«

»

Σεπ 10

«Πράσινο φως» από τους δανειστές για ακατάσχετο λογαριασμό επαγγελματιών.

Λευκός καπνός βγαίνει από τη διαπραγμάτευση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που αφορά στην επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα στην αγορά.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έχει ουσιαστικά οριστικοποιηθεί και λάβει την έγκριση των θεσμών. Μάλιστα,συμφωνία υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr και για την θέσπιση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα διοχετεύονται τα χρήματα από τις πωλήσεις και εισπράξεις με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικού συστήματος.

Οι ίδιες πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για θέσπιση ενός υψηλού ποσοστού ακατάσχετου υπολοίπου του λογαριασμού προκειμένου να δοθεί και ουσιαστικό κίνητρο στους υπερχρεωμένους επαγγελματίες να δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα.

Το ακατάσχετο ποσοστό θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 50% του υπολοίπου ενώ δεν αποκλείεται να καθοριστεί τελικά και στο 70 ή 80%.

Το νομοσχέδιο, που στοχεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της καταγραφής των εσόδων των επαγγελματιών στο τραπεζικό σύστημα, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα και να ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου. Οι βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

-παροχή της έκπτωσης φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους μόνο εφόσον ένα μέρος του εισοδήματός τους θα δαπανάται με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα θα είναι 10%.Για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%. Για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%. Για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάντη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%. Για το ποσό που θα λείπει από τον φορολογούμενο θα καταβάλει πρόσθετο φόρο 22%.

-υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών POS σε όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες λιανικής

-υποχρεωτική ανάρτηση σε όλες τις επιχειρήσεις πινακίδας που θα αναγράφει ότι ο πελάτης εφόσον το επιθυμεί μπορεί να πληρώσει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, δηλαδή από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από το επόμενο έτος.

enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων