«

»

Οκτ 16

Γιάννενα: Κλίμα έντασης για τη φοιτητική στέγη

Κάτι από… ρωμαϊκή αρένα θύμισε το μεσημέρι της Δευτέρας η αίθουσα συνεδριάσεων του 

Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού 50 περίπου φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέλη φοιτητικών συλλόγων στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση σχεδόν με το σύνολο των παρατάξεων του συμβουλίου.

Αφορμή της παράστασης διαμαρτυρίας όπως και προ ημερών στο δημοτικό συμβούλιο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη με τη φοιτητική στέγη και την αδυναμία πολλών φοιτητών και δη πρωτοετών να εξασφαλίσουν στέγη για να μείνουν. 
Οι πρυτανικές αρχές από την προηγούμενη εβδομάδα «έβγαλαν στον αέρα» την προκήρυξη για την προσφορά δωματίων σε ξενοδοχεία και σε συγκροτήματα ενοικιαζόμενων, όπως αποδείχθηκε όμως στη χθεσινή συνεδρίαση, μέχρι χθες δεν είχαν πληρωθεί οι περσινές οφειλές! 
Αυτό προέκυψε από την συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Δήμαρχο Θ. Μπέγκα και τον Πρύτανη Τρ. Αλμπάνη χθες το πρωί με τον τελευταίο να ζητά την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας, για να καλυφθεί η οφειλή των 60.000 ευρώ. 
Τα χρήματα δόθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου πλην όμως οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές εξέφρασαν με έντονο τρόπο τις δικές τους ενστάσεις και την ανησυχία για το εάν πρόκειται να γίνει το ίδιο και τη φετινή χρονιά. 
Η απάντηση σε αυτό το ζήτημα πέραν της θετικής διάθεσης δεν μπορούσε να δοθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο που δεσμεύθηκε ωστόσο από την αρχή, ώστε να εξετάσει εκ νέου την κατάσταση και όπως και πέρυσι έτσι και τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά να προχωρήσει στην χρηματοδότηση της προσπάθειας. 
Ούτε η δέσμευση αυτή όμως έγινε αποδεκτή από τους φοιτητές και για μία περίπου ώρα και έπειτα από δύο διακοπές διεξαγόταν μία ατέρμονη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με πολλές στιγμές έντασης, αλλά και με φραστικές αντεγκλήσεις που δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν. 
Αφού καταβλήθηκε προσπάθεια, παρουσία αντιπροσωπείας των φοιτητών, να επικοινωνήσει ο Περιφερειάρχης με τον Πρύτανη, πράγμα που δεν κατέστη δυνατό, τελικά πείστηκαν να αποχωρήσουν, έχοντας λάβει τις παραπάνω διαβεβαιώσεις… Αντιπαράθεση για τη ΣΧΕΔΙΑ Από το 2011 και την ψήφιση του Καλλικράτη, που προέβλεπε την μεταφορά των υπηρεσιών πρόνοιας από τις περιφέρειες στους δήμους, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν καταβάλλει την ετήσια συνδρομή των 35.000 ευρώ περίπου ως εταίρος στο Δ.Σ του Κέντρου Πρόληψης ΣΧΕΔΙΑ. 
Η ερώτηση του Γ. Ζάψα έφερε στο προσκήνιο ένα θέμα, το οποίο δεν είχε συζητηθεί μέχρι πρόσφατα, με τον πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης Στεφ. Τζιμογιάννη να έχει στη συνέχεια αντιπαράθεση με τον Περιφερειάρχη, που εξήγησε ότι η εισήγηση της υπηρεσίας είναι αρνητική από το 2011 για τη χρηματοδότηση του Κέντρου. 
Ο κ. Τζιμογιάννης από την άλλη χαρακτήρισε ανυπόστατα όσα η Περιφερειακή αρχή υποστηρίζει, με τον κ. Καχριμάνη να υπεραμύνεται των ενεργειών και της απόφασης της Περιφέρειας. «Εάν νομίζετε ότι η ΣΧΕΔΙΑ επιτελεί έργο, θα πρέπει να εξηγήσετε γιατί δεν ανταποκρίνεστε στις υποχρεώσεις. 
Λυπάμαι που δεν λαμβάνετε υπόψιν τον κοινωνικό της ρόλο και την προσφορά, αγνοώντας και την τοπική κοινωνία σε όλη την Ήπειρο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιμογιάννης. Το θέμα πάντως της χρηματοδότησης του Κέντρου Πρόληψης θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τον προϋπολογισμό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σώματος Στ. Παργανάς.

epirusblog.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>