«

»

Αυγ 12

Ακριβότερες οι διακοπές για τον Έλληνα λόγω της αύξησης του πληθωρισμού

 

Μπορεί οι μισθοί να μειώνονται, αλλά η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ανεβάζει τις τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Στην ατυχία τους όμως, τα νοικοκυριά είναι και τυχερά γιατί παρά τις αυξήσεις φόρων, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου πέφτουν, συμπαρασύροντας και βασικά είδη διατροφής, των οποίων το κόστος παραγωγής επηρεάζεται από τα καύσιμα και τα μεταφορικά.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο ο τιμάριθμος αυξήθηκε 1%. Η εξέλιξη αυτή δεν οφείλεται όμως στην ανάπτυξη ή σε αυξημένη ζήτηση. Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι αυξήσεις φόρων που επέβαλε η κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα βρισκόταν και επισήμως σε συνθήκες στασιμοπληθωρισμού ή και αποπληθωρισμού.

Αντιθέτως όμως, οι διακοπές για τον Έλληνα είναι φέτος πολύ ακριβότερες σε σχέση με το καλοκαίρι πέρυσι​, τόσο στη διαμονή όσο και στην μετακίνηση.

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αύξηση 1% στον πληθωρισμό τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται στις αυξήσεις:

-κατά 30% στο πετρέλαιο θέρμανσης εν σχέσει με πέρυσι (+0,97 εκατοστιαίες μονάδες από αυτήν και μόνον την αύξηση). Και αυτό παρότι η τιμή του πετρελαίου διεθνώς έχει πέσει σχεδόν 10% τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο το καλοκαίρι δεν καταναλώνεται πετρέλαιο θέρμανσης, οπότε και η αύξηση του τιμαρίθμου για τα νοικοκυριά τον Ιούλιο ήταν ανεπαίσθητη.

-κατά 18,3% στο φυσικό αέριο, εξαιτίας των αυξήσεων των ειδικών φόρων στα ενεργειακά προϊόντα
-κατά 4,3% στα λοιπά καύσιμα και λιπαντικά
-15% στον καφέ
-12,3% στο ελαιόλαδο
-10% στον καπνό και τα τσιγάρα
-13,9% στα αεροπορικά εισιτήρια
-11% στα ξενοδοχεία
-1% σε εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καφενεία
-1,5% στην τηλεφωνία

Όλες αυτές οι αυξήσεις, που οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στους φόρους -και παρά τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου- θα οδηγούσαν σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 2%, αν οι τιμές στα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες διατηρούνταν αμετάβλητες.

Κωστής Πλάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>