«

»

Απρ 13

Βόμβα 1,8 δισ. στο νόμο Κατρούγκαλου τινάζει στον «αέρα» το 3ο Μνημόνιο – Συναγερμός σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Τη μεγάλη ανατροπή στους σχεδιασμούς που κάνει η κυβέρνηση για «καθαρή» έξοδο από τα Μνημόνια φέρνουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). 

Μετά την αντισυνταγματικότητα των
περικοπών στις αποδοχές των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, γιατρών του ΕΣΥ και καθηγητών των ΤΕΙ, η νέα «βόμβα» του ΣτΕ έχει αυτή την φορά τοποθετηθεί στα «θεμέλια» του ΕΦΚΑ. 

Πρόκειται για την πληροφορία που προέρχεται από την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου η οποία αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μία απόφαση «σταθμό» αφού θα ακυρώνει ζωτικές διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης κρίνοντας αυτές ως αντισυνταγματικές. Επί της ουσίας ακυρώνεται όλος ο νόμος Κατρούγκαλου. 

Η διαρροή έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στους δανειστές καθώς το ύψος του ποσού που πρέπει να επιστραφεί και μπορεί να «τινάξει» όλο το 3ο Μνημόνιο στον «αέρα» ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ. 

Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι τεράστιο με απρόβλεπτες συνέπειες για τα πρωτογενή πλεονάσματα (4,1 % του ΑΕΠ το 2017) που πέτυχε η κυβέρνηση χάρη στη βοήθεια του «χαρατσιού» του ΕΦΚΑ που πληρώνουν με βάση το εισόδημα τους 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. 

Οι δανειστές εδώ και πολύ καιρό είναι ξεκάθαροι και έχουν καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε τρύπα δημιουργείται θα πρέπει να κλείνει αυτόματα με την λήψη νέων μέτρων.

Στην κυβέρνηση για την ώρα τηρούν στάση αναμονής και αναμένουν την τελική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Δεν σχολιάζουν τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αν και εκείνο που ανησυχεί το υπουργείο Εργασίας, είναι η προσωπική διαφορά, που θα κοπεί από την 1η Ιανουαρίου 2019. Εάν το ΣτΕ κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα.

Σύμφωνα με όσο είδαν το φως της δημοσιότητας, το ΣτΕ κρίνει ως αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου σε δύο σημεία:

1. Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων στον ΕΦΚΑ με ταυτόχρονη κατάργηση των ταμείων των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κλπ). 

2. Στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων με βάση το δηλωθέν εισόδημα. 

Ως γνωστόν, αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν ακόμη και το 37% του δηλωθέντος εισοδήματος προκειμένου να έχουν ασφαλιστική κάλυψη για σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ. 

Ο νόμος φέρεται να έχει κριθεί ως προβληματικός από το ΣτΕ και ως προς το ύψος των εισφορών και ως προς την ανταποδοτικότητα του συστήματος.

Από τη στιγμή που ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει τεράστια προβλήματα καθώς ακόμη δεν έχει καν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2016, θα κριθεί ως αντισυνταγματικός, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αλλάξει και τους συντελεστές υπολογισμού των εισφορών και ενδεχομένως τους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων. 

Το ισοδύναμο που θα ζητήσουν και οι δανειστές θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να αυξήσει τις εισφορές για τους πολλούς προκειμένου αυτοί να μοιραστούν τα βάρη από τις μειώσεις που θα επέλθουν στους λίγους με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Μάριος Χριστοδούλου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>