«

»

Ιούλ 02

ΣΥΡΙΖΑ, η νέα «αγάπη» του Γκάμπριελ

H διήμερη επίσκεψη του γερμανού αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Ελλάδα αποτελεί θέμα σχολιασμού σε πολλά ΜΜΕ. Βελτίωση του κλίματος αλλά και πολιτικούς στόχους στο εσωτερικό της Γερμανίας επισημαίνουν οι αναλυτές.

Η Deutsche Welle σε σχόλιό της για την επίσκεψη του γερμανού αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτιμά πως το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ βελτιωμένο και σημειώνει: «’Η εποχή που μιλούσαμε μόνο για τα δημοσιονομικά έχει περάσει. Τώρα μιλάμε για επενδύσεις’ λέει ο Γκάμπριελ στους δημοσιογράφους. Και για το λόγο αυτό έφερε μαζί του στην Αθήνα 40 επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν θα ήθελαν να αφήσουν κερδοφόρες συμφωνίες σε άλλους, όπως για παράδειγμα στου Κινέζους ή στους Ρώσους… Έχουν παρέλθει οι εποχές, εκτιμά ο Γκάμπριελ, που Γερμανοί πολιτικοί και κυρίως η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρούνταν σχεδόν ανεπιθύμητα πρόσωπα.. Το κόμμα του Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και πιο ρεαλιστικό και κατευθύνεται πολιτικά προς το κέντρο».

Παρόμοια είναι η εκτίμηση και του Spiegel, το οποίο σημειώνει: «O Γκάμπριελ θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι παρήλθαν οι εποχές κατά τις οποίες οι Έλληνες βρίσκονταν υπό το μαστίγιο των ευρωπαϊκών και των διεθνών οικονομικών θεσμών. Παρήλθαν οι εποχές που οι περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα γίνονταν με ένα τρόπο που οι μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία με την Ατζέντα 2010 έμοιαζαν σαν ένα ‘ελαφρύ αεράκι’ σύμφωνα με τον Γκάμπριελ… Οι λεκτικοί ασπασμοί του υπουργού Οικονομίας προς τους Έλληνες οφείλονται εν μέρει στο Brexit. Μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ, ένα Grexit έχει φύγει από το τραπέζι της Ευρωζώνης. Τώρα το ζητούμενο είναι η ενότητα, αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι Γκάμπιελ και Τσίπρας».

Εσωτερικοί πολιτικοί στόχοι

O Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάνει άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Το Spiegel αναδεικνύει όμως και μια άλλη πλευρά του καλού κλίματος μεταξύ των δύο πολιτικών: «Το Κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία είναι αδελφό κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και η νέα «αγάπη» του Γκάμπριελ για τον έλληνα πρωθυπουργό πιθανώς σχετίζεται με το γεγονός ότι στην πατρίδα του θέλει να σφυρηλατήσει μια συμμαχία με την αριστερά. Στη Γερμανία το Κόμμα της Αριστεράς και το Σοσιαλδημοκρατικό δεν έχουν καλές σχέσεις. Ο Γκάμπριελ θέλει τώρα να αλλάξει αυτήν την κατάσταση και για αυτό συναντήθηκε και με τον διαφωνούντα Όσκαρ Λαφοντέν. Η σχέση όμως έχει διαρραγεί. Γιατί λοιπόν να μην ξεκινήσει από τους πρόποδες της Ακρόπολης; Στην Αθήνα εκμεταλλεύεται τον χρόνο του για να συναντηθεί και με τους αρχηγούς των δύο άλλων κεντροαριστερών κομμάτων. Ο Γκάμπριελ είναι βέβαιος πως οι αριστεροί στην πατρίδα του θα ακούσουν τα μηνύματα.».

Στο θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησης Τσίπρα – Γκάμπριελ αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Επιχειρήσεις θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. ‘Αλλά θα πρέπει να συζητήσουμε για το πλαίσιο’ δηλώνει ο Γκάμπριελ στο γραφείο του έλληνα πρωθυπουργού. Στους Έλληνες που έχουν χορτάσει την κριτική των Ευρωπαίων εταίρων τους εδώ και χρόνια, είναι περιττές τέτοιες συστάσεις. Ο Γκάμπριελ όμως επιμένει. Μια αξιόπιστη διοίκηση και ένα απλό φορολογικό σύστημα είναι απαραίτητα για την ιδιωτική οικονομία, τόνισε μετά την συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό».

Τέλος, η Welt σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Για τον Γκάμπριελ είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του να παρουσιάσει την Γερμανία όχι ως θηριοδαμαστή αλλά ως αρωγό. Επισήμως ο αντικαγκελάριος θέλει με την επίσκεψή του στην Αθήνα να προαγάγει τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Για το λόγο αυτό πήρε μαζί του στην Αθήνα και 40 επιχειρηματίες. Θέλει να εξετάσει μαζί τους πώς μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα οικονομικά να σταθεί στα πόδια της, διότι η οικονομία της ταλαιπωρημένης χώρας δεν προβλέπεται να ανακάμψει ούτε αυτό το χρόνο».

Μαρία Ρηγούτσου

dw.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>