέρα».
Αναφορικά με το κόστος παροχής υπηρεσιών από τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου σε όσους δεν δικαιούνται ένταξη στο πρόγραμμα, ο ίδιος ανέφερε ότι «Υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία της κάθε οικογένειας δηλαδή ανάλογα με το ύψος της φορολογικής δήλωσης και η διακύμανση είναι από 28 με 30 ευρώ το μήνα έως και τα 60 ευρώ το μήνα».
Στο μεταξύ, διαδικασία ελέγχου της λειτουργίας και διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ, έχει ξεκινήσει με την ΕΕΤΑΑ να αναζητά και όλα τα στοιχεία από προηγούμενες χρονιές.
Ο κ. Χαρακλιάς όταν ρωτήσαμε σχετικά επισήμανε ότι πράγματι έχουν ζητηθεί από τα προηγούμενα χρόνια υλοποίησης του προγράμματος στοιχεία, δεν ξέρω αν θα ζητηθούν όπως αναφέρεται όλης της πενταετίας, όμως ήδη μας ζητήθηκαν οι αιτήσεις και όλα τα στοιχεία από το 2011 και τα στείλαμε.
«Μιλάμε για ένα ογκώδες πακέτο με όλες τις έντυπες αιτήσεις που αποστάλθηκαν ήδη», δήλωσε και εξήγησε ότι «Ασφαλώς και κρατούνται όλα τα στοιχεία και τα έχει ο Δήμος Αρταίων από το παρελθόν μέχρι σήμερα.
Μάλιστα τα συγκεντρώσαμε και με πολύ μεγάλη ταχύτητα και ήδη τα έχουμε αποστείλει για όλο το έτος».
Σημαντικό οικονομικό εργαλείο για την στήριξη των δομών αυτών χαρακτήρισε και ο κ. Χαρακλιάς το πρόγραμμα ΕΣΠΑ καθώς, όπως είπε, συνδράμει ώστε να έχει το παιδί το καλό φαγητό, να έχει παιχνίδια και ποιότητα σε κάθε παροχή, υπογραμμίζοντας: «Όταν μιλάμε για βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν θα πρέπει να έχουμε ποτέ στο μυαλό μας ότι αποτελεί σημείο απλά για να αφήσουμε το παιδί.
Δεν πρόκειται, και συγχωρέστε με για την έκφραση, για ένα γκαράζ. Πρόκειται για πολύ σημαντικές δομές διαπαιδαγώγησης και θα πρέπει σ’ αυτές να παρέχεται το καλύτερο σε κάθε παιδί», είπε, ευχαριστώντας δημόσια και όλο το προσωπικό στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αρταίων, που όπως δήλωσε εργάζονται με ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης.
«Εγώ και ως γονιός αναγνωρίζω απόλυτα τη σημαντικότητα και την δυσκολία του έργου τους. οι γονείς γενικά νομίζω ότι το κατανοούν αυτό, διότι ένα έχεις και δυσκολεύεσαι πολλές στιγμές, φανταστείτε να έχεις ταυτόχρονα 10 ή 12 παιδιά».
Η σημασία των voucher
Μεταξύ των μεταβολών της διαδικασίας του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ, εκείνη για την οποία ζητούνται περισσότερες πληροφορίες από τους γονείς είναι η «οικογενειακή ευθύνη τοποθέτησης με το σχετικό voucher», για την οποία ζητήθηκα διευκρινίσεις από τον πρόεδρο.
Ο κ. Χαρακλιάς ανέφερε σχετικά: «Εφόσον οι γονείς κάνουν την σχετική αίτηση στην ΕΕΤΑΑ και κριθούν δικαιούχοι της αξίας τοποθέτησης θα πάρουν το voucher και αυτό μπορούν να το αξιοποιήσουν στις δομές για τις οποίες έχουν κάνει την αίτηση.
Δηλαδή μπορεί η μητέρα να στείλει το παιδί της στον ανάλογο βρεφονηπιακό σταθμό όπου έχει αιτηθεί, όμως πλην αυτού θα πρέπει να υπάρχει και διαθέσιμη θέση.
Αυτό για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις διότι εάν οι θέσεις έχουν καλυφθεί τότε μπορεί το παιδί να τοποθετηθεί στον επόμενο σταθμό επιλογής με την διαθέσιμη-κενή θέση».
Θα «σπάσει» το Νομικό Πρόσωπο
Ο πρόεδρος όταν ρωτήθηκε σχετικά, επιβεβαίωσε ότι πράγματι το Νομικό Πρόσωπο θα «σπάσει» διότι συγκεντρώνει πολλούς και διαφορετικούς τομείς ευθύνης, απαντώντας: «Το Νομικό Πρόσωπο θα σπάσει, αυτό είναι δεδομένο.
Έχει ήδη γίνει μια μελέτη προκειμένου το Νομικό Πρόσωπο να σπάσει και να μην είναι τόσο μεγάλο, διότι επί της ουσίας είναι ο μισός Δήμος. Από την ονομασία του, Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού γίνεται αμέσως κατανοητό αυτό.
Περιλαμβάνει στην αρμοδιότητά του τους 12 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αρταίων, το Αθλητικό Κέντρο Δήμου Αρταίων ήτοι τα πέντε γήπεδα μέσα στην Άρτα, το Κολυμβητήριο και το κλειστό γυμναστήριο, επίσης έχει το Δημοτικό Ωδείο, το ΚΑΠΗ και την Δημοτική Πινακοθήκη. Όλα αυτά είναι υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου.
Όλα αυτά λοιπόν θα ξεχωρίσουν σε διαφορετικά τμήματα. Η μελέτη έχει επιδοθεί και στο Σύλλογο των εργαζομένων ώστε να κάνουν και αυτοί τις προτάσεις τους. Θα τεθεί σε διαβούλευση να συζητηθούν ατέλειες, θα κάνουν προτάσεις οι εργαζόμενοι όπως προτάσεις κάναμε κι εμείς και μετά θα δούμε την τελική κίνηση».
Σε ότι αφορά την δική του πρόταση ο κ. Χαρακλιάς όταν ζητήσαμε να αναφέρει ποια είναι και τι περιλαμβάνει, απάντησε: «Έχω προτείνει να παραμείνουν στο Νομικό Πρόσωπο μόνο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και το Αθλητικό κομμάτι πρότεινα να πάει στο Δήμο ως ξεχωριστό τμήμα διότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την κοινωνία και θα πρέπει λιγάκι περισσότερο να… πλατύνει.
Επίσης Ωδείο, Δημοτική Πινακοθήκη να αποτελέσουν ξεχωριστό τμήμα πολιτισμού και το ΚΑΠΗ επειδή σχετίζεται με την Πρόνοια, να ενταχθεί στο Τμήμα Πρόνοιας που διαθέτει και κοινωνικούς λειτουργούς και προσωπικό. Οπότε πρότεινα να πάει εκεί, υπό την ευθύνη του αρμόδιου αντιδημάρχου της πρόνοιας».
Δεν αποπροσανατολίζομαι από την ευθύνη που έχω
Αναφορικά με τις συζητήσεις που γίνονται και που περιλαμβάνουν το όνομά του για αξιοποίηση σε άλλη θέση ευθύνης με αφορμή της αλλαγές που στο τέλος Αυγούστου θα δρομολογηθούν στις θητείες αντιδημάρχων, ο κ. Χαρακλιάς, δήλωσε: «Εγώ τιμώ μέχρι τώρα την θέση ευθύνης που μου έχει ανατεθεί.
Δεν μου έχει γίνει κάποια τέτοια πρόταση, ούτε το έχω συζητήσει με κανέναν και εννοώ με τον δήμαρχο προφανώς. Προς το παρόν τιμώ τη θέση στην οποία είμαι ως προέδρου του Νομικού Προσώπου Δήμου Αρταίων και θα κάνω το καλύτερο μέχρι τη λήξη της θητείας.
Η λήξη της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου Νομικού Προσώπου είναι τον Μάρτιο του 2017 και θα κάνω το καλύτερο μέχρι τότε. Δεν σκέφτομαι τίποτε άλλο ούτε αποπροσανατολίζομαι από το στόχο που έχω βάλει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>