«

»

Δεκ 21

Ήπειρος: Έξαρση γρίπης και στην Ήπειρο…Κρύο και συνωστισμός σε κλειστούς χώρους ευνοούν τη μετάδοσή της

Παρατηρείται όμως έλλειψη εμβολίων στα φαρμακεία • Τι λέει στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος Φαρμακοποιών Ιωαννίνων Δημ. Μήτρικας.

Μέτρα προφύλαξης, ειδικά για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, συστήνει ο ειδικός παθολόγος Ι. Γιαννακάκης.

Εποχή έξαρσης της περίφημης κοινής γρίπης είναι αυτή που διανύουμε, καθώς το κρύο ευνοεί την ταχύτερη μετάδοση του ιού και το… καμπανάκι του κινδύνου έχει χτυπήσει εδώ και καιρό, ειδικά για όσους πολίτες ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο απ’ τη νόσο.
Καλύτερη μέθοδος αποτροπής της γρίπης από τον εμβολιασμό ως γνωστόν δεν υπάρχει και φέτος το ενδιαφέρον των πολιτών στην Ήπειρο για εμβόλια ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά.
Ωστόσο, τελευταία παρατηρείται και στα φαρμακεία των Ιωαννίνων, όπως εξάλλου συμβαίνει πανελλαδικά, έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων καθώς και πολλών άλλων σκευασμάτων ευρείας χρήσης. Το γεγονός επιβεβαιώνει, μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ιωαννίνων Δημήτρης Μήτρικας.
Όσον αφορά στον τρόπο μετάδοσης της γρίπης, τα συμπτώματά της και το πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε απ’ αυτήν, συμβουλές και συστάσεις δίνει μέσω του «Π.Λ.» ο ειδικός παθολόγος Γιάννης Γιαννακάκης.
Γρίπη σε έξαρση
Αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα καταγράφεται αυτή την περίοδο και η περιοχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες ασθενούν τελευταία από τη νόσο κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει ο Γιάννης Γιαννακάκης, η γρίπη, η οποία παρουσιάζει έξαρση κατά τους μήνες με το περισσότερο κρύο, λόγω και του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, είναι τώρα σε φάση επιτάχυνσης.
Πιο πολύ κίνδυνο απ’ όλους τους πολίτες διατρέχουν, εξαιτίας της γρίπης, όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, άνθρωποι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αφού η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.
Πιο πολλοί εμβολιάστηκαν
Για την αποτροπή του κινδύνου το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ εγκαίρως κάλεσαν τους πολίτες να εμβολιαστούν και η διαφημιστική καμπάνια που υλοποίησαν μέσα στο φθινόπωρο έπιασε τόπο! Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών Ιωαννίνων, φέτος εμβολιάστηκαν περίπου 20% περισσότεροι πολίτες σε σύγκριση με τις προηγούμενες χειμερινές περιόδους, παρακινούμενοι και από τις σχετικές υποδείξεις των αρμόδιων φορέων.
Σήμερα, όμως, τα ιδιωτικά φαρμακεία και στα Γιάννενα σχεδόν έχουν… στερέψει από αντιγριπικά εμβόλια, αφού κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες τους παραγγέλλουν συγκεκριμένο αριθμό και φέτος σχεδόν εξαντλήθηκαν λόγω της μεγάλης ζήτησης!
Λείπουν εμβόλια
«Ένας Γιαννιώτης ο οποίος θέλει να κάνει αντιγριπικό εμβόλιο θα χρειαστεί αυτές τις μέρες να ψάξει αρκετά για να βρει ένα», σημειώνει ο Δημήτρης Μήτρικας, προσθέτοντας πως υπάρχει ακόμα ζήτηση για εμβόλια, παρόλο που η σύσταση Υπουργείου και ΚΕΕΛΠΝΟ είναι να γίνονται αυτά μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, προκειμένου να προλαβαίνουν οι πολίτες να αναπτύξουν αντισώματα στον ιό της γρίπης πριν μπούμε στην περίοδο έξαρσης της νόσου.
Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο Γ. Γιαννακάκης, «ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη μέθοδος αποτροπής της γρίπης. Παρότι καλύτερη περίοδος για να κάνει κάποιος εμβόλιο είναι από τις αρχές Οκτωβρίου ως τα τέλη Νοεμβρίου, όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ας εμβολιαστούν ακόμη και τώρα για να προφυλάσσονται»!
Κι άλλα σκευάσματα
Δεν είναι όμως μόνο τα αντιγριπικά εμβόλια που απουσιάζουν απ’ τα ράφια των φαρμακείων. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος των Γιαννιωτών Φαρμακοποιών, έλλειψη παρατηρείται τελευταία και στο τετραπλό παιδικό εμβόλιο, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική αγορά φαρμάκων, από την έλλειψη κυρίως σε πρωτότυπα σκευάσματα που είναι αναντικατάστατα, όπως, για παράδειγμα, φάρμακα χοληστερίνης, προστάτη, πιέσεως, εισπνεόμενα κ.λ.π..
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρίες παραγωγής προτιμούν να τα εξάγουν, αφού στην Ελλάδα οι τιμές τους είναι πιο χαμηλές άρα και το κέρδος τους χαμηλότερο. Βέβαια, ο νόμος προβλέπει πως εξαγωγές επιτρέπονται αφού πρώτα καλυφθούν οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς, πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα.
Έτσι, ενδέχεται σύντομα να παρέμβει ο Εισαγγελέας και να βάλει «φρένο» στις φαρμακαποθήκες όπως έχει γίνει κι αρκετές φορές στο παρελθόν.
Οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη στείλει σχετικό εξώδικο. Όσο για τα αντιγριπικά εμβόλια, οι φαρμακοποιοί αναμένουν μια παραγγελία από το εξωτερικό την οποία έχει κάνει η κρατική φαρμακαποθήκη ώστε να καλύψουν τη ζήτηση.
Οδηγίες για τη γρίπη
Η κοινή ετήσια γρίπη που αυτές τις ημέρες είναι σε έξαρση δεν έχει σχέση με τις απλές ιώσεις του αναπνευστικού, όπως συχνά νομίζει πολύς κόσμος. Σύμφωνα με τον ειδικό παθολόγο Γ. Γιαννακάκη, «η γρίπη είναι μία νόσος με υψηλό πυρετό μακράς διάρκειας, μεγαλύτερης των τριών ημερών που παρουσιάζουν οι απλές ιώσεις. Η γρίπη μπορεί να κάνει μέχρι και πέντε ημέρες με υψηλό πυρετό, μεγάλη κακουχία και αυξημένο ποσοστό επιπλοκών ιδίως σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».
Ο ίδιος συνιστά τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και όσων έχουν προβλήματα υγείας (καρδιαγγειακά, αναπνευστικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη ή νευρομυικά νοσήματα), αλλά και των δικών τους ανθρώπων, απ’ τους οποίους θα μπορούσαν να κολλήσουν τον ιό!
Η μετάδοση του ιού γίνεται με εκτόξευση σταγονιδίων από τον φάρυγγα μέσω βήχα, γέλιου, φταρνίσματος ή έντονης ομιλίας και φυσικά μέσω χειραψίας, καθώς τα χέρια βρίθουν μικροβίων, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακάκης. Γι’ αυτό συνιστά να φοράμε μάσκες σε περιπτώσεις που ενδείκνυται και να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας με σαπούνι και αντισηπτικό.

 
proinoslogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>