«

»

Σεπ 15

Χωρίς φρένο η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων στην ευρωζώνη.

Συνεχίζουν και σήμερα την… ανηφόρα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, ένα sell-off που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα λόγω τωνανησυχιών των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες ξεμένουν από όπλα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Την καταιγίδα στην αγορά προκάλεσε ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία άφησε την νομισματική της πολιτική αμετάβλητη και δεν έδωσε κανένα απολύτως σήμα για νέα τόνωση προσεχώς, απογοητεύοντας τους επενδυτές.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς η οποία κινείται πλέον σταθερά στα θετικά επίπεδα, διαμορφώνεται στο 0,04%, ενώ χθες “χτύπησε” το υψηλότερο επίπεδο από την ήμερα που η Βρετανία αποφάσισε να βγει από την Ε.Ε,περιορίζοντας ωστόσο τις απώλειες κοντά στο κλείσιμο.

Και στην υπόλοιπη ευρωζώνη, οι αποδόσεις συνεχίζουν να κινούνται και σήμερα υψηλότερα, κατά 1-3 μονάδες βάσης, με το yield στα ιταλικά 10ετή να αγγίζει το 1,324%, στα πορτογαλικά 3,302% και στα ισπανικά το 1,093%. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή αγγίζοντας το 8,522%.

Εκτός της αδράνειας κατά της συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, οι αποδόσεις των ομολόγων αντιμετωπίσει ανοδική πίεση και λόγω της αυξανόμενης ανησυχία σχετικά με την ικανότητα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν αν στηρίζουν τις αγορές και την ανάπτυξη.

Οι εκτιμήσεις ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να περιορίσει τις αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έχουν επίσης προκαλέσει ένα απότομο sell-off στα ομόλογα και ειδικά στα ιαπωνικά.

“Παρόλο που η άνοδος των αποδόσεων έχει επιβραδυνθεί μετά το μεγάλο sell-off την Παρασκευή και την Τρίτη, εμείς θα παραμείνουμε στην αμυντική μας στάση στην αγορά”, τονίζει η Societe Generale σε σημερινό της note. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Goldman Sachs είχε προειδοποιήσει αυτή την εβδομάδα πως μπορεί η εκτόξευση των αποδόσεων μετά το ισχυρό sell-off να επιβραδυνθεί, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρόκειται να σταματήσει.

Ελευθερία Κούρταλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων