«

»

Ιούλ 20

Δημοσκόπηση πΓΔΜ: Προβάδισμα 8,2% του «όχι»

 

Με σημαντικό προβάδισμα άνω του 8% (8,2%) προηγείται το «όχι» των σκοπιανών πολιτών στη 

συμφωνία των Πρεσπών στην πρώτη μεγάλη σφυγμομέτρηση για το δημοψήφισμα, προκαλώντας
«πονοκέφαλο» στον Z. Zaev.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση του πρακτορείου mkd.mk, αντίθετοι με τη συμφωνία των Πρεσπών εμφανίζεται το 54,1% των ερωτηθέντων έναντι του 45,9% που τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. 

Η διάθεση των Μακεδόνων πολιτών που μετρήθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το 54,1% των ερωτηθέντων δεν υποστήριξαν τη συμφωνία με την Ελλάδα για να αλλάξει το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και το 45,9 για τη συμφωνία.

Όταν τα αποτελέσματα αυτά κατανέμονται στους 1.200 ερωτηθέντες ανάλογα με την εθνικότητά τους, οι διαφορές στη στάση των Μακεδόνων και των Αλβανών είναι μεγάλες.

Οι ερωτηθέντες Αλβανοί (25% των 1.200 ερωτηθέντων) πιστεύουν ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι καλή – 94,7%. 

Από αυτά, το 5,3% δήλωσαν ότι δεν υποστήριξαν τη συμφωνία με την Ελλάδα για να αλλάξουν το όνομα, και για τους Σλαβικής καταγωγής σκοπιανoύς το ποσοστό αυτό είναι 74,5%. 

Το 25,5% των Μακεδόνων που ερωτήθηκαν λένε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι καλή. 
Εκτός από τους Ρομά και τους Σέρβους, όλες οι άλλες εθνικότητες (Τούρκοι, Βλάχοι, Μακεδόνες Μουσουλμάνοι, Βόσνιοι) τάσσονται υπέρ της συμφωνίας.

Αυτή είναι η στάση σε σχέση με όλα τα θέματα της τηλεφωνικής έρευνας που διεξήχθη από το γραφείο της αγοράς όραμα από 9 έως 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την εθνικότητα των ερωτηθέντων, οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα μεταξύ των Αλβανών και των Μακεδόνων είναι αρκετά διαφορετικές.

Μεταξύ των Σλαβικής καταγωγής σκοπιανoύς αντιτίθενται στη συμφωνία το 71,7% (28,3%), ενώ οι Αλβανόφωνοι τάσσονται υπέρ με ποσοστό 94,7%.

Σε άλλες εθνικότητες, ο αριθμός αυτός είναι – το 55,5% είναι αντίθετοι και το 44,5% είναι για.

Το 49,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα φέρει μια καλύτερη ζωή και το 41,5% διαφωνεί.

Υπάρχουν επίσης 8,9% των ερωτηθέντων που ακόμα δεν γνωρίζουν.

Το 41,9% των Σλαβικής καταγωγής σκοπιανών έχει ήδη αποφασίσει ότι θα πάει στο δημοψήφισμα, το 35,8% δε θα πάει και το 22,2% είναι αναποφάσιστοι.

Ο «διχασμός» και η διαφορά προτεραιοτήτων των δυο εθνοτήτων είναι εμφανής: Οι μεν Αλβανοί έχουν ως προτεραιότητα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αδιαφορώντας για την ονομασία, ενώ αντίθετα οι Σκοπιανοί θεωρούν το όνομα μέρος της ταυτότητάς τους, ενώ ταυτότητα είναι επιφυλακτικοί για το αν η συμφωνία των Πρεσπών όντως θα οδηγήσει τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>