«

»

Δεκ 27

Γιάννενα: Η «Μαντζίκειος Πινακοθήκη» να είναι προσιτή σε όλους

Κλειστή βρήκαν την «Μαντζίκειο Πινακοθήκη» Αθηναίοι εκδρομείς, όταν επισκέφθηκαν γι’ αυτό το σκοπό –ημέρα Κυριακή- την Τοπική Κοινότητα Λιγοψάς.

Όπως ανέφεραν, προσπάθησαν αλλά δεν βρήκαν στο χωριό κανένα άτομο να τους εξυπηρετήσει.
Δεν είναι γνωστό, εάν ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Μιχ. Πλιάκος όρισε υπεύθυνο για την Πινακοθήκη τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου ή άλλον Σύμβουλο, προκειμένου να εξυπηρετούνται ο ξένοι επισκέπτες, που επιθυμούν να επισκεφθούν την Πινακοθήκη.
Είναι βέβαιο ότι ο κ. Πλιάκος θα επιληφθεί του θέματος. Η «Μαντζίκειος Πινακοθήκη» πρέπει να είναι προσιτή σε όλους…
Έργο του Λ. Μαντζίκα
Η «Μαντζίκειος Πινακοθήκη», που αλειτουργεί από 15ετίας, είναι ένα από τα έργα ευποιΐας του αείμνηστου Λευτέρη Μαντζίκα, γνωστού βιομηχάνου ζυμαρικών.
«Πρόκοψα στην μεταπολεμική Αθήνα με μόνο όπλο τη δουλειά μου και το Ηπειρώτικο πείσμα μου», είχε πει στον «Π.Λ.» στα εγκαίνια της Πινακοθήκης ο Λευτέρης Μαντζίκας, ο δημιουργικός «ΜΙΣΚΟ» (έτσι τον έλεγαν οι κάτοικοι της περιοχής).
Και είχε προσθέσει, χαριτολογώντας το ορφανό φτωχό παιδί από τη Λιγοψά: «Έμαθα την Ελλάδα να τρώει μακαρόνια, σε μια εποχή που η βασική τροφή ήταν η φασολάδα…».
Ευγενική και ισχυρή προσωπικότητα ο αείμνηστος Λευτέρης. Από τα επίλεκτα μέλη της Ηπειρωτικής παροικίας των Αθηνών, συνέδεσε με την έντονη δραστηριότητά του –και την ηθική και υλική συνδρομή- το όνομά του με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την κορυφαία οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών.
Ως Πρόεδρος, επί μια 15ετία, υπήρξε ο εμψυχωτής της Πανηπειρωτικής, ο άνθρωπος που έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για την επίτευξη των στόχων του πολύτιμου αυτού Φορέα των αποδήμων συμπατριωτών μας.
Η Πινακοθήκη
Η «Ματζίκειος Πινακοθήκη» στεγάζεται στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου στην είσοδο του χωριού, που ανακαινίσθηκε ριζικά, με δαπάνη του Λευτέρη Μαντζίκα. Περιλαμβάνει δύο αίθουσες φωτογραφιών, βιβλιοθήκη, αίθουσα μπιλιάρδου και γραφεία δασκάλου και Πολιτιστικού Συλλόγου Λιγοψάς.
Έργα του Λευτέρη Μαντζίκα η ανέγερση της εκκλησίας του χωριού του, του Αγίου Νικολάου, της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Κωνσταντίνου, το Πνευματικό Κέντρο της γενέτειράς του και άλλα έργα σε άλλες περιοχές, «ων ουκ έστι αριθμός»!

proinoslogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>