«

»

Σεπ 12

Η μικροπολιτική σκέπασε πάλι τις αλήθειες – Ο ΣΕΒ είχε προβλέψει τα κενά

Του Γιώργου Κράλογλου

Ως πότε θα κρύβουμε τις αλήθειες και θα μιλάμε για καμένη γη που παραλάβαμε, τα συμφέροντα που μας πολεμάνε και το χάος που προσπαθούμε να διορθώσουμε στην οικονομία;

Με τα λόγια αυτά ή, αν θέλετε, με λόγια που καταλήγουν στο παραπάνω νόημα σχολίαζαν (στις ιδιωτικές τους συζητήσεις) μεταξύ σοβαρού και αστείου, κορυφαίοι των παραγωγικών τάξεων τη “γεωγραφική περιγραφή” (έτσι την χαρακτήρισαν) της οικονομίας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ, καθώς και την προσπάθειά του να αποφύγει αλήθειες, παθογένειες λόγω της αδυναμίας της πολιτικής να δώσει λύσεις για να μην χαλάσει ισορροπίες στις πελατειακές σχέσεις.

“Δεν φεύγουμε καθόλου πλουσιότεροι από την ΔΕΘ ούτε σε γνώση, ούτε σε πληροφόρηση ούτε με την αίσθηση ότι κάτι θα συμβεί και θα αλλάξει τον γνωστό τροπάριο των ‘εχθρών’ της Ελλάδας στην Ευρώπη και των πολιτικών της δίκαιας ή της άδικης ανάπτυξης” σημείωνε στα σχόλιά του γνωστός παράγοντας της βιομηχανίας της Θεσσαλονίκης που παρέπεμπε σε πρωθυπουργικές ομιλίες μιας δεκαετίας με δικαιολογίες αλλά χωρίς παραδοχές και προτάσεις για τολμηρές και βαθιές τομές.

Αναφερόμενοι και στα μεγάλα κενά της πρωθυπουργικής ομιλίας οι ίδιοι παράγοντες της οικονομίας (συνομιλητές των οικονομικών υπουργών αλλά και του πρωθυπουργού μία εβδομάδα πριν στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της ΔΕΘ) τα εντόπιζαν κυρίως:

– Στην έλλειψη των ουσιωδών κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων και επενδυτών που είναι μονόδρομος πλέον για την οικονομία.
– Στην απουσία ουσίας στις περιγραφές προγραμμάτων αξιοποίησης των προσφερομένων πόρων που δεν μπορούν να καλύψουν προγράμματα επενδύσεων με θέσεις εργασίας και ευκαιρίες κερδών από τις επιχειρήσεις.
– Στην αποφυγή δεσμεύσεων για τις αποκρατικοποιήσεις που θα διασφαλίσουν από την μία πλευρά την συγκατάβαση των θεσμών στην ομαλή ροή των δόσεων και από την άλλη το κλίμα εκείνο που θα ευνοήσει επενδύσεις.
– Στον περιορισμό της πολιτικής σε ιδέες και σχήματα με συνθήματα και θεωρητικές συνταγές για την οικονομία που ουδέποτε είχαν συνέχεια από οποιαδήποτε κυβέρνηση τα χρησιμοποιούσε.

Σε όλα τα παραπάνω, ίσως είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι ένα δεκαήμερο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο ΣΕΒ κυκλοφόρησε (1η Σεπτεμβρίου) το Οικονομικό του Δελτίο με την υπογραφή του υπεύθυνου για τον ΣΕΒ κ. Μιχάλη Μασουράκη επιλέγοντας (σαφώς με νόημα) τον τίτλο “Το να σε εμπιστεύονται είναι σημαντικότερο από το να σε αγαπούν” στο οποίο δόθηκε έμφαση ( μεταξύ πολλών άλλων) και στο ότι για την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και τους εργαζόμενους το πλέον χρήσιμο θα ήταν να ακουστούν αλήθειες στη ΔΕΘ αλήθειες όπως:

– Το όποιο πολιτικό κεφάλαιο διαθέτουμε ως χώρα θα το αξιοποιήσουμε στις διαπραγματεύσεις μας με τους εταίρους όχι για να αμφισβητήσουμε τα στατιστικά στοιχεία πάνω στα οποία έχουν υπογραφεί και ψηφιστεί πλέον από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων 3 μνημόνια αλλά για να υλοποιήσουμε πολιτικές που θα συμβάλλουν πραγματικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και του ιδιωτικού τομέα.

– Η φοροδιαφυγή είναι αδιέξοδη πολιτική και πτωχό υποκατάστατο της αύξησης της παραγωγικότητας. Δεν μπορείς να απαιτείς καλές συντάξεις και καλή υγειονομική περίθαλψη όταν φοροδιαφεύγεις σε βάρος μάλιστα των συνεπών φορολογουμένων συμπολιτών σου.

– Ο ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να καταργηθεί ελλείψει εναλλακτικών πόρων.

– Οι συντάξεις θα συνεχίσουν να περικόπτονται όσο δεν υπάρχει συνταξιοδοτική αποταμίευση και αύξηση τόσο των θέσεων εργασίας όσο και της δηλωμένης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

– Η προσοδοθηρία (να ζεις δηλαδή από τα εισοδήματα που παράγουν άλλοι) είναι καρκίνωμα που πρέπει να ξεριζωθεί καθώς είναι μία ιδιότυπη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, κοινωνικά άδικη και οικονομικά ατελέσφορη.

– Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι τίποτα άλλο από κατάργηση προνομίων και η αντίδραση στην εφαρμογή τους (με συμπαραστάτη την πολιτική εξουσία τις περισσότερες φορές) προέρχεται μόνο από αυτούς που ξεζουμίζουν το σύστημα προς ίδιο όφελος.

– Η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος δεν σημαίνει κρατικό έλεγχο και ιδιοκτησία.

-Η νομή της εξουσίας δεν σημαίνει δημιουργία εισοδημάτων και απασχόλησης με αντάλλαγμα την ψήφο των πολιτών.

Η αναφορά μας στις όντως εύστοχες επισημάνεις του κ. Μασουράκη του ΣΕΒ δεν γίνεται καθόλου τυχαία καθώς πράγματι καμία από τις παραπάνω αλήθειες δεν απασχόλησε την πολιτική ηγεσία της χώρας στην ΔΕΘ εκτός από τις δικές της “αλήθειες” που όμως δεν μεταβάλλουν τίποτε από την πραγματικότητα.

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων