«

»

Ιούλ 02

Από τον Κατσικά στην Φανερωμένη οι 250 πρόσφυγες!

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο κτίριο όπου στεγάζονταν κατά το παρελθόν η 5η ΕΜΑΚ, μεταφέρθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, 250 πρόσφυγες Γεζίντι, οι οποίοι από το πρωί εγκατέλειπαν τον καταυλισμό του Κατσικά.

Οι πρόσφυγες, για μία ακόμη φορά μάζεψαν τα λίγα υπάρχοντά τους και άφησαν πίσω τους τις σκηνές, ζητώντας να μεταφερθούν στην Πέτρα Ολύμπου, όπου είναι ο καταυλισμός ομοεθνών τους.

Αιτία για την κατάσταση αυτή, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της Ύπατης Αρμοστείας, ήταν οι καθημερινές αντιπαραθέσεις και οι απειλές που δέχονταν από τους μουσουλμάνους που βρίσκονται στον καταυλισμό.

Οι Γεζίντι του βορείου Ιράκ είναι μια ιδιαίτερη κοινότητα που στην πλειονότητα της είναι Κουρδόφωνη. Αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τους ιστορικούς και τους εθνολόγους.

Διασκορπισμένοι ανάμεσα στο Ιράκ, τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του νότιου Καυκάσου, τη Σύρια, άλλες γειτονικές χώρες, αλλά και την Ευρώπη, την Αυστραλία, όπου έχουν μεταναστεύσει πολλοί, οι Γεζίντι βρίσκονται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους.

Στο Βόρειο Ιράκ και τη Συρία, έχουν υποστεί τους πιο άγριους διωγμούς από τους μαχητές του ISIS.

Μία ομάδα αυτών των ανθρώπων είχε φτάσει στον Κατσικά τον Απρίλιο. Η συνύπαρξή τους με τους μουσουλμάνους δεν ήταν αρμονική, πράγμα που συνέβαινε και στη χώρα τους.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, οι απειλές ήταν πλέον καθημερινές κι αυτό τους υποχρέωσε να αφήσουν τον καταυλισμό και να αναζητηθεί άλλος χώρος για την φιλοξενία τους.

Κι εδώ βέβαια, ήρθε να επαναληφθεί η εικόνα της παντελούς απουσίας του Ελληνικού κράτους. Κανένας από τους αρμόδιους, δεν γνώριζε ποιος πήρε την απόφαση για την μεταφορά, ουδέποτε συνήλθε το Συντονιστικό για να συζητήσει το θέμα..

Και ξαφνικά μετά τις οκτώ το βράδυ, λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, άρχισαν να επιβιβάζουν τους πρόσφυγες.

Προορισμός το παλιό κτίριο της ΕΜΑΚ, απέναντι από την διασταύρωση της Ζωοδόχου, το οποίο άνοιξε σε χρόνο ρεκόρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία σε πρώτη φάση προβλέπει την παραμονή τους εκεί για ένα μήνα, παρότι η Ύπατη Αρμοστεία δεν θέλησε να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>