«

»

Ιούλ 18

Συζητήσεις ΗΠΑ με την Τουρκία για την πώληση των πυραύλων Patriot

Tο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαπραγματεύεται μια πιθανή συμφωνία πώλησης στην 

Τουρκία, του συστήματος πυραυλικής άμυνας Raytheon Co Patriot ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό σύστημα S-400 που η Τουρκία συμφώνησε να αγοράσει, δήλωσε αξιωματούχος τη Δευτέρα.

Η Αμερικανίδα Τίνα Καϊντανόφ, Αναπληρώτρια υφυπουργός Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μια αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ στην αεροπορική έκθεση του Farnborough διεξήγαγε συναντήσεις με συμμάχους με την ελπίδα να ενισχύσουν το εμπόριο των ΗΠΑ.

Είπε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνομιλίες με την Τουρκία και «προσπαθεί να δώσει στους Τούρκους μια κατανόηση για το τι μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με τους Patriot». Δεν είπε αν οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν κατά την αεροπορική επίδειξη.

Η Τουρκία έχει προσελκύσει κριτικές από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σχετικά με την προγραμματισμένη αγορά των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

«Τελικά ανησυχούμε ότι με την αγορά αυτών των συστημάτων από τους Ρώσους θα είναι σαν να υποστηρίζει κάποια από τις λιγότερο καλές συμπεριφορές που έχουμε δει από αυτούς (τη Ρωσία) σε διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης αλλά και αλλού», δήλωσε η Kaidanow. 

Είπε ότι η Ουάσιγκτον ήθελε να διασφαλίσει ότι τα συστήματα που αποκτήθηκαν από τους συμμάχους των ΗΠΑ «παραμένουν στο δρόμο της στήριξης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ ημών και των συμμάχων μας, στην περίπτωση της Τουρκίας αυτό είναι οι Patriot».

Τον Απρίλιο, η διοίκηση του Τράμπ εξέδωσε μια πολυαναμενόμενη αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής εξαγωγών όπλων με στόχο την επέκταση των πωλήσεων σε συμμάχους, λέγοντας ότι θα ενισχύσει την αμερικανική αμυντική βιομηχανία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>