«

»

Ιούλ 04

«Έτσι τορπιλίζει η Ελλάδα το δίκαιο ασύλου»

Η αυριανή συνάντηση Μουζάλα – ντε Μεζιέρ στο Βερολίνο δίνει την αφορμή για σχόλια γύρω από τις συνθήκες κράτησης προσφύγων στην Ελλάδα και για το πάγωμα των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Το προσφυγικό έχει βγει τελευταία από το πεδίο ενδιαφέροντος του γερμανόφωνου τύπου, όχι μόνο διότι έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων από την Τουρκία μέσω του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά, αλλά γιατί έχει στραφεί η προσοχή της ΕΕ στις επιπτώσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα.

«Άθλιες συνθήκες κράτησης»

Ραμαζάνι στον καταυλισμό της Ριτσόνας

Μια συνάντηση αύριο στο Βερολίνο, του έλληνα υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ξυπνά το ενδιαφέρον αναφορικά με το προσφυγικό διότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες εάν θα ξεπαγώσει τις ρυθμίσεις του Κανονισμού του Δουβλίνου που προβλέπουν επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ. Ο σχολιαστής της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου υπενθυμίζει τους λόγους για τους οποίους έχουν σταματήσει οι επαναπροωθήσεις. «Προς την Ελλάδα έχουν σταματήσει οι επαναπροωθήσεις από το 2011, τότε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις απαγόρευσε λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αποτέλεσμα η γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να στέλνει πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα» σημειώνει σχετικά. «Αν και δεν έρχονται πλέον από την Τουρκία λόγω της συμφωνίας με την ΕΕ, εντούτοις στην Ελλάδα 60.000 πρόσφυγες περιμένουν συχνά μεγάλα χρονικά διαστήματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν». Η εφημερίδα περιγράφει τις απαράδεκτες, όπως αποκαλεί, συνθήκες διαμονής τους σε βιομηχανικά παραπήγματα, χωρίς νερό και τρεχούμενο νερό. «Δεν υπάρχουν σχολικές τάξεις για τα παιδιά των προσφύγων, μαθήματα γλώσσας για τους ενήλικες, ενώ η οικονομική στήριξη είναι ελάχιστη».

Και ο σχολιαστής καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Με τις άθλιες συνθήκες για τους πρόσφυγες η Ελλάδα δεν εκφοβίζει μόνο όσους θέλουν να περάσουν το Αιγαίο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και όχι απλώς προστασία, αλλά θέτει τους πρόσφυγες κάτω από τέτοιες συνθήκες, εμποδίζοντας έτσι τις χώρες του βορρά να επαναπροωθούν τους πρόσφυγες στην πρώτη χώρα εισόδου».

«Σκωτία: Σαν την Ελλάδα χωρίς ήλιο»

Η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας

Η Huffington Post διερωτάται εάν η Σκωτία, που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για την ΕΕ. «Μάλλον όχι, όπως προειδοποιεί το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών με έδρα το Λονδίνο» σημειώνει διαδικτυακά. «Θα ήταν κάτι σαν την Ελλάδα, αλλά χωρίς ήλιο, όπως υποστηρίζουν εμπειρογνώμονες, δεδομένου ότι τα δημοσιονομικά και η οικονομία της Σκωτίας είναι κατεστραμμένη (..) Βέβαια στη σημερινή της κατάσταση δεν μπορεί κανείς να τη συγκρίνει άμεσα με την Ελλάδα, αλλά η νοτιοευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση».

Άδηλο πάντως φαντάζει το μέλλον της Βρετανίας και της ΕΕ μετά το Brexit. Ο τύπος συνεχίζει να σκιαγραφεί ενδεχόμενα από τις εξελίξεις εντός και εκτός Βρετανίας. Η εφημερίδα Die Weltπιθανολογεί ότι η Τερίζα Μέι θα γίνει πρωθυπουργός και βγάζει συμπεράσματα προς μιαν άλλη κατεύθυνση: «Από το φθινόπωρο το μέλλον της Ευρώπης θα βρίσκεται στα χέρια τριών γυναικών, στα γερμανικά της Άγκελα Μέρκελ, τα σκωτσέζικα, της Νίκολα Τερζον και τα αγγλικά, της Τερίζα Μέι, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά. Τρεις γυναίκες θα αποφασίσουν για την πολιτική μορφή και τα ιδεώδη της ΕΕ, από τη μια μιας διαιρεμένης ηπείρου, και από την άλλη ενός διαιρεμένου νησιού. Τον Νοέμβριου θα μπορούσε να προστεθεί και μια τέταρτη γυναίκα ως πρόεδρος της πιο ισχυρής χώρας του κόσμου. Παντού γυναίκες στην εξουσία», καταλήγει.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

dw.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>