«

»

Δεκ 14

Γιάννενα: Οι Σχολικές Περιουσίες επιτέλους να περάσουν στο Δήμο Ιωαννιτών

Κατάργηση των Αγαθοεργών Καταστημάτων της Μητρόπολης Ιωαννίνων, μεταφορά των Σχολικών Περιουσιών που προέρχονται από Κληροδοτήματα και ό,τι αυτές περιλαμβάνουν στον Δήμο Ιωαννιτών, αλλά και εξονυχιστική έρευνα για τη διαχείριση των Παλαιών Κληροδοτημάτων, ώστε να αποκαλυφθούν εκείνοι που τα οδήγησαν σε χρεοκοπία.

Αυτά ζητούν με χθεσινή δημόσια παρέμβασή τους οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Εργολάβος και Χάρης Λεοντάρης, ύστερα από πρόσφατο δημοσίευμα του «Π.Λ.» που έκανε λόγο για τους φόρους οι οποίοι επιβάλλονται απ’ το ελληνικό Δημόσιο στα Αγαθοεργά για κτίρια που του έχουν παραχωρήσει προκειμένου να στεγάσει σχολεία και για την ανάγκη αναθεώρησης του Κανονισμού Λειτουργίας τους.
«Να καταργηθούν…»
Δε χρειάζεται τα Αγαθοεργά ν’ αναθεωρήσουν τον Κανονισμό τους. Εκείνο που απαιτείται είναι να καταργηθούν, αφού «πρόκειται για Οργανισμούς που συστήθηκαν αντισυνταγματικά και διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα με διατάγματα των τριών φασιστικών καθεστώτων», επισημαίνουν οι δύο πρ. δημοτικοί σύμβουλοι στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Όπως αναφέρουν, «τα Αγαθοεργά λειτουργούν παράνομα και διαχειρίζονται περιουσίες που δεν τους ανήκουν, τις οποίες μάλιστα, με την ανευθυνότητά τους και την ανικανότητά τους οδήγησαν στη χρεοκοπία»!
Όλα στον Δήμο!
Σύμφωνα με τους κ.κ. Εργολάβο και Λεοντάρη, για το κατάντημα σε ό,τι έχει σχέση με τα Παλαιά Κληροδοτήματα Ιωαννίνων (Ν. Ζωσιμά, Γ. Σταύρου από τα Γιάννινα, και Γ. Τούλη από το Μέτσοβο) και τις Σχολικές Περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα, την ευθύνη φέρουν στο ακέραιο το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων και οι βουλευτές του Νομού μας.
Από τον περασμένο Ιούλιο είχε ζητηθεί ενημέρωση για την κατάσταση των ιδρυμάτων όμως απάντηση δεν υπήρξε, όπως αναφέρουν.
Για το λόγο αυτό ζητούν δημόσια από το Δημοτικό Συμβούλιο να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία που προβλέπουν πέντε νόμοι (Ν. 2508/1920, 2442/1920, 5019/1931, 1894/1990 και 2009/1992), σύμφωνα με τη βούληση των Ευεργετών μας, ώστε όλες οι Σχολικές Περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα, να περιέλθουν κατά κυριότητα στο Δήμο Ιωαννιτών.
Μάλιστα, τονίζουν πως μαζί με τα Σχολικά Κτίρια πρέπει να περιέλθει στο Δήμο και όλη η περιουσία, κινητή και ακίνητη, που ανήκει σ’ αυτά (μετοχές, οικόπεδα, καταστήματα, γραφεία, διαμερίσματα κλπ.).
Το επίμαχο άρθρο
Οι Σπύρος Εργολάβος και Χάρης Λεοντάρης καλούν επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πέντε βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων με επίσημη και κοινή παρέμβασή τους στα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας να απαιτήσουν να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το σχέδιο Νόμου με το οποίο θα τροποποιείται το άρθρο 82 του νόμου 4182/2013, με το οποίο διατηρήθηκαν σε ισχύ οι διατάξεις περί Ιδρυμάτων.
Το θέμα αυτό, όπως αναφέρουν, έχει τεθεί υπόψη των δυο προηγούμενων Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών – αρμόδιων για τα Κληροδοτήματα, όμως η διαδοχική απομάκρυνσή τους από το Υπουργείο δεν επέτρεψε την υλοποίηση της υπόσχεσής που είχαν δώσει ότι θα τακτοποιηθεί σύντομα.
Περί διαχείρισης…
Καταλήγοντας, οι δύο πρ. δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν απ’ το Δημ. Συμβούλιο και τους τοπικούς βουλευτές «να απαιτήσουν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο για θέματα καταπολέμησης της Διαφθοράς, κ. Παπαγγελόπουλο, να διατάξει την ολοκλήρωση της έρευνας που έχει παραγγείλει, ύστερα από αίτημα μαζικών φορέων της περιοχής, ώστε να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τη διοίκηση και διαχείριση των Παλαιών Κληροδοτημάτων Ιωαννίνων και τις Σχολικές Περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα, να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι που τα έχουν οδηγήσει στη χρεοκοπία, σε σημείο μάλιστα να μη μπορούν να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς για τους οποίους έχουν συσταθεί»!
Επαναλαμβάνουν δε την ανάγκη να ενημερωθούν οι Γιαννιώτες για τα δάνεια που έχουν πάρει τα Αγαθοεργά, για το ύψος των δανείων, για την απόφαση με την οποία πάρθηκαν, και για ποιους σκοπούς χρησιμοποιήθηκαν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>