«

»

Δεκ 14

Γιάννενα: Σημαντικά έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ζαγορίου

Η ολοκλήρωση, μετά από πολλά χρόνια, της αποχέτευσης ακαθάρτων και του βιολογικού καθαρισμού Παπίγκου, αλλά και οι διαχειριστικές μελέτες δασών σε Τοπικές Κοινότητες, αποτελούν τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα έργα του Δήμου Ζαγορίου για το 2017.

Μαζί με αυτά και μικρότερα ή μεγαλύτερα έργα, ορισμένα εκ των οποίων ομαδοποιημένα, που θα καλύψουν ανάγκες σε βασικές υποδομές και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Το Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων, νέων και συνεχιζόμενων, ανέρχεται σε 1.333.875,46 €. Η χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από τη ΣΑΤΑ, ίδιους πόρους του Δήμου, την δόση από τα παρακρατηθέντα προηγουμένων ετών, από τα ληξιπρόθεσμα, επιχορηγήσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και από το ΥΠΕΣ.

Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Σπύρου, προηγήθηκε συνεννόηση και συνεργασία με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για τη σύνταξη του Προγράμματος.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι έγινε προσπάθεια να ομαδοποιηθούν έργα στις Δημοτικές Ενότητες, δεδομένου ότι και ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις το προβλέπει και μπορούν να μελετηθούν και εκτελεστούν καλύτερα και να υπάρξει και όφελος από τις εκπτώσεις που θα δοθούν.

Ο κ. Σπύρου ευχαρίστησε τόσο την Τεχνική, όσο και την Οικονομική Υπηρεσία για την συμβολή τους στην υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του 2016 που έφτασε σχεδόν στο 100% (ολοκληρώθηκαν ή έχουν ανατεθεί όλα τα έργα), αλλά και για την σύνταξη του νέου Προγράμματος.

Ο Δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο του βιολογικού στο Πάπιγκο, το οποίο χαρακτήρισε ως «αγκάθι» λόγω της πολύχρονης κατασκευής, επισημαίνοντας ότι με την χρηματοδότηση που δίνεται για το 2017 θα ολοκληρωθεί. Επίσης, σημαντικές είναι, όπως είπε, οι τέσσερις διαχειριστικές μελέτες δασών, αφού είναι αναγκαίες για να γίνει η εκμετάλλευσή τους από τους συνεταιρισμούς.

Ο Δήμος, βέβαια, δεν μένει μόνο σε αυτά. Διεκδικεί νέα έργα και δράσεις που θα στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, από Κοινοτικά Προγράμματα, όπως το Interreg στο οποίο κατέθεσε ήδη προτάσεις, αλλά και από το ΕΣΠΑ. Την εισήγηση του Τεχνικού Προγράμματος έκανε η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Αγγελική Ράπτη, ενημερώνοντας το Σώμα για όλα τα έργα που περιλαμβάνονται σε κάθε χωριό, είτε ως ομαδοποιημένα, είτε αυτόνομα.

Στην ομαδοποίηση περισσότερων έργων, κυρίως ασφαλτικών, στάθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας κ.κ Γαβριήλ Παπαναστασίου και Παναγιώτης Ρούσκας, αλλά και της ελάσσονος κ. Λεωνίδας Τσουμάνης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι έγινε ένα θετικό βήμα με το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα.

Η Αντιδήμαρχος κ. Ράπτη εξήγησε ότι τα μικρότερα έργα για ασφαλτοστρώσεις δεν μπορούσαν να ομαδοποιηθούν, δεδομένου ότι αποτελούν πρόβλεψη για τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου και θα υλοποιηθούν εφόσον απαιτηθεί.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκε με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας και του κ. Λεωνίδα Τσουμάνη από την ελάσσονα. Από τη μείζονα μειοψηφία «παρών» ψήφισε ο επικεφαλής κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, καταψήφισε ο κ. Παναγιώτης Ρούσκας, ενώ αρνητική ψήφο έδωσε και ο κ. Ιωάννης Αρβανίτης από την άλλη παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας.

Άρση ανισοτήτων στα τέλη ύδρευσης
\Στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τα τέλη ύδρευσης για το 2017.

Η Δημοτική Αρχή με την παρέμβαση της, όπως επισημάνθηκε από τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Σπύρου, επιχειρεί να άρει τις ανισότητες που υπάρχουν στον «Καλλικρατικό» Δήμο μεταξύ Τοπικών Κοινοτήτων που υδρεύονται με φυσική ροή και με άντληση, αφού το κόστος στη δεύτερη περίπτωση είναι υψηλό.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, η μικρή αναπροσαρμογή των τελών και του παγίου σε ορισμένα χωριά των Δ.Ε Αν. Ζαγορίου και Τύμφης, είναι αναγκαία για να μοιραστεί δικαιότερα το κόστος της υδροδότησης.

Η μειοψηφία κατέθεσε δική της πρόταση για μείωση τελών στην Δ.Ε Κεντρικού Ζαγορίου και καμιά αύξηση στις άλλες Ενότητες, με τον Δήμαρχο να επισημαίνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν θα κάλυπτε το κόστος.

Τελικά υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία η αρχική εισήγηση.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (συζητήθηκε το θέμα της αλλαγής λαμπτήρων σε LED, κάτι που εξετάζει η Δημοτική Αρχή), η επιβολή ΤΑΠ σε όλα τα χωριά (όπως προβλέπεται εκ του νόμου), ενώ ομόφωνες ήταν οι αποφάσεις σειρά άλλων τελών που επιβάλλονται από το Δήμο, όπως άρδευσης, παρεπιδημούντων, βοσκής, ακαθάριστων εσόδων κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων κλπ, χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων.


epirusgate

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>