«

»

Οκτ 06

ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Υπόμνημα
Προς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και Άρτας

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
Τα Τζουμέρκα παραμένουν η πλέον παραμελημένη περιοχή των Νομών Ιωαννίνων και Άρτας, τόσο ως προς την καταλληλότητα του οδικού δικτύου, όσο και ως προς τη στήριξη κι ενίσχυση του υπόλοιπου εξοπλισμού υποδομών και αναπτυξιακών εργαλείων.
Παρά ταύτα, η άγρια πανέμορφη φύση τους, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα αρχιτεκτονικά μνημεία, (γεφύρια, μοναστήρια κ.α), η δυνατότητα ποικιλόμορφων δραστηριοτήτων υπαίθρου, η άρτια επενδυτική υποδομή των επαγγελματιών (ξενοδοχειακές μονάδες, ταβέρνες, καφετέριες κ.α.), αλλά και η φημισμένη φιλοξενία των κατοίκων, έχουν αναδείξει τα Τζουμέρκα σε ένα δυναμικά αναδυόμενο τουριστικό θέατρο για όλες τις εποχές του χρόνου.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της περιοχής, ιδίως σε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στη χώρα, είναι πολλά και πολυδιάστατα. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, με την ανάλογη βούληση και με μία ρεαλιστική, πραγματιστική προσέγγιση, θα μπορούσε να δρομολογηθεί η επίλυση ορισμένων απ’ αυτών που επιδρούν ως καθοριστική τροχοπέδη στην τοπική οικονομική ανάπτυξη. Ως άμεσης προτεραιότητας, που χρήζουν καίριας αντιμετώπισης, ιεραρχούνται αυτά των υποδομών και της τουριστικής προβολής.
Συγκεκριμένα:
1. Βελτίωση της 2ης επαρχιακής οδού στο τμήμα Καλέντζι- Πλάκα-Άγναντα-Πράμαντα.

1α. Να διενεργηθεί γεωτεχνική μελέτη για τη βελτίωση της 2ης Επαρχιακής Οδού (Πλάκα-Άγναντα-Πράμαντα) από το υπουργείο Υποδομών και στη συνέχεια η τεχνική μελέτη από την Περιφέρεια Ηπείρου.
1β. Στη συνέχεια της προωθούμενης σύνδεσης των Τζουμέρκων με την Ιονία Οδό (κόμβο Τερόβου-Πηγάδια) να προωθηθούν διορθωτικές παρεμβάσεις, όπως προστατευτικές μπάρες και πλέγματα από τα Πηγάδια ως την Πλάκα.
Το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο χρησιμοποιείται καθημερινά, εκτός από τους επισκέπτες, από δεκάδες μόνιμους κατοίκους για προμήθειες προϊόντων, αγροτικές συναλλαγές, εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες.
Η κατάστασή του είναι εξαιρετικά προβληματική, αφού πέραν του δυσανάλογου (σχεδόν διπλάσιου) χρόνου που απαιτείται για τη διάνυση μίας τόσο μικρής απόστασης, η μετακίνηση σε μία τόσο μη ασφαλή, φθαρμένη οδική αρτηρία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τραυματισμών αλλά και θανάτων συνανθρώπων μας, εξαιτίας των συχνών καταπτώσεων βράχων, της ελλιπούς ορατότητας , της στενότητας του δρόμου και του κατεστραμμένου σε αρκετά σημεία οδοστρώματος.
Η σύνταξη σχετικής μελέτης, τμηματικής ή στο σύνολό της και η υλοποίηση του έργου κατά τμήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Υπουργείο υποδομών θα άρει μερικώς την οδική απομόνωση των Τζουμέρκων και συγχρόνως θα καταστήσει τη μετακίνηση πιο ασφαλή.
Επιπλέον, συμπληρωματικές ενέργειες (προστατευτικές μπάρες, πλέγματα, καθώς και επιδιορθώσεις οδοστρώματος) χρειάζονται και στη 2η Επαρχιακή οδό προς Ματσούκι αλλά και προς Καλαρρύτες-Συρράκο.

2. Μελέτες επισκεψιμότητας και ανάδειξης φυσικών μνημείων

Αν και το φυσικό κάλος των Τζουμέρκων αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή, η προσβασιμότητα σε αρκετά αξιοθέατα-μνημεία της δεν είναι εφικτή για όλους και απαιτείται ισχυρή φυσική αντοχή και ψυχικό σθένος για να τα επισκεφθεί κάποιος.
Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι μίας μικρής κλίμακας ενισχυτικές παρεμβάσεις στην υπάρχουσα υποδομή των διαδρομών (με στήριξη, θωράκιση και διάνοιξη μονοπατιών κ.α.), θα συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στην αναβαθμισμένη ανάδειξη αυτών των εντυπωσιακών φυσικών μνημείων (καταρρακτών) και θα πρόσφερε μετρήσιμη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή. Ως πρώτο βήμα, πρέπει να εκπονηθεί μία ολοκληρωμένη τεχνική μελέτη και, εν συνεχεία, να υλοποιηθεί το έργο για την τόνωση της επισκεψιμότητας.
3. Σήμανση
Η ανύπαρκτη σήμανση στην περιοχή των Τζουμέρκων καθιστά την πρόσβαση των επισκεπτών εξαιρετικά δύσκολη, παρότι η απόσταση που τη χωρίζει από τα αστικά κέντρα είναι μόλις 60-70 χιλιόμετρα. Χρειάζεται να γίνει η απαραίτητη σήμανση στην ελληνική γλώσσα και στην αγγλική στην κατεύθυνση από Ιωάννινα, Άρτα και Τρίκαλα με προορισμό την περιοχή των Τζουμέρκων, καθώς επίσης και διαγραμμίσεις με κίτρινο χρώμα σε όλα τα επικίνδυνα σημεία του οδοστρώματος.
4. Προβολή
Τα Τζουμέρκα δεν αναφέρονται ως τουριστικός προορισμός σε επίσημες σελίδες φορέων της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης της χώρας μας που απευθύνονται στο εξωτερικό. Το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό. Επίσης, στις προσκλήσεις του υπουργείου Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) προς δημοσιογράφους, τουριστικούς πράκτορες, bloggers κ.α. για επίσκεψη και τουριστική ανάδειξη περιοχών της ελληνικής επικράτειας τα Τζουμέρκα απουσιάζουν παντελώς.

Το Προεδρείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων