«

»

Ιούλ 02

Η Κυβέρνηση του Έντι Ράμα, μεθοδικά αρπάζει τις περιουσίες τους… ΠΑΛΙ ΘΥΜΑΤΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΟΙ ΧΙΜΑΡΙΩΤΕΣ

– Σταθερή επιδίωξη η πληθυσμιακή αλλοίωση και ο εξοβελισμός του ελληνικού στοιχείου

– Τραμπούκοι επιτέθηκαν σε Έλληνες και Δημοτικούς Συμβούλους – Χλιαρή και πάλι η αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ

XIMARA

• Η έλλειψη ουσιαστικής και έμπρακτης αντίδρασης από την Ελληνική Κυβέρνηση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των  Ομογενών της Αλβανίας, αποθρασύνει καθημερινά το Αλβανικό καθεστώς του Έντι Ράμα που εφαρμόζει με σχέδιο την αφελληνισμό της Νότιας Αλβανίας και ειδικότερα των περιοχών της Βορείου Ηπείρου.
Στο «μάτι του κυκλώνα» τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί η Χιμάρα, για ιστορικούς, εθνικούς, αλλά και για τουριστικούς λόγους. Η Αλβανική Κυβέρνηση,  με τη συνδρομή δυστυχώς του επίσης Ελληνικής καταγωγής Δημάρχου, επιχειρεί να υφαρπάσει τις περιουσίες των Ελλήνων, τις οποίες στη συνέχεια επιχειρεί να τις διαθέσει σε επενδυτές από τη Βόρεια Αλβανία ή σε κομματικούς φίλους του Ράμα, για την κατασκευή τουριστικών μονάδων που αλλοιώνουν και την πληθυσμιακή σύνθεση, αλλά και το τοπίο της περιοχής.
Μετά την αρπαγή των ιδιοκτησιών 123 κατοίκων των Δρυμάδων και του Βούνου, αλλά και των άλλων που είχαν προηγηθεί σε Κηπαρό, κ.α., η Αλβανική Κυβέρνηση ξεκίνησε την εφαρμογή ενός ακόμη σχεδίου με πρόσχημα την πολεοδόμηση της πόλης της Χιμάρας, που λειτουργεί όμως κατά κύριο λόγο σε βάρος ιδιοκτησιών Ελλήνων ομογενών!
Ρίνγκ το Δημοτικό Συμβούλιο
Το τελευταίο επεισόδιο, παίχτηκε την Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Χιμάρας, κατά τη συζήτηση δύο  θεμάτων που απασχολούν έντονα τους κατοίκους της πόλης. Πρόκειται για το σχέδιο   ανάπλασης του κέντρου της Χιμάρας (Σπήλαιο) και την διαχείριση των παραλιών της καλοκαιρινής περιόδου.
Κάτοικοι και καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου που  παρέστησαν στη συνεδρίαση  εξέφρασαν τη διαφωνία τους, όχι μόνο  για την αλλοίωση του χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Χιμάρας, κυρίως όμως γιατί διαπιστώνουν ότι στην πραγματικότητα απώτερος στόχος του σχεδίου, είναι η υφαρπαγή της περιουσίας τους από ξένα προς την περιοχή άτομα.
«Νερό στο μύλο» των Αλβανών σωβινιστών, έριξε βέβαια και ο Δήμαρχος Χιμάρας, «δεξί χέρι» του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος φέτος, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, δεν μίσθωσε τις παραλίες σε δημότες που ζουν από τον τουρισμό, αλλά σε ξένους «επενδυτές».
Η τροπή που είχε πάρει η συζήτηση και τα εύλογα επιχειρήματα που ανέπτυξαν όσοι θίγονται από το προωθούμενο σχέδιο, προκάλεσε την αντίδραση 5-6 άγνωστων ατόμων που επιτέθηκαν, έβρισαν και έδειραν πολίτες και δημοτικούς συμβούλους, μετατρέποντας την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σε ρινγκ.
Καταδίκη από «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Τα επεισόδια καταδίκασε η «ΟΜΟΝΟΙΑ» η οποία κάνει λόγο «για προκλητικά επαναλαμβανόμενη άσκηση φυσικής και ψυχολογικής βίας προς τους κατοίκους της Χιμάρας» και καταγγέλλει ως ηθικούς αυτουργούς το Δήμαρχο Γ. Γκόρο (στον οποίο σημειωτέον έχει αποδοθεί και η Ελληνική Ιθαγένεια) και τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
«Επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας προς τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των συνδυασμών, να συμμαχήσουν για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Χιμάρας και να αντισταθούν στις διεφθαρμένες πρακτικές της τοπικής και κεντρικής εξουσίας. Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις Διπλωματικές Αρχές της χώρας να στρέψουν την προσοχή τους στη Χιμάρα και γενικότερα στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία που είναι αντιμέτωπη με συνεχείς προκλήσεις κρατικών και παρακρατικών κέντρων», τονίζει ακόμη η «ΟΜΟΝΟΙΑ».
Άνευρη απάντηση του ΥΠΕΞ
Λίγο αργότερα το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, που κινήθηκε στα γνωστά, τετριμμένα και αναποτελεσματικά επιχειρήματα που επιτρέπουν στην Αλβανική Κυβέρνηση να δρα ανενόχλητη: Το Ελληνικό Υπουργείο, συγκεκριμένα, κάλεσε  «την αλβανική κυβέρνηση, να ανταποκριθεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, καθώς και στις απαιτήσεις που επιβάλλει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, τηρώντας τις δεσμεύσεις της ως προς την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και διασφαλίζοντας την προστασία όλων των δικαιωμάτων των μελών της, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του δικαιώματος στην ιδιοκτησία».
Ζητάνε και τα ρέστα οι Αλβανοί!
Το αποτέλεσμα, ήταν το… αναμενόμενο: Χθες το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζήτησε ουσιαστικά και τα … ρέστα από την Ελλάδα, επειδή κατ’ αυτό, «χρησιμοποιεί πράξεις ανάξιες που τελέσθηκαν από κάποια άτομα στη Χιμάρα, ώστε να τις συμπεριλάβει στις υποθέσεις σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία». Χωρίς να κάνει καμία μνεία για την επιχείρηση αρπαγής των περιουσιών των ομογενών, μας, η Αλβανική κυβέρνηση κατηγορεί την Ελλάδα για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας (!), υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία βάση για να διαφημιστεί η Χιμάρα ως μειονοτική περιοχή και καταλήγοντας υποστηρίζει ότι η Ελληνική Μειονότητα έχει πλήρη δικαιώματα, τόσο με βάση τη νομοθεσία της χώρας, όσο  με τους  διεθνείς κανόνες και συμβάσεις !!!
Ανεκμετάλλευτο το χαρτί της Ε.Ε.
Οι Αλβανικοί, ανιστόρητοι ισχυρισμοί, έχουν ασφαλώς τη βάση τους, στην αδυναμία της Ελλάδος να προασπίσει αποφασιστικά τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και γενικότερα να θέσει τέρμα στις εκρήξεις εθνικισμού (όπως με το Τσάμικο) ή ακόμη και στη συνεχιζόμενη ροή λαθρομεταναστών και διακίνησης ναρκωτικών προς τη χώρα μας. Ακόμη και αυτό το «ισχυρό χαρτί» της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. η Ελληνική Κυβέρνηση, και η προηγούμενη, πολύ περισσότερο η σημερινή διστάζει να το χρησιμοποιήσει για ανεξήγητους λόγους. Ούτε και το  «φιάσκο» της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα, φαίνεται ότι δίδαξε στην Κυβέρνηση   τον τρόπο σκέψης και δράσης που εφαρμόζουν οι Αλβανοί.
Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας
Η έξαρση της εθνικιστικής πολιτικής του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, άρχισε πάντως να φέρνει στο προσκήνιο σκέψεις και προτάσεις για την αλλαγή στάσης από την Ελληνική Κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κόμματος «Νέα Δεξιά», το οποίο  με αφορμή τα επεισόδια στη Χιμάρα, σημειώνει ότι «δεν μπορεί η Αλβανία ως κράτος να εξαρτά την επιβίωση της  από την Ελλάδα και την ίδια στιγμή να ασκεί βία και αυθαιρεσία σε βάρος των αδελφών μας. Οι κυρώσεις πρέπει να είναι άμεσες κι έμπρακτες, ώσπου να αποκατασταθεί το δίκαιο των Ελλήνων.  Πράξεις και όχι παλιόχαρτα διαμαρτυρίας».
Καταλήγοντας προτείνει όπως βάση για συζήτηση πρέπει να είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας.
Τα ναρκωτικά
Εκτός όμως τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, στην επικαιρότητα επανήλθε στην Αλβανία η ανακάλυψη νέων χασισοκαλλιεργειών, μέρος της παραγωγής των οποίων προωθείται προς την Ελλάδα.
Ένα χρόνο  μετά την καταστροφή των φυτειών στους Λαζαράτες, που έγινε μετά από πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δοθεί στην Αλβανία το καθεστώς προς ένταξη χώρας, οι καλλιέργειες έχουν μεταφερθεί τώρα προς την ενδοχώρα και συγκεκριμένα σε Τεπελένι, Χιμάρα, Αυλώνα κ.α.. Ο πρώην Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε πολλούς υποστηρικτές από τους Λαζαράτες, κατήγγειλε στη Βουλή τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ότι παρέχει προστασία στους χασισοκαλλιεργητές, ισχυριζόμενος ότι φυτείες χασίς προστατεύονται από δομές της Αστυνομίας. Η Κυβέρνηση από την πλευρά της, διαψεύδει τις σχέσεις της με τα κυκλώματα των εμπόρων χασίς, επικαλούμενη στοιχεία για καταστροφή 110.000 φυτών. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι αδήριτη και γίνεται αντιληπτή και στην Ήπειρο, στην οποία μετά από μια περίοδο διακοπής της διακίνησης χασίς, άρχισαν και πάλι τα δρομολόγια, που αναμένεται να αυξηθούν στο άμεσο μέλλον, με την έναρξη  συγκομιδής της νέας σοδειάς. Και για αυτό το θέμα, δεν υπάρχει αποφασιστική παρέμβαση από την πλευρά της Ελλάδος! Οπότε τι να περιμένει κανείς για τα άλλα, τα πιο μεγάλα και εθνικής σημασίας ζητήματα.

proinoslogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>