«

»

Ιούλ 02

Ντάισελμπλουμ: «Δεν συζητάμε τον Οκτώβριο για το χρέος. Το ξέρει η κυβέρνηση αυτό».

«Δεν συζητάμε τον Οκτώβριο για το χρέος. Το ξέρει η κυβέρνηση αυτό», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ απευθυνόμενος σε Ελληνες δημοσιογράφους.

Οι Ελληνες δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν Ολλανδία και Βέλγιο στοπλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες και στη Χάγη (δηλαδή πληρώνουν Ευρωπαίοι και Ολλανδοί φορολογούμενοι).

«Η Ελλάδα ξέρει και έχει καταλάβει για τη συμφωνία του χρέους, ότι αυτό είναι», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα είναι αυτό που πρέπει να εφαρμοστεί, ώστε στη συνέχεια οι ευρωπαίοι να δουν με διαφορετική ματιά το θέμα του χρέους και των πλεονασμάτων. «Αν όλα έχουν εφαρμοστεί ως το 2018, τότε θα κάνουμε όλα όσα είναι αναγκαία για το χρέος» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Με τη δήλωση αυτή ο Ντάισελμπλουμ προσγειώνει τόσο τον Τσίπρα όσο και τον Τσακαλώτο, που λένε ότι ο θέμα του χρέους έχει μπει στο τραπέζι και αναμένεται ελάφρυνση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε επίσης ότι ο στόχος του μνημονίου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για το 2018 και μετά δεν μπορεί να αλλάξει τώρα. Αφησε όμως ένα περιθώριο αλλαγών στο μέλλον, δεδομένου ότι εξέφρασε αμφιβολίες στο κατά πόσο ο στόχος αυτός του 3,5% μπορεί να διατηρηθεί για 10 χρόνια, όπως προβλέπει η ανάλυση του χρέους. Και έστειλε και ένα μήνυμα στον Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι ο κ. Στουρνάρας καλό θα ήταν να μην ανοίγει θέμα χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit στην ελληνική οικονομία, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι η Ελλάδα είναι σχετικά προφυλαγμένη δεδομένου ότι στηρίζεται στα λεφτά των δανειστών και δεν έχει έκθεση στην αγορά.

Αυτή βέβαια είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι η Ελλάδα επηρεάζεται άμεσα στο βαθμό που η πραγματική οικονομία και οι τράπεζες επηρεάζονται. Και επηρεάζονται ήδη.

marketfair.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>