«

»

Οκτ 18

Φωτογραφία του/της okoytsompolis

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Ο νέος συσχετισμός δυνάμεων στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε την Κυριακή με την εκλογή των νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο νέος συσχετισμός δυνάμεων όπως αυτός διαμορφώθηκε με τη ψήφο των περίπου 2800 συνέδρων, δε δείχνει καμία καθαρή πλειοψηφία μεταξύ των τάσεων. Στο 75,2% τα μη κυβερνητικά στελέχη στη νέα Κ.Ε..

Η πρώτη δεκάδα

Ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων που ακολούθησε την ψηφοφορία που προηγήθηκε, στο 2ο Συνέδριο του Κόμματος.

Στην Κεντρική Επιτροπή, την πρώτη θέση με 1.312 ψήφους κατέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τη δεύτερη, με 4 λιγότερες ψήφους, ο Νίκος Φίλης.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Νίκος Βούτσης με 1.272 ψήφους, στην τέταρτη και την πέμπτη οι Ανδρέας Ξανθός και Γιάννης Δραγασάκης, αντιστοίχως.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι: Πάνος Σκουρλέτης, Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, και Πάνος Ρήγας.

Εκλεγμένα μέλη της Κ.Ε. για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο συσχετισμός δυνάμεων

Από τα 149 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής (ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Νεολαίας συμμετέχουν εξ οφίτσιο στο όργανο) υπολογίζεται ότι με την Ενωτική Κίνηση συντάσσονται περίπου 57 μέλη της (38%), με τους 53+ 42 μέλη (28%) και με την Πλατφόρμα 2010 31 μέλη (21%).

Υπάρχει ακόμα η Ομάδα των Έξι, δηλαδή έξι κορυφαία στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης, όπως οι Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Αλέκος Φλαμπουράρης, που δεν λογίζονται ως μέλη κάποιας συγκεκριμένης τάσης, αλλά ασκούν ισχυρή επιρροή. Από τους πάλαι ποτέ «ΠΑΣΟΚογενείς» προέρχονται τέσσερα μέλη (ανάμεσά τους οι Αντώνης Κοτσακάς και Δημήτρης Σακελλάρης), ενώ 10 ακόμα μέλη της νέας Κ.Ε. δεν έχουν σαφή ένταξη σε τάση.

Οι βουλευτές που έμειναν εκτός Κ.Ε.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι τελικά δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί η ποσόστωση για κυβερνητικά στελέχη, καθώς από τα 149 μέλη, τα μη κυβερνητικά στελέχη είναι 112, δηλαδή το 75,2%.

Οι βουλευτές που έθεσαν υποψηφιότητα και δεν εξελέγησαν στο όργανο είναι οι Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Γάκης, Μίμης Δημητριάδης, Γιάννης Θεωνάς, Μάριος Κάτσης, Σπύρος Λάππας, Κώστας Μορφίδης, Θέμης Μουμουλίδης, Ανδρέας Ριζούλης και Μερόπη Τζούφη.

Το επόμενο βήμα πλέον, είναι να οριστεί η ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης της νέας Κεντρικής Επιτροπής, που θα εκλέξει τον νέο γραμματέα και τη νέα Πολιτική Γραμματεία.

efsyn.gr

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://okoytsompolis.gr/archives/9108

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων