«

»

Δεκ 16

Γιάννενα: Κλείνει ένα ακόμη Κέντρο Προσφύγων

«Λουκέτο» βάζει μετά το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Τσεπελόβου και αυτό της Φανερωμένης, το οποίο ουσιαστικά δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό, αλλά δημιουργήθηκε εξ ανάγκης, όταν ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων Γεζίντι αποφάσισε να εγκαταλείψει τον καταυλισμό του Κατσικά στα μέσα του καλοκαιριού.

Από τους 231 πρόσφυγες που είχαν βρει κατάλυμα στο κτίριο, όπου στο παρελθόν στεγαζόταν η 5η ΕΜΑΚ, ήδη κάποιοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία των Ιωαννίνων, ενώ σύντομα θα το εγκαταλείψουν και οι υπόλοιποι, που επίσης θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία, σε άλλες περιοχές της χώρας.

Εν ενεργεία θα παραμείνει, ωστόσο, το Κέντρο Προσφύγων του Κατσικά καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις το προηγούμενο διάστημα. Στον Κατσικά βρίσκονται σήμερα 160 άτομα, με τον αριθμό να συνεχίσει να βαίνει μειούμενος, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία επανενώσεων οικογενειών, αλλά και επαναπροωθήσεων.
Η κατάσταση στον Κατσικά είναι βελτιωμένη, αν και όχι στο επιθυμητό επίπεδο, όπως παραδέχθηκε ο συντονιστής του Κέντρου Φιλοξενίας Φίλιππας Φίλιος, σημειώνοντας πως υπάρχουν κάποια προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Το κύριο ζήτημα είναι η καθυστέρηση στην ηλεκτροδότηση των κοντέινερ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οικογένειες προσφύγων να παραμένουν σε σκηνές.
«Τα 22 από τα κοντέινερ που έχουν μεταφερθεί, δεν έχουν κόσμο μέσα. Επτά ακόμη να ηλεκτροδοτηθούν, θα φύγουν οι σκηνές, με εξαίρεση μία που χρησιμοποιείται για τζαμί, άλλη μία που γίνονται διάφορες δραστηριότητες και 2-3 που χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι», ανέφερε στον «Η.Α.» ο Φ. Φίλιος.
Με δεδομένο, βέβαια, πως στον Κατσικά προβλέπεται να αναπτυχθούν 99 συνολικά κοντέινερ, δυναμικότητας τεσσάρων ατόμων το καθένα, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως, με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, θα αφιχθούν νέοι πρόσφυγες, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η καθαριότητα. «Πρέπει να ξεστηθούν οι σκηνές, καθώς είναι σε κατάσταση που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν», τόνισε ο κ. Φίλιος, επισημαίνοντας πως χρειάζεται μία συντονισμένη επιχείρηση.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το βασικότερο ζητούμενο, πάντως, για τους πρόσφυγες που ζουν στην περιοχή του λεκανοπεδίου, δεν είναι πλέον οι συνθήκες διαβίωσης, αλλά η ένταξη των παιδιών τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Αν και τα σχολεία όπου θα λειτουργήσουν οι τάξεις υποδοχής, έχουν επιλεγεί, θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες ακόμη για να λειτουργήσουν, όπως όλα δείχνουν. Κι αυτό έχει να κάνει με τις συνεχείς μετακινήσεις, όπως εξήγησε ο κ. Φίλιος.
«Ενδιαφέρονται πολύ για το σχολείο. Δε θέλουν τα παιδιά τους να μείνουν εκτός μάθησης, γιατί καταλαβαίνουν πως χωρίς τη γνώση δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
Δυστυχώς, δεν είναι ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τα σχολεία, αλλά το γεγονός πως έχουμε ακόμη πολλές μετακινήσεις. Δεν έχει σταθεροποιηθεί ο χώρος παραμονής τους και ο αριθμός τους είναι μεταβλητός, κάτι που λειτουργεί ανασταλτικά», σημείωσε.
Μία άλλη διαπίστωση, πάντως, είναι πως σιγά-σιγά έχουν αρχίσει να δείχνουν διάθεση ενσωμάτωσης στην κοινωνία, αν και στο μυαλό τους συνεχίζει να βρίσκεται η αναζήτηση τρόπου διαφυγής προς άλλες χώρες της Ευρώπης.
«Πλέον, έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πως ο χρόνος παραμονής τους ενδεχομένως να είναι μακρύτερος από αυτόν που υπολόγιζαν, οπότε δείχνουν διάθεση να ενσωματωθούν.
Και αυτό φαίνεται από το ενδιαφέρον τους να επισκέπτονται μουσεία, να γνωρίζουν Γιαννιώτες και να ενδιαφέρονται για τον καταυλισμό», τόνισε ο συντονιστής του Κέντρου Φιλοξενίας Κατσικά.

agon.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>