«

»

Σεπ 05

Η λίστα της ντροπής με τα διαλυμένα νοσοκομεία

Αποτέλεσμα εικόνας για Η λίστα της ντροπής με τα διαλυμένα νοσοκομεία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, πολλά από τα οποία λειτουργούν με…. εράνους, δωρεές και παροχές ασθενών και εργαζομένων. Ασθενείς κουβαλάνε μαζί τους υλικά, γάντια, σύριγγες, προκειμένου να εισαχθούν για νοσηλεία ή χειρουργείο, ενώ έφτασαν σε σημείο να αγοράζουν υγειονομικό υλικό μαθητές γυμνασίου από το χαρτζιλίκι τους και να το δωρίζουν σε νοσοκομεία.

Κύρια εφημερεύοντα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας των έκτακτων περιστατικών λόγω σημαντικών ελλείψεων προσωπικού και υλικών. Εφημερεύουν χωρίς να διαθέτουν Αιμοδυναμικά Εργαστήρια με αποτέλεσμα οι ασθενείς με εμφράγματα να αντιμετωπίζονται με μεγάλες καθυστερήσεις, δεν διαθέτουν Θωρακοχειρουργό ιατρό, παρότι εφημερεύουν για τραύματα ή άλλες ειδικότητες ειδικευμένων Ιατρών.

Ιατρικά μηχανήματα δεν λειτουργούν ή δεν υπάρχουν, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς διακομίζονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο να κάνουν Αξονική Τομογραφία.

Τα παραπάνω στοιχεία για τη δραματική κατάσταση του ΕΣΥ έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η οποία έχει εξαγγείλει σειρά κινητοποιήσεων για τη ‘Σωτηρία του ΕΣΥ’. Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ είναι αποκαλυπτικά: οι δαπάνες για την υγεία είναι στο 5% του ΑΕΠ, όταν το δεύτερο Μνημόνιο προέβλεπε 6% και ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι στο 7,5% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, το τελευταίο χρόνο, το προσωπικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά 4.050 άτομα παρά τις εξαγγελίες για προσλήψεις.

Κάθε ημέρα εξαγγέλλουν προσλήψεις προσωπικού. Συνολικά υπηρετούν 45.000 εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 35.000. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από το 2013 έως σήμερα μειώθηκε το προσωπικό κατά 15.000! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

Στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, υπάρχουν δύο αξονικοί τομογράφοι. Ο καινούργιος είναι εκτός λειτουργίας εδώ και ενάμιση (1,5) χρόνο και ο παλαιός είναι εκτός λειτουργίας εδώ και είκοσι (20) ημέρες. Για την επισκευή τους απαιτείται η αγορά λυχνιών οι οποίες η κάθε μία κοστίζει 60.000 ευρώ. Οι ασθενείς που προσέρχονται στο Σισμανόγλειο στις εφημερίες ή οι νοσηλευόμενοι διακομίζονται για αξονική τομογραφία στο Αμαλία Φλέμιγκ που διαθέτει έναν παλαιό αξονικό τομογράφο (μονοτομικός, πολύ αργός). Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, θα επισκευαστεί ο τομογράφος με δωρεά.

Το νοσοκομείο Πατρών παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Ενδεικτικό είναι ότι τα εργαστήρια λειτουργούν με ‘δανεικούς’ εργαζόμενους ενώ λόγω των ελλείψεις υλικών, ‘έκλεισαν’ χειρουργικά τραπέζια.

Στο νοσοκομείο Αγρινίου, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού υπολειτουργεί η καρδιολογική μονάδα, ενώ η μονάδα τεχνητού νεφρού σήμερα εξυπηρετεί 100 περιστατικά μόνιμης αιμοκάθαρσης από 200 το προηγούμενο διάστημα.

Στο νοσοκομείο Αιγίου, υπολειτουργούν τα εργαστήρια, δεν λειτουργεί ο Αξονικός, ενώ των ελλείψεων ανύπαρκτη είναι η Μαιευτική κλινική.

Στο νοσοκομείο Καλαβρύτων δεν υπάρχει ασθενοφόρο, ενώ δεν διαθέτει ορθοπεδικό τμήμα (παρότι την περιοχή την επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες λόγω του χιονοδρομικού κέντρου). Λόγω των ελλείψεων προσωπικού υπολειτουργεί και το ακτινολογικό εργαστήριο.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου, κενές παραμένουν 487 οργανικές θέσεις και εξαιτίας των ελλείψεων στον ιματισμό, ο νέος διοικητής χρεοπιστώνει τα σεντόνια στους ασθενείς.

Στο νοσοκομείο Λευκάδας οι ελλείψεις προσωπικού και υλικών είναι πλέον ανεξέλεγκτες με αποτέλεσμα ασθενείς να αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά για τη θεραπεία τους. Την ίδια στιγμή, λόγω της παλαιότητας των μηχανημάτων, οι βλάβες είναι καθημερινές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, οφείλονται 3.500 ρεπό και κανονικές άδεις του έτους 2015 λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

Ίδια εικόνα και στο νοσοκομείο Διδυμότειχου με 6.000 οφειλόμενα ρεπό και τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αναλώσιμα (σε κρεβάτια, φορεία, καθετήρες, αντιδραστήρια).

Στο νοσοκομείο Νάξου, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και ιατρών (Παθολόγου, Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Δερματολόγου, Χειρουργού), ενώ απλήρωτα παραμένουν τα δεδουλευμένα νυκτερινά και αργίες από Νοέμβριο του έτους 20105.

Στο νοσοκομείο Λαϊκό κενές παραμένουν 446 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού (πλην Ιατρών) και 92 κενές οργανικές θέσεις Ιατρών.

Στο νοσοκομείο Καρδίτσας κενές παραμένουν 192 θέσεις στις 610 προβλεπόμενες.

Στο νοσοκομείο Αγ. Νικόλαου Κρήτης μία στις δύο οργανικές θέσεις είναι κενές (μόλις 52,3% το ποσοστό στελέχωσης των οργανικών θέσεων), με ορατή την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου.

Στο νοσοκομείο Λάρισας σε 265 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού στις 720 προβλεπόμενες. ‘Έκλεισε’ η Πνευμονολογική κλινική, η Δερματολογική κλινική, η ΩΡΛ και υπολειτουργεί η Μαιευτική κλινική (υπηρετούν μόνο δύο ιατροί).

Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο Κοζάνης, 45 είναι οι κενές οργανικές θέσεις Ιατρών από τις 84 προβλεπόμενες και 163 είναι οι κενές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού από τις 409 προβλεπόμενες.

Στο νοσοκομείο Κυθήρων, από τις 15 οργανικές θέσεις Ιατρών οι 7 είναι ακάλυπτες και από τις 66 οργανικές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού ακάλυπτες είναι οι 17. μάλιστα το νοσοκομείο δεν διαθέτει Παθολόγο ενώ οι γιατροί κάνουν τη δουλειά του παρασκευαστή και του χειριστή. Στο νοσηλευτικό προσωπικό από τις 22 οργανικές θέσεις οι 9 είναι ακάλυπτες.

Στο Γεννηματά Θεσσαλονίκης, οι μισές οργανικές θέσεις παραμένουν κενές, κλειστές είναι 2 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας καθώς και 2 χειρουργικά τραπέζια. Οφείλονται 2000 ρεπό στο σύνολο του προσωπικού ενώ εξαιτίας της υποχρηματοδότησης είναι απλήρωτα τα συνεργεία από πέρυσι τον Σεπτέμβριο και καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις χειρουργικών υλικών. Μοναδική πηγή χρηματοδότησης του Νοσοκομείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν το παγκάρι της εκκλησίας!

Στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, από το 2009 – 2015 συνταξιοδοτήθηκαν 431 υπάλληλοι χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας. Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις κυμαίνονται από 35% έως 70%, ανάλογα την υπηρεσία.

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 150 υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και δεν έγινε καμία πρόσληψη. Ο μαστογράφος δεν λειτουργεί και από τα 15 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν μόλις 5.

Στο ΑΧΕΠΑ, σε 433 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις από τις 1533 προβλεπόμενες. Τα εργαστήρια διαθέτουν απαρχαιωμένα μηχανήματα που παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες (Αιμοδυναμικό, Αγγειογράφος)

Στον Αγ. Δημήτριο Θεσσαλονίκης, κενές είναι το 50% των οργανικών θέσεων.

Στο νοσοκομείο Κιλκίς, στο 50% ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις ενώ ‘κλειστός’παραμένει ο Αξονικός Τομογράφος. Το νοσοκομείο παρουσιάζει ελλείψεις υλικών ενώ δεν διαθέτει ειδικότητες Ιατρών Πνευμονολόγου, Νευρολόγου, Παθολογοανατόμου. Μάλιστα οργανώνονται έρανοι για τη προμήθεια υλικών.

Στο νοσοκομείο Βέροιας, λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού υπολειτουργεί η γυναικολογική – μαιευτική κλινική και το αιμοδυναμικό, αναβάλλονται χειρουργεία και κινδυνεύει να κλείσει το γαστρεντερολογικό τμήμα.

Στο νοσοκομείο Γουμένισσας, νοσηλεύτρια καλύπτει το Φαρμακείο, καθαρίστρια έχει οριστεί μάγειρας ενώ δεν εφημερεύει το νοσοκομείο γιατί οι ιατροί κάνουν εφημερία στο Κιλκίς. Όσον αφορά τα υλικά, γίνονται δωρεές.

Στο νοσοκομείο Πολυγύρου, το 40% των οργανικών θέσεων είναι κενές, δεν λειτουργεί η μονάδα εντατικής, ‘κλειστά’ παραμένουν δύο χειρουργικά τραπέζια, υπολειτουργεί η πνευμονολογική και τα επείγοντα.

Στο νοσοκομείο Κω, οι νοσηλευτές -τριες κάνουν διπλοβάρδιες, μία νοσηλεύτρια καλύπτει δύο κλινικές, δεν υπάρχει φαρμακοποιός, ουρολόγος και πνευμονολόγος ενώ η παιδιατρική κλινική λειτουργεί με ιδιώτες παιδιάτρους!

Στο νοσοκομείο Ρόδου, στο 50% ανέρχονται οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, σε 9.263 τα οφειλόμενα ρεπό. Υπάρχουν μάλιστα πέντε μηχανήματα χαλασμένα στη Μονάδα Τεχνικού Νεφρού καθώς και μεγάλες ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και φάρμακα.

Στο Δρομοκαΐτειο, υπηρετούν 450 υπάλληλοι στις 1200 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Κάνει βάρδια 1 Νοσηλεύτρια στις κλινικές οξέων περιστατικών των 30 έως 40 ασθενών που εισάγονται με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Αντιστοιχεί ένας Ιατρός ανά Κλινική. Καταγράφονται ελλείψεις σε γάντια, φλεβοκαθετήρες, αντιδραστήρια ενώ απόγευμα ? νύκτα δεν λειτουργούν τα εργαστήρια (Μικροβιολογικό ? Ακτινολογικό).

Στο πανεπιστημιακό Λάρισας, υπάρχουν 128 κενές οργανικές θέσεις στη νοσηλευτική Υπηρεσία, 112 κενές στην Ιατρική, 41 στη Διοικητική και 8 στη Τεχνική Υπηρεσία. Την ίδια στιγμή, 80 υπάλληλοι λείπουν σε μακροχρόνιες άδειες, 6 κλίνες ΜΕΘ και 4 χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές.

Στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής, σε κάθε εφημερία εισάγονται 50 ασθενείς. Το 80% των ασθενών που εισάγονται είναι με εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού. Σε κλινικές των 40 ασθενών κάνει βάρδια 1 Νοσηλεύτρια. Ειδικότερα, στη Νοσηλευτική υπηρεσία από τις 1247 οργανικές θέσεις υπηρετούν 652, στην Ιατρική υπηρεσία από τις 296 είναι καλυμμένες οι 212, στη Τεχνική υπηρεσία από τις 129 είναι καλυμμένες οι 25, στη Διοικητική υπηρεσία από τις 518 οι 151, και από τους 105 Ιατρούς ΕΣΥ υπηρετούν 64.

Στο Γεννηματά Αθήνας, 40% των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές, οφείλονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό. Μάλιστα, καταγράφονται τραγικές ελλείψεις σε Τραυματιοφορείς, σε Εργαστηριακούς Ιατρούς καθώς επίσης σε ιατρούς του Χειρουργικού και Παθολογικού τομέα. Ο ένας εκ των δύο Αξονικών τομογράφων παραμένει εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα δύο ειδικά ακτινοσκοπικά μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας και το ειδικό μηχάνημα E.R.C.P. (ενδοσκοπικές, γαστρεντερολογικές εξετάσεις) θέλει αντικατάσταση επειδή είναι παλαιού τύπου.

Στο Θριάσιο, μία στις δύο οργανικές θέσεις παραμένουν κενές με αποτέλεσμα η στελέχωση των κλινικών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να είναι κάτω των ορίων ασφαλείας.

Στο Παπαγεωργίου, κενές παραμένουν 135 θέσεις γιατρών, 35 διοικητικών, 30 παραϊατρικού προσωπικού, 198 νοσηλευτικού όλων των κατηγοριών, 2 τεχνικών. Το Νοσοκομείο χρωστάει στους προμηθευτές 15.000.000 ευρώ από τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ 10 στις 20 κλίνες ΜΕΘ και 8 από τις 14 αίθουσες στο χειρουργείο είναι κλειστές.

Στο νοσοκομείο Φλώρινας, καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους ιατρούς (60% ακάλυπτες οργανικές θέσεις) ενώ για 23 ημέρες το μήνα το νοσοκομείο είναι ακάλυπτο από Παιδίατρο (είναι μόνο ένας). Εδώ και 1,5 χρόνο έκλεισε η Ορθοπεδική κλινική (ένας Ορθοπεδικός) ενώ υπηρετούν 2 Αναισθησιολόγοι και ο ένας εντός των ημερών αποσπάται.

Στο νοσοκομείο Νάουσας, στο 45% των οργανικών θέσεων ανέρχονται οι κενές, δεν λειτουργεί ο Αξονικός τομογράφος ενώ έκλεισε η Μαιευτική κλινική λόγω έλλειψης ιατρών. Επίσης, κλειστή παραμένει 15 ημέρες το μήνα η Παιδιατρική κλινική λόγω ελλείψεων σε Παιδιάτρους.

Στο νοσοκομείο Κορίνθου, στο 40% ανέρχονται οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις με αποτέλεσμα να έχει κλείσει η Παιδιατρική κλινική, το μισό μήνα να είναι κλειστή σε εφημερίες η Ουρολογική κλινική, να είναι αδύνατη η κάλυψη του τμήματος επειγόντων και να οφείλονται εκατοντάδες ρεπό στο προσωπικό και κανονικές άδεις από το έτος 2014. Ο αξονικός παρουσιάζει συχνά βλάβες ενώ δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος.

Στο νοσοκομείο Ζακύνθου, καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Ενδεικτικό είναι οφείλονται 50 – 100 ρεπό σε κάθε νοσηλευτή και κανονικές άδειες από το έτος 2013. Η Ορθοπεδική και Χειρουργική κλινική λειτουργεί με ενιαίο νοσηλευτικό προσωπικό (7 άτομα μόνο), τα τμήματα επειγόντων δεν έχουν ιατρούς, υπάρχουν μόνο δύο Παιδίατροι, μία νοσηλεύτρια απόγευμα ? νύκτα για την Καρδιολογική κλινική και την Μονάδα Εμφραγμάτων. Τα εργαστήρια του Νοσοκομείου λειτουργούν με μετακινημένο προσωπικό των Κέντρων Υγείας.

Σε αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ 40 ασθενείς την ημέρα

Πεθαίνοντας… έξω από την Εντατική

Δραματική είναι η κατάσταση και στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ. Κάθε ημέρα στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για ΜΕΘ βρίσκονται κατά μέσο όρο 40 ασθενείς. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, μόνο οι 2 ασθενείς από τους 40 βρίσκουν κρεβάτι κατά το πρώτο 24ωρο. Οι υπόλοιποι 38 δίνουν άνιση μάχη με το χρόνο, παραμένοντας διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους νοσηλείας.

Το ΕΚΑΒ στο Λεκανοπέδιο Αττικής επιβαρύνεται με τις συνεχείς διακομιδές ασθενών από εφημερεύον νοσοκομείο σε άλλο εφημερεύον λόγω ελλείψεων ιατρών ειδικοτήτων και κλινικών. Το ΕΚΑΒ δίνει στη κίνηση 55-60 Ασθενοφόρα πρωί ? απόγευμα και 28-30 τη νύκτα. Τα περισσότερα ασθενοφόρα έχουν διανύσει το κάθε ένα 900.000 χιλιόμετρα.

Στο Νομό Αττικής αντιστοιχεί 1 ασθενοφόρο ανά 100.000 κατοίκους ενώ στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διεθνή πρότυπα) αντιστοιχεί 1 Ασθενοφόρο ανά 30.000 κατοίκους.

Τραγική είναι η κατάσταση και στο κέντρα Υγείας. Ενδεικτικά, το ΚΥ Πάργας εφημερεύει μόνο τις μονές ημέρες του μήνα με ένα Παθολόγο. Το ΚΥ Καναλακίου

εφημερεύει εκ περιτροπής με το Κ.Υ. Πάργας. Υπηρετεί ένας παθολόγος, ο οποίος μόνο δυο ημέρες την εβδομάδα βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας. Τις υπόλοιπες καλύπτει το νοσοκομείο Πρέβεζας. Το ΚΥ Θεσπρωτικού, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις υλικών και συχνά οι προμήθειες γίνονται από δωρεές από τους εμποροβιοτέχνες και τους πολίτες. Μάλιστα γίνονται έρανοι μεταξύ του προσωπικού για την αγορά υγειονομικού υλικού. Το ΚΥ Φιλιππιάδας εφημερεύει μόνο τις μισές μέρες του μήνα λόγω έλλειψης ιατρών ενώ στο ΚΥ Κατασταρίου από τις 47 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις υπηρετούν 8 εργαζόμενοι. Δεν υπάρχει Παιδίατρος, Οδοντίατρος.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν τα ΚΥ στη Μαγνησία και σε όλη τη χώρα. Στο ΚΥ Ορεστιάδας τα καθαριστικά υλικά αγοράζονται από το ταμείο του Σωματείου Εργαζομένων, είναι χαλασμένο το Ακτινολογικό μηχάνημα ενώ στο Κ.Υ. Πρίνου δεν λειτουργούν τα ιατρικά μηχανήματα και η προμήθεια υλικών γίνεται από δωρεές των κατοίκων και των επαγγελματιών.

Στα 5 ΚΥ στη Λάρισα, κενές παραμένουν μία στις δύο οργανικές θέσεις, στα 4 ΚΥ δεν υπάρχει Παιδίατρος, στα 5 ΚΥ δεν υπάρχει Οδοντίατρος, στο ΚΥ Φαρσάλων δεν υπάρχει ακτινολογικό εργαστήριο.

Στα ΚΥ Κορινθίας, κενές παραμένουν το 80% των οργανικών θέσεων στο ΚΥ Κιάτου,στο ΚΥ Νεμέας υπηρετούν μόλις 2 ιατροί και μία νοσηλεύτρια. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο ούτε προσωπικό πλήρωμα ασθενοφόρων. Δεν λειτουργεί Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό εργαστήριο.

imerisia.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>