«

»

Ιούλ 03

Ακροδεξιά στην Αυστρία: Μετά την επανάληψη των προεδρικών εκλογών, τώρα ζητά και δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

Ενδεχόμενη αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των αρμοδιοτήτων των χωρών-μελών της οδηγεί αυτόματα την Αυστρία σε ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ένωση, υποστηρίζει ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο υπαρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο οποίος ηττήθηκε οριακά στον πρόσφατο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 22 Μαίου, τις οποίες ακύρωσε χθες το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, και θα είναι εκ νέου υποψήφιος στον επαναληπτικό γύρο που αναμένεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Νόρμπερτ Χόφερ είχε συγκεντρώσει έναεντυπωσιακό ποσοστό 49,7 ο/ο και ηττήθηκε οριακά από τον αντίπαλό του, τον υποψήφιο των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (50,3%), αλλά μη αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα, κατέθεσε με τους Ελευθέρους προσφυγή στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο την έκανε χθες δεκτή, αποφασίζοντας την ακύρωση τους και την επανάληψή τους.

Ο υπαρχηγός της αυστριακής Ακροδεξιάς τάσσεται και υπέρ ενός δημοψηφίσματος σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία ένταξη, όπως λέει, η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας καλός λόγος για να ερωτηθούν οι Αυστριακοί ως προς την παραμονή τους στην ΕΕ.

Ήδη, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ, ο Νόρμπερτ Χόφερ είχε δώσει «διορία» ενός έτους για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ως προς την παραμονή ή όχι της Αυστρίας στην Ευρωπαική Ενωση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν η ΕΕ εξελιχθεί σε λάθος κατεύθυνση, τότε θα είναι για εμένα η στιγμή που κάποιος λέει, τώρα πρέπει να ρωτήσουμε και τους Αυστριακούς». Τόνισε, δε, ότι «αυτή η στιγμή θα έχει έλθει εάν η ΕΕ εξελιχθεί σε μία “συγκεντρωτική Ένωση”, αντί να υπάρξει επικέντρωση στις πραγματικές θεμελιώδεις αξίες της».

Για μία μεταρρύθμισή της η ΕΕ δεν επιτρέπεται να αφήσει πολύ χρόνο, αλλά πρέπει να αντιδράσει γρήγορα και να επιστρέψει στις ρίζες της, σε μία οικονομική συνεργασία, που λειτουργούσε καλά μέχρις ότου ιδρύθηκε μία πολιτική Ενωση, διατεινόταν στις δηλώσεις του μετά το βρετανικό δημοψήφισμα ο Νόρμπερτ Χόφερ.

topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>