«

»

Φεβ 15

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Γιάννενα: Νέα δεδομένα, αντιδράσεις και στο βάθος… ένας «σερίφης»

Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης, με έδρα την Πυρσόγιαννη θα καλύπτει την Κόνιτσα – Επιστολή των κατοίκων της Λάκκας Σουλίου, για το κλείσιμο του Αστυνομικού Σταθμού Δερβιζιάνων – Μόνος ένας «τοπικός αστυνομικός», από τους 32 στην Ήπειρο

Δεν μένει «ανοχύρωτη» τελικά η Κόνιτσα, απέναντι στο έγκλημα, με το οριστικό κλείσιμο του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης, όπως προβλέπει η αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Κι αυτό γιατί, η υπηρεσία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης, με έδρα την Πυρσόγιαννη.
Είχε προηγηθεί έντονη αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Κόνιτσας και των κατοίκων, οι οποίοι έκαναν λόγο, για απαράδεκτη απόφαση, που όχι μόνο δεν πρόκειται να επιφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το αίσθημα της ανασφάλειας των κατοίκων της μεθορίου.
«Η απόφαση αυτή μάλιστα, όπως είπε έρχεται σε μία στιγμή που το διασυνοριακό έγκλημα έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ο φόβος των λιγοστών κατοίκων στα χωριά είναι διάχυτος, εξαιτίας των καθημερινών επιθέσεων – επιδρομών από εγκληματικά στοιχεία», σημείωναν χαρακτηριστικά.
Εντός του λεκανοπεδίου, προβλέπεται η στελέχωση της Άμεσης Δράσης, με 100 άτομα, ενώ σε κάθε 8ωρη βάρδια θα επιχειρούν πέντε επιπλέον πληρώματα.

Επανέρχονται οι κάτοικοι των Δερβιζιάνων
Πάντως, οι αντιδράσεις για τα όσα προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα, συνεχίζονται. Η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων περιοχής Λάκκας Σουλίου, επανέρχεται με τρίτη επιστολή της, που κοινοποιείται στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τη Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ιωαννίνων, τους βουλευτές και όλα τα κόμματα, απευθύνοντας «δριμύ κατηγορώ» στην κυβέρνηση, για το κλείσιμο του Αστυνομικού Σταθμού Δερβιζιάνων.
Το εν λόγω Τμήμα, λειτουργούσε για 100 χρόνια ως το 1966 ως υποδιοίκηση χωροφυλακής, μετέπειτα ως Αστυνομικό Τμήμα και το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω συνταξιοδοτήσεων των αστυνομικών υπαλλήλων, σαν Αστυνομικός Σταθμός.
Στην επιστολή, που υπογράφεται από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, Γιάννη Γκουβά, Δημήτρη Παππά – πρ. Δήμαχο Λάκκας Σουλίου-Δικηγόρο και Νικόλαο Ντότη-Μηχανικό, Πρόεδρο Αδελφότητος Λακκιωτών, σημειώνεται, μεταξύ άλλων ότι «με το κλείσιμο του Αστυνομικού Σταθμού Δερβιζιάνων οι κάτοικοί τους θα μείνουν απροστάτευτοι.
Γιατί το νέο Α.Τ. που γίνεται στο Δήμο Δωδώνης με έδρα την Τύρια δεν έχει καμία σχέση με την Λάκκα Σούλι γιατί η Λάκκα Σούλη απέχει από το κέντρο των Ιωαννίνων και σε πολλές περιπτώσεις 2 έως 3 ώρες, ενώ το νέο ιδρυθέν Α.Τ. Δωδώνης απέχει μόλις 10 λεπτά από το Κέντρο των Ιωαννίνων.
Και ενώ όλοι οι κάτοικοι περιμέναμε να δείξετε την ευαισθησία σας και να παρέμβετε ώστε να μην κλείσει, φαίνεται όμως ότι οι επιστολές αυτές πετάχθηκαν στον κάδο των αχρήστων.
Το ερώτημα των κατοίκων κ. Πρωθυπουργέ ενώ ιδρύετε γραφεία παραπόνων σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να δέχεστε παράπονα και αιτήματα Πολιτών, μάλλον αν λάβουμε υπόψη τη δική σας συμπεριφορά στο δίκαιο Αίτημα των κατοίκων της Λάκκας Σουλίου, τότε διαπιστώνει κανείς ότι τα ανοίγεται για κοροϊδία και όχι για να λύσετε προβλήματα».

«Σερίφης», μόνο στο Κομπότι
Στο μεταξύ, μόνο στην περιοχή της Άρτας, από ολόκληρη την Ήπειρο, θα εγκαινιαστεί ο νέος θεσμός του «Σερίφη» – διαμεσολαβητή της υπαίθρου.
Συγκεκριμένα, «τοπικό αστυνόμο», θα αποκτήσει το Κομπότι, όπου και θα παραχωρηθεί χώρος στο Δήμο Νικολάου Σκουφά, όπου δεν λειτουργεί Αστυνομικό Τμήμα, καθώς η περιοχή γειτνιάζει με την πόλη της Άρτας.
Όπως γράφαμε και χθες, πρόκειται για μία προσπάθεια αστυνομικής παρουσίας σε απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και η Ήπειρος, όπου καταργήθηκαν αστυνομικοί σταθμοί και δεν υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα.
Ο «σερίφης», ο οποίος θα φέρει μία χαρακτηριστική κονκάρδα στο πέτο, φιλοδοξεί να γίνει ο σύνδεσμος της τοπικής κοινωνίας με την Αστυνομία, κάτι ανάλογο δηλαδή με τους Αστυνομικούς που στελεχώνουν τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες.
Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 32 αστυνομικοί, ανακριτικοί υπάλληλοι με το βαθμό του ανθυπαστυνόμου ή του αρχιφύλακα, σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οι αστυνομικοί διευθυντές έκριναν ότι υπάρχει ανάγκη.
Στην προσπάθεια συνέβαλαν οι Δήμοι, στους οποίους ανατέθηκε η εξεύρεση χώρου για τη στέγαση του γραφείου του «τοπικού αστυνόμου» αλλά και η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.
Έτσι, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν θα επιβαρυνθεί με νέες δαπάνες.
Προτεραιότητα δόθηκε σε αστυνομικούς που κατάγονται ή έχουν σχέσεις με την τοπική κοινωνία των περιοχών όπου θα τοποθετηθούν. Και αυτό διότι η φιλοσοφία του θεσμού είναι ο «σερίφης» να γίνει ο «άνθρωπος» τον οποίο οι πολίτες, θα μπορούν να καλέσουν ανά πάσα στιγμή στο κινητό τηλέφωνο για να ακούσει το πρόβλημά τους.
Η κονκάρδα που θα είναι καρφιτσωμένη στη στολή του θα έχει το σήμα της Αστυνομίας και θα αναγράφει «τοπικός αστυνόμος» και το όνομά του.
ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://okoytsompolis.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b5%ce%bd%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%ba%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>