«

»

Οκτ 16

Μέγα σκάνδαλο στο Υπ. Πολιτισμού: Πώς έκαναν φτερά 1,5 εκ. ευρώ, ποιοι εμπλέκονται

Αποτέλεσμα εικόνας για Μέγα σκάνδαλο στο Υπ. Πολιτισμού

Ποιοι εμπλέκονται στο απίστευτο σκάνδαλο του υπουργείου Πολιτισμού;

Ένα σκάνδαλο πλανάται επί 20 χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού, με εκατοντάδες υπαλλήλους που είχαν δώσει εκατομμύρια δραχμές για την αγορά χιλίων στρεμμάτων και τη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών στη Βόρεια Εύβοια.

Είκοσι χρόνια μετά, δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα σπιθαμή γης, ενώ την ίδια ώρα έχουν «κάνει φτερά» τα χρήματα που έδωσαν.

Η «πατέντα» που χρησιμοποιήθηκε για την αγοραπωλησία των οικοπέδων ήταν μια πενταμελής επιτροπή υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, που κατάφερε να συγκεντρώσει 833 συναδέλφους τους, και δύο ιδιώτες που εμφανίστηκαν στα συμβόλαια ως πληρεξούσιοι, εκπροσωπώντας δεκάδες ανυποψίαστους κατοίκους του χωριού Γερακιού.

Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων πούλησε τα οικόπεδα το 1995 από 200.000 έως 250.000 δραχμές το στρέμμα αλλά οι 833 αγοραστές κατέβαλαν 750.000 δρχ. το στρέμμα, αγνοώντας το «καπέλο» των περίπου 500.000 δρχ.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι πουλήθηκαν 876 στρέμματα και με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των πωλητών πήρε κάτω από 250.000 δρχ. το στρέμμα, γίνεται αντιληπτό ότι εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, «έκαναν φτερά» προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το χειρότερο είναι πως 20 χρόνια μετά φαίνεται ότι τόσο οι αγοραστές όσο και οι Αρχές αγνοούν τη διαδρομή των χρημάτων και αν οι αποδέκτες τους έχουν φορολογηθεί για το «μαύρο» χρήμα.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 1994, αρχές του 1995, όταν πέντε υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που αυτοαποκαλούνταν «Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Δημιουργία Οικισμού των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού» καλούσαν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν σε «κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία οικισμού παραθεριστικών κατοικιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 1947/1991», καταβάλλοντας 200.000 δρχ. προκαταβολικά και στη συνέχεια σε δέκα δόσεις εντός προθεσμίας 12 μηνών το ποσό του 1.000.000 δρχ., που αντιστοιχούσε στο τίμημα περίπου 1.000 τ.μ. επί της συνολικής εκτάσεως, συμπεριλαμβανομένων των φόρων μεταβίβασης, των αμοιβών δικηγόρου και συμβολαιογράφου, των μελετών των μηχανικών κ.λπ.

Η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας» όπως αναφέρει το Παρασκήνιο:

Ποιοι ήταν οι πέντε υπάλληλοι της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας»;

● Γεώργιος Αλβανός, συνταξιούχος, τότε συνδικαλιστής και υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού.

● Ιωάννης Δημακάκος, συνδικαλιστής, υπάλ. του υπ. Πολιτισμού.

● Νικόλαος Κανελλόπουλος, συνταξιούχος, τότε συνδικαλιστής και υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού.

● Κατερίνα Παναγοπούλου, υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού και μάλιστα στο νευραλγικό πόστο της διευθύντριας Διοικητικού.

● Ιωάννης Τσακοπιάκος, συνδικαλιστής υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμούκαι του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των εργαζομένων, αλλά και μέλος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων-ΤΑΠΑ (ως εκπρόσωπος των εργαζομένων μέχρι την ανάληψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), που διαχειρίζεται πόρους του υπουργείου Πολιτισμού.

Μεγάλος αριθμός υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και άλλοι εργαζόμενοι κατέθεσαν κατ’ αρχάς το συμφωνηθέν ποσό και υπέγραψαν ενώπιον συμβολαιογράφου τυποποιημένο ιδιωτικό συμφωνητικό με αντισυμβαλλόμενο τον Γ. Αλβανό ως εκπρόσωπο της πενταμελούς επιτροπής. Ταυτόχρονα συντασσόταν και υπογραφόταν ενώπιον της συμβολαιογράφου πληρεξούσιο προς τους Ν. Κανελλόπουλο και Κ. Παναγοπούλου, προκειμένου να συμβληθούν για λογαριασμό τους για τη μεταβίβαση των αγροτικών ακινήτων στο όνομά τους.

Αντίστοιχα, ως πληρεξούσιοι των πωλητών κατοίκων της κοινότητας Γερακιού υπέγραψαν συμβόλαια δύο ιδιώτες. Το πρώτο συμβόλαιο αφορούσε την αγοραπωλησία αγροτεμαχίων συνολικής έκτασης 481.375 τ.μ. στην τοποθεσία Παλαιοβρύση ή Κοκορέτσες ή Παλιόρογγο ή Αγία Τριάδα ή Αγριλίτσα ή Παλιόσπιτα ή Καλοίδες από 30 πωλητές προς 460 αγοραστές. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 360.291.200 δρχ. Δηλαδή καταβλήθηκαν περίπου 750.000 δρχ. ανά στρέμμα. Από το συμβόλαιο δεν φαίνεται να μεσολάβησε κτηματομεσίτης.

Το δεύτερο συμβόλαιο

Το δεύτερο συμβόλαιο αφορούσε την αγοραπωλησία αγροτεμαχίων συνολικής έκτασης 395.179 τ.μ. από 41 πωλητές στις παραπάνω περιοχές σε συνολικά 373 αγοραστές, οι οποίοι κατέβαλαν το συνολικό ποσό των 278.601.295 δρχ.

Στο δεύτερο συμβόλαιο φαίνεται πως μεσολάβησε η εταιρεία Ευρωοικιστική ΕΠΕ, που έχει δύο μετόχους, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να έχει συγγενική σχέση με ένα εκ των μελών της πενταμελούς επιτροπής (σ.σ. η εταιρεία διέκοψε τις εργασίες της στις 10/12/2003 και δεν κατέστη δυνατό να μιλήσουμε με τον νόμιμο εκπρόσωπό της). Για φόρους μεταβίβασης, έξοδα συμβολαιογράφου και δικηγόρων καταβλήθηκαν 136.000.000 δρχ. και για το τεχνικό γραφείο 35.000.000 δρχ.

Όταν «έπεσαν» οι υπογραφές και τα σχεδόν 1.000 στρέμματα πέρασαν στην κυριότητα των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και όχι μόνο, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο χωριό Γερακιού οι τότε υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, και Πολιτισμού, Θάνος Μικρούτσικος, επιβραβεύοντας τη δημιουργία του παραθεριστικού οικισμού.

Μάλιστα, μετά την προσωπική… αυτοψία, ο Κ. Λαλιώτης επιβράβευσε τις κινήσεις της πενταμελούς επιτροπής για τη δημιουργία ακόμα ενός παραθεριστικού οικισμού, στη θέση Άγιος Νικόλαος- Ισιώματα Ευβοίας, υπογράφοντας ΦΕΚ τον Οκτώβριο του 1998, που αφορά τη χωροθέτηση και οικιστική καταλληλότητα 281 στρεμμάτων, και τον Φεβρουάριο του 2000 για την περιοχή Γερακιού.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μόλις τον Μάιο του 2000, όταν υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, καταγγέλλοντας την «απάτη» σε βάρος των αγοραστών, οι οποίοι κατέβαλαν 750.000 δρχ. ανά στρέμμα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του χωριού Γερακιού εισέπραξε μόλις 200.000 με 250.000 δρχ. ανά στρέμμα.

Η μηνυτήρια αναφορά

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, για την αγοραπωλησία συνολικά 876 στρεμμάτων προέκυπτε διαφορά εικονικού και πραγματικού συνολικού τιμήματος ύψους 471.843.605 δρχ.

Με βάση τα συμβόλαια και τα σχετικά συμφωνητικά, οι αγοραστές φαίνεται ότι κατέβαλαν 833.000.000 δρχ., ενώ τα έξοδα για φόρους μεταβίβασης, αμοιβές συμβολαιογράφου και δικηγόρων έφταναν τα 68.000.000 δρχ. Σύμφωνα με τη μήνυση, η «μαύρη τρύπα» ξεπερνούσε τα 532 εκατομμύρια δραχμές, ήτοι πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Μετά από τη μηνυτήρια αναφορά ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά των πέντε μελών της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας» για «απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, από δράστες οι οποίοι ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια».

Ακολούθησε κύρια ανάκριση, αλλά τελικά εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών τον Ιούλιο του 2003. Απαλλακτικός ήταν ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος φαίνεται να δικαιολογεί τη «μαύρη τρύπα» ως αμοιβή της εταιρείας Ευρωοικιστική ΕΠΕ, η οποία μεσολάβησε.

Στην πρότασή του, που έγινε αποδεκτή από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο κ. Ντογιάκος αναφέρει: «Καθίσταται σαφές ότι στην τιμή του κάθε μεριδίου πρέπει να υπολογιστεί και το κέρδος της εταιρείας που μεσολάβησε για τις συγκεκριμένες αγοραπωλησίες και το οποίο δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί επακριβώς.

Και τούτο γιατί είναι εξαιρετικά πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι η τιμή που η μεσάζουσα εταιρεία κατέβαλε σε κάποιους από τους αρχικούς ιδιοκτήτες ανά μονάδα συνολικής εκτάσεως είναι σαφώς χαμηλότερη από εκείνη που η ίδια καθόρισε κατά μέσο όρο στη σχετική συμφωνία με τους αγοραστές.

Επομένως, στην περίπτωση αυτή τίθεται θέμα κέρδους του μεσάζοντος, το οποίο, όπως προαναφέρεται, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί επακριβώς. Άλλωστε, όπως προκύπτει και από τις καταθέσεις μαρτύρων, ολόκληρη η έκταση δεν επωλήθη στην ίδια τιμή ανά στρέμμα.

Άλλοτε γίνεται λόγος για ποσά της τάξεως των 200.000 δρχ. ανά στρέμμα, εξίσου όμως γίνεται λόγος και για μεγαλύτερα ποσά μέχρι και 1.500.000 δρχ. ανά στρέμμα. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν, κατά την άποψή μας, να στηριχτεί το “οικοδόμημα” της σχετικής κατηγορίας σε βάρος των κατηγορουμένων»

 

 
 
fimes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων