«

»

Δεκ 20

Γιάννενα: Χρωστάτε το νερό; Περάστε από την Εφορία

dwste-oti-mporeite-stin-eforia-ews-tis-27-martiou

Αποφασισμένη να μην αφήσει τις οφειλές προς τη ΔΕΥΑΙ να διογκώνονται, εμφανίζεται η διοίκηση της επιχείρησης, σε μια προσπάθεια να βάλει, παράλληλα, «ζεστό» χρήμα στα ταμεία της, ώστε να είναι σε θέση να υλοποιηθεί εντός του 2017 η δέσμευση για μείωση των τιμολογίων νερού.
Στην κατεύθυνση αυτή, το δημοτικό συμβούλιο καλείται να εγκρίνει στη σημερινή του συνεδρίαση την απόφαση που ήδη έχει λάβει από την 1η Νοεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ για ανάθεση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Ιωαννίνων, μέσω της υποβολής σχετικού αιτήματος προς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο υπουργική απόφαση.
Με αυτόν τον τρόπο, οι οφειλέτες θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο «μπλοκαρίσματος» του ΑΦΜ τους, αλλά και «αφαίμαξης» των τραπεζικών τους λογαριασμών, δυνατότητες που δεν έχει ο δήμος Ιωαννιτών, το μέσο πίεσης του οποίου εξαντλείται στη διακοπή υδροδότησης.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Μάκη Χρυσοστόμου, το μέτρο αυτό δεν αποτελεί μόνο μοχλό πίεσης προς τους οφειλέτες, αλλά και τον μοναδικό τρόπο να εισπραχθούν οι οφειλές από καταναλωτές που έχουν μετοικήσει και «κληρονόμησαν» το χρέος στους ιδιοκτήτες των κατοικιών. «Με τη βεβαίωση της οφειλής στη ΔΟΥ, θα επιβαρύνεται ο ενοικιαστής και όχι ο ιδιοκτήτης, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Ουσιαστικά, αποκαθίσταται μία στρέβλωση και ευελπιστούμε πως θα γίνει εφικτό να υπάρξει σε ένα βαθμό κάλυψη αυτών των εξαιρετικά δύσκολων και αμφιβόλου εισπράξεως απαιτήσεων», εξήγησε ο κ. Χρυσοστόμου και έκανε γνωστό πως σε ανάλογες ενέργειες έχουν προχωρήσει πολλές ΔΕΥΑ της χώρας.
Η απόφαση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ ήταν ομόφωνη, ενώ για εργαλείο το οποίο θα ωφελήσει την επιχείρηση, έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση για τη ΔΕΥΑΙ, το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών από ληξιπρόθεσμες οφειλές λογαριασμών ύδρευσης ανέρχεται στο ποσό των 11.4 εκατομμυρίων και αντιστοιχεί στο 1/3 των παροχών ύδρευσης.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από παροχές που έχουν τεθεί σε διακοπή ή έχουν αφαιρεθεί τα υδρόμετρά τους, ανέρχονται στο ποσό των 1.176.667,94 ευρώ και αντιστοιχούν σε 757 παροχές.
Το ποσό των 1.140.255,41 ευρώ προέρχεται από 77 παροχές. Ποσό 513.268,39 ευρώ προέρχεται από 45 παροχές ύδρευσης επιχειρήσεων. Στη ΒΙΠΕ υπάρχουν 131 παροχές αποχέτευσης. Από αυτές, οι 71 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που ανέρχονται στο ποσό των 271.513,83 ευρώ.
Ποσό 906.239,46€ αφορά σε 62 παροχές από δημόσιες υπηρεσίες, Στρατό, Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο, Δικαστικές Φυλακές κ.λπ. Ποσό 3.130.065,10 ευρώ προέρχεται από οφειλές του δήμου και δημοτικών επιχειρήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η βεβαίωση οφειλών στη ΔΟΥ είχε παρουσιαστεί ως η τελευταία λύση του όλου σχεδιασμού για την είσπραξη των οφειλών.
Θετικό είναι, πάντως, το γεγονός πως υπάρχει μία σημαντική ροή διακανονισμών, που, έστω κι αν στην πορεία οι οφειλέτες εμφανίζονται και πάλι ασυνεπείς, καθίσταται δυνατή η είσπραξη σημαντικών ποσών από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>