«

»

Ιούλ 03

Ιγκλέσιας: Η Ισπανία δεν είναι προτεκτοράτο χωρίς κυριαρχία όπως η Ελλάδα

Κλειδί για το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών την προσεχή Κυριακή 26 Ιουνίου θα αποτελέσουν οι νεόπτωχοι με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, που εξανεμίζονται ήδη από τις 20 του μήνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Νέων.

Το 1/3 των Ισπανών αγγίζει τα όρια της φτώχειας. Υπάρχει μάλιστα μια νέα κατηγορία φτωχών: εκείνων που εργάζονται έναντι ενός χαμηλότατου μισθού. Το εισόδημά τους εξανεμίζεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες. Κι όταν ο μήνας φθάσει 20, βρίσκονται χωρίς ευρώ.

Οι εκλογές στην Ισπανία διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή. Ο μήνας έχει 26. Πολλοί θα προσέλθουν στις κάλπες με τον θυμό που τους προκαλεί η ζοφερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. «Θα ψηφίσουν με τρύπιες τσέπες», γράφει χαρακτηριστικά η «El Pais».
Είναι περισσότεροι από 6 εκατ. πολίτες, το 13,7% του πληθυσμού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου. Ο συνολικός αριθμός των πολιτών που ζουν στα όρια της φτώχειας ή κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό είναι 13,6 εκατ., δηλαδή το 29% του πληθυσμού. Πολλές ψήφοι. Πολλή οργή.
Μεγάλο κομμάτι της ισπανικής κοινωνίας περνά με το ζόρι την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις τσιγάρων – ένα από τα πρώτα πράγματα που κόβουν οι πολίτες – έχουν πέσει κατά 50% τα τελευταία 5 χρόνια σύμφωνα με τα στοιχεία. Το να πάει ένας καπνιστής να ψηφίσει χωρίς να έχει χρήματα να αγοράσει τσιγάρα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψήφο του.

Ιγκλέσιας: Η Ισπανία δεν θα γίνει προτεκτοράτο χωρίς κυριαρχία όπως η Ελλάδα

«Δυστυχώς η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο με μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις ως συνέπεια της διαχείρισης των προηγούμενων κυβερνήσεων» τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos.

Σε συνέντευξή του στην ισπανική El Mundo όταν ρωτήθηκε για το αν έλαβε κάποιο μάθημα από την περίπτωση της Ελλάδας και από το ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αναγκάστηκε να μην τηρήσει πολλές από τις βασικές δεσμεύσεις του ως προς τις συντάξεις και τις ιδιωτικοποιήσεις» ο Ιγκλέσιας απάντησε ότι «ξέφυγε στον Ντε Γκίντος τις προάλλες πως “θα αποφασίσουμε στο Eurogroup μία ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων”. Θα αποφασίσουμε εμείς, όχι η ελληνική κυβέρνηση».

Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε επίσης, αν μετανιώνει για την “υπόσχεση” που είχε δώσει στο παρελθόν: «Αλέξη, κράτα γερά, ερχόμαστε». «Όχι», απάντησε, «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ό, τι μπορούσε. Ελπίζω η κατάσταση να αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Μιλάμε όμως για ένα προτεκτοράτο και είναι τρομερό το γεγονός ότι στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει χώρα χωρίς κυριαρχία στα χέρια αυτών που την κυβερνούν. Δεν είναι αυτή η περίπτωση της Ισπανίας και ούτε πρόκειται να γίνει».

Η στροφή του Podemos για την Καταλωνία

Το Podemos φαίνεται ότι αλλάζει στάση σχετικά με την Καταλωνία. Το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας ήταν εκείνο που προέβαλε το αριστερό κόμμα προκειμένου να μη δεχθεί τη συνεργασία με τους Σοσιαλιστές σε κυβερνητικό επίπεδο. Ομως χθες ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής της συμμαχίας Unidos Podemos (της συνεργασίας Podemos με την Ενωμένη Αριστερά), δήλωσε ότι δεν θα επιμείνει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Καταλωνία ως απαράβατο όρο για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας. Ολα τα άλλα κόμματα αρνούνται κατηγορηματικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Η πρότασή μας είναι να γίνει το δημοψήφισμα, όμως είμαστε ανοικτοί να τα συζητήσουμε όλα. Θέλουμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις χωρίς κόκκινες γραμμές και να ακούσουμε όλες τις προτάσεις» είπε ο Ιγκλέσιας σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Η Καταλωνία, πλούσια και πυκνοκατοικημένη περιοχή με τη δική της γλώσσα, έχει ένα ισχυρό κίνημα ανεξαρτησίας. Ακόμη και οι Καταλανοί που δεν υποστηρίζουν την απόσχιση από την Ισπανία θέλουν να έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν μέσω της ψήφου τους για το μέλλον. To Unidos Podemos αντιτίθεται στην απόσχιση, όμως η στάση του σχετικά με το δημοψήφισμα έχει βοηθήσει να αποκτήσει μια ισχυρή πολιτική βάση στην περιοχή.
Η αριστερή συμμαχία έρχεται δεύτερη μετά το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις με τους Σοσιαλιστές να έχουν πέσει στην τρίτη θέση. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Unidos Podemos μαζί με τους Σοσιαλιστές μπορεί να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας. Πάντως ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ αυτή τη στιγμή, για να περισώσει ψήφους, αρνείται οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

Πηγη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>