«

»

Ιούλ 03

Ο Στουρνάρας απειλεί απο την εφημερίδα ΑΥΓΗ:Ήρθε η ώρα να βγουν τα λεφτά από τα στρώματα

Στα βήματα που χρειάζονται να γίνουν για την άρση των capital controls αναφέρθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε πως εξετάζονται διάφορα σενάρια: «Ξέρουμε ποιο θα είναι το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο βήμα. Μην με ρωτάτε όμως πότε θα αρθούν τελείως, γιατί ούτε κι εμείς ξέρουμε την απάντηση».
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «θα απελευθερωθεί το χρήμα που βρίσκεται στα στρώματα, όπως κάναμε για τα χρήματα του εξωτερικού… ό,τι ισχύει για το εξωτερικό θα ισχύσει και για τα χρήματα που βρίσκονται στα στρώματα. Αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα επόμενα μέτρα, καθώς το κουβεντιάζουμε με το υπουργείο Οικονομικών. Δεύτερον, δεν θα εντάσσεται στο καθεστώς κεφαλαιακού ελέγχου η πρόωρη αποπληρωμή δανείων και τρίτον θα πρέπει να διευκολύνουμε επιχειρήσεις στην εισαγωγή πρώτων υλών».
Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα εντάξει και την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του χρόνου, συνδέοντας μάλιστα την απόφαση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Θα το έβλεπα ρεαλιστικά προς το τέλος του χρόνου. Δεν θα το απέκλεια πιο νωρίς, αλλά ρεαλιστικά πιστεύω ότι θα ισχύσει το πρώτο» σημειώνει.
«Η συμμετοχή στο QE μπορεί να μην είναι πολύ σημαντική, ως άμεσο οικονομικό όφελος, σίγουρα όμως θα παίξει έναν θετικό ρόλο. Και όχι μόνο στο QE, αλλά και στο TILTRO, ήτοι στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Συνολικά τα δύο παραπάνω μαζί με το waiver θα έχουν ένα όφελος της τάξης των 400-450 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που θα εισαχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», υπογραμμίζει.
Και επιμένει ότι θα ήταν για όφελος και της χώρας και των δανειστών να επιταχυνθεί η απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους ενώ επισημαίνει ότι τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη.
«Πολλοί με ρωτούν γιατί το είπες τώρα και δεν το έκανες όταν ήσουν υπουργός Οικονομικών. Λοιπόν, όλα τα πράγματα χρειάζονται μια περίοδο ωρίμανσης. Μην ξεχνάτε ότι το πρώτο Μνημόνιο περιελάμβανε στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 6%, το δεύτερο 4,5%, το τρίτο 3,5%…Βλέπετε, υπάρχει μια στροφή στον ρεαλισμό. Έκρινα και κρίναμε, ως ΤτΕ ότι τώρα είναι η ώρα, με τεχνοκρατικά κριτήρια και όχι με πολιτικά…αν μειωθεί κάπως το πρωτογενές πλεόνασμα, αυξάνεται η ανάπτυξη», τονίζει.
Όσον αφορά το Brexit, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ελληνική οικονομία, ούτε θα προκαλέσει προβλήματα στην δεύτερη αξιολόγηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>