«

»

Σεπ 05

Την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα επιβεβαιώνει η Κομισιόν

Την πρόθεση της Κομισιόν να επαναφέρει την Ελλάδα στην ζώνη εφαρμογής της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙΙ για το άσυλο στην ΕΕ, επιβεβαίωσε σήμερα η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτώ, απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος είπε το Σαββατοκύριακο πως η χώρα του θα μπορούσε να επιστρέψει αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Όπως υπενθύμισε η Νατάσα Μπερτώ, σύμφωνα με την Συνθήκη, οι αιτούντες άσυλο που εντοπίζονται σε ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να “επιστρέφονται” στην πρώτη χώρα υποδοχής, όπου κατέθεσαν αρχικά το αίτημα ασύλου τους.

Η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από τη διαδικασία αυτή, καθώς είχε κριθεί πως οι συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας δεν πληρούσαν τα κριτήρια της ΕΕ.

Στόχος της Κομισιόν είναι η επαναφορά της Ελλάδας στο Δουβλίνο ΙΙΙ, έπειτα από επιτόπιους ελέγχους καταλληλότητας και σχετική έκθεση που θα υποβληθεί δύο φορές πριν το τέλος του χρόνου.

Η αρμόδια εκπρόσωπος απέρριψε δε και τις κατηγορίες πως η συμφωνία επαναπροώθησης από την Ελλάδα προς την Τουρκία και της μετεγκατάστασης από την Τουρκία προς την ΕΕ δεν δουλεύει.

Η Νατάσα Μπερτώ έκανε λόγο για 6.000 μετεγκαταστάσεις από την Τουρκία στην ΕΕ και από την Ελλάδα σε άλλα κράτη – μέλη.

real

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>