«

»

Ιούλ 02

Με ασθενείς απ’ όλη την Ήπειρο και τρεις ακόμη Νομούς… Πολλά και «καυτά» τα προβλήματα στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»

– Οι εργαζόμενοι ζητούν επειγόντως λύσεις και πραγματοποιούν συγκέντρωση την ερχόμενη Πέμπτη στο προαύλιο του Ιδρύματος

XATZHKOSTA NOSOKOMEIO

 • Σε διαρκή αναστάτωση βρίσκεται ο κλάδος της Υγείας στην χώρα, με τα προβλήματα να αναδεικνύονται συχνά από τους εργαζόμενους (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό), οι οποίοι καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, προσπαθούν να κρατήσουν το ΕΣΥ όρθιο.
Όμως η πολιτική των συνεχών περικοπών της χρηματοδότησης, και οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, έχουν οδηγήσει και τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Ηπείρου να λειτουργούν οριακά και με πολλά προβλήματα. Εάν μάλιστα στα παλιά μέτρα, προστεθούν και αυτά του τρίτου μνημονίου, μπορεί κανείς να αναλογιστεί ότι στον χώρο της Υγείας υποβόσκει μια βραδυφλεγής βόμβα!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», το οποίο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της προσωρινής Διοίκησης και των Υπηρεσιών του, έχουν συσσωρευτεί τα προβλήματα, τα οποία δυσκολεύουν την εύρυθμη λειτουργία του. Ωστόσο, όταν δεν υπάρχει βούληση από το αρμόδιο Υπουργείο και συνολικά την Κυβέρνηση, τότε επόμενο είναι να είναι «δεμένα» και τα χέρια των Διοικήσεων, ειδικά στο «Χατζηκώστα», στο οποίο ακόμη δεν έχει οριστεί Διοικητής!
Πολλά τα προβλήματα
Τα πολλά και καυτά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το «Χατζηκώστα», περιγράφονται παραστατικά σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων, προγραμματίζοντας μάλιστα συγκέντρωση στο προαύλιο του Νοσοκομείου την ερχόμενη Πέμπτη 7 Ιουλίου στις 11 π.μ., ενώ την ίδια μέρα στις 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί και Γενική Συνέλευση.
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρουν οι εργαζόμενοι:
– Η έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα το Νοσοκομείο κάνει επισφαλή την εφημερία.
– Οφείλονται ρεπό και άδειες του 2015.
– Σε τραπεζοκόμους οφείλονται πάνω από 300 ρεπό και οι άδειες του 2015. Η τραπεζαρία μετά τις τρεις το μεσημέρι  καθώς Σαββατοκύριακα και αργίες κλείνει. Πέρα από την εντατικοποίηση των εργαζομένων , έχει και άμεσες συνέπειες στην διατροφή των ασθενών. Η ποιότητα του φαγητού όταν από τα έξι ευρώ πήγε στα τρία ευρώ, έχει υποβαθμιστεί. Στις δομές όπου φιλοξενούνται ασθενείς με ψυχικά προβλήματα η διανομή του φαγητού γίνεται μόνο μια φορά την ημέρα για όλο το 24ωρο.
– Στους τραυματιοφορείς η εφημερία βγαίνει με δυο και τρεις τραυματιοφορείς. Η λήξη των συμβάσεων με πεντάμηνα και η λήξη των συμβάσεων των επικουρικών αυξάνει το πρόβλημα.
– Στο χειρουργείο  η μείωση του προσωπικού (4 νοσηλευτές  λιγότεροι) και η αύξηση των χειρουργείων, τους αναγκάζει να τρέχουν από αίθουσα σε αίθουσα  για να καλύψουν τα περιστατικά, χωρίς διάλειμμα.
– Η αύξηση των περιστατικών και η μείωση του προσωπικού θα οδηγήσει σε μεγάλες λίστες αναμονής.
– Στις κλινικές το Νοσηλευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια των αντοχών. Με το ζόρι βγαίνουν τα προγράμματα εφημεριών των γιατρών.
– Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν. Είχαν φτάσει στο σημείο να κάνουν έρανο για την αγορά απαραίτητων υλικών!
– Οι διοικητικές υπηρεσίες έχουν ελλείψεις.
Αυξημένη η προσέλευση
Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση «όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που η προσέλευση ασθενών στο Νοσοκομείο είναι αυξημένη. Όταν γεωγραφικά το Νοσοκομείο καλύπτει όχι μόνο την Ήπειρο, αλλά τη Δ. Μακεδονία, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα. Όταν οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω οικονομικής κρίσης και φτωχοποίησης του λαού…».
Σ’ όλα αυτά τα προβλήματα οι εργαζόμενοι του «Χατζηκώστα» ζητούν, μεταξύ άλλων, προσλήψεις, οι επικουρικοί να συνεχίσουν την εργασία τους με την μονιμοποίησή τους, επαρκή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για να καλυφθούν οι άμεσες αυτές ανάγκες, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που οφείλονται από τα προηγούμενα χρόνια κ.α.

 

proinoslogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>