«

»

Ιούλ 04

Διπλασιάστηκαν σε ένα μήνα οι κατασχέσεις ακινήτων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Διπλασιάστηκαν σχεδόν, σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων από το Yπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων (ΓΓΔΕ) έχουν αναρτηθεί προγράμματα πλειστηριασμών 55 ακινήτων σε ολόκληρη της επικράτεια.

Όπως φαίνεται, αρκετές εφορίες των Αθηνών της Θεσσαλονίκης και της Σαντορίνης έσπευσαν εντός του θέρους να προχωρήσουν στις κατασχέσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ, ήδη έχουν ενημερωθεί οι οφειλέτες του Δημοσίου για τα χρέη που έχουν προς το ελληνικό δημόσιο. Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφορίας για τακτοποίηση της οφειλής τους ή την ένταξη των χρεών τους στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων έχουν ξεκινήσει προγράμματα πλειστηριασμών και, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, αυτά θα ενταθούν μέχρι το τέλος του έτους με στόχο να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Φόροι στην αντικειμενική αξία, κατασχετήριο στην εμπορική!

Σημειώνεται ότι οι πλειστηριασμοί γίνονται πλέον στην εμπορική αξία των ακινήτων, και χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου αναμένεται να χάσουν τα σπίτια τους. Δηλαδή η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στα επίπεδα της εμπορικής αξίας όπως αυτή προσδιορίζεται από τους ειδικούς του χώρους.

Ωστόσο όλοι οι φόροι υπολογίζονται στην αντικειμενική αξία των ακινήτων που είναι από 30 έως και 60% υψηλότερη από τις εμπορικές τιμές. Δηλαδή, ενώ το Δημόσιο ζητά από τους φορολογούμενους να πληρώνουν τους φόρους των ακινήτων υπολογιζόμενοι με πλασματικές αξίες, όταν είναι να κατάσχουν ένα ακίνητο και να το βγάλουν στο «σφυρί» χρησιμοποιούν τις εμπορικές τιμές, με αποτέλεσμα ο οφειλέτης να χάνει σημαντικά ποσά και πιθανόν αυτά να μην επαρκούν για την κάλυψη του χρέους του.

Κατόπιν των σχετικών εντολών οι εφορίες έχουν αρχίσει τα προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων. Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν αναρτηθεί 55 αναγγελίες πλειστηριασμών ακινήτων, μικρών και μεγάλων διαμερισμάτων ακόμα κι αγροτεμαχίων που θα γίνουν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Η ηλεκτρονική σελίδα εμπλουτίζεται καθημερινά, δεδομένου ότι έχει δοθεί εντολή να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία υπολογίζεται μέχρι το τέλος του έτους να φθάσουν ή να ξεπεράσουν τα 95 δισ. ευρώ. Στη λίστα των ακινήτων που πρόκειται να βγουν στο «σφυρί» για οφειλές στην εφορία περιλαμβάνονται:

Ένα διαμέρισμα στην Εύοσμο Θεσσαλονίκης 157,32 τετραγωνικών μέτρων, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 91.000 ευρώ
Ένα διαμέρισμα τρίτου ορόφου στο Κολωνάκι 100,10 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς τα 640.000 ευρώ
Ένα διαμέρισμα πέμπτου ορόφου στο Κολωνάκι 59,52 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς τα 400.000 ευρώ
Photo by Chris Potter – Flickr: 3D Judges Gavel
Μία θέση στάθμευσης στο Γουδί 10,80 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς 18.160 ευρώ ευρώ και
Ένα γραφείο 108,14 τ.μ. στην οδό Τετραπόλεως στο Γουδί, με τιμή πρώτης προσφοράς 199.040 ευρώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>